Muncitorii români, nedoriţi în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de interne britanic, John Reid, elaborează în prezent planuri pentru a îngrădi drepturile românilor şi bulgarilor de a munci în Marea Britanie după aderarea acestor ţări la UE - se

Ministrul de interne britanic, John Reid, elaborează în prezent planuri pentru a îngrădi drepturile românilor şi bulgarilor de a munci în Marea Britanie după aderarea acestor ţări la UE - se relevă într-un articol al cotidianului britanic "Guardian".
Sprijinit de colegul său, ministrul muncii, John Hutton, el intenţionează să impună o interzicere temporară a dreptului de muncă. În schimb, Foreign Office-ul (Ministerul de Externe) doreşte ca Anglia să-şi menţină politica porţilor deschise faţă de muncitorii provenind din UE. Propusa interdicţie stârneşte, de asemenea, împotrivirea ministrului pentru problemele europene, Geoff Hoon, care apreciază că o asemenea măsură ar însemna încălcarea înţelegerilor cu cele două ţări. Ca explicaţie pentru rezervele faţă de mâna de lucru română şi bulgară, se invocă faptul că Marea Britanie nu ar fi pregătită din punct de vedere politic în vederea unui nou şi puternic aflux de muncitori străini, mai ales că numărul unor asemenea muncitori din România şi Bulgaria ar putea fi însemnat, ţinând seama de stadiul relativ subdezvoltat al economiilor lor şi de rata şomajului în jur de 8 la sută. Există, de asemenea, temerea că un asemenea exod ar putea avea un impact devastator asupra celor două ţări. Nu există o estimare precisă a numărului de muncitori proveniţi din România şi Bulgaria şi dornici de a lucra în Marea Britanie. Estimările variază între 40.000 şi 300.000 de persoane. Există o preocupare crescută în ce priveşte traficul de fiinţe umane şi nivelul crimei organizate din România şi Bulgaria. Cu doar câteva zile în urmă, poliţia a efectuat raiduri în bordelurile din Londra, reuşind să salveze 16 tinere care fuseseră răpite din Europa Răsăriteană.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite