Muncitorii români care lucrează la negru îşi dau în judecată angajatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imigranţii români care au muncit la negru anul trecut în Italia şi care aşteptau cu mare entuziasm actele pe care patronii ar trebui să le ceară la oficiul pentru imigraţie sunt

Imigranţii români care au muncit la negru anul trecut în Italia şi care aşteptau cu mare entuziasm actele pe care patronii ar trebui să le ceară la oficiul pentru imigraţie sunt dezamăgiţi. La două luni de la intrarea României în Uniunea Europeană, ei se văd în situaţia de a munci în continuare ilegal, pentru că angajatorii refuză să le încheie contracte de muncă.

"Mulţi patroni italieni nu dau lucrătorilor contractul de muncă. Ar trebui să plătească aproape 15 euro pe oră pentru un salariu minim, şi nu 6-7 euro, aşa cum plătesc dacă ţin muncitorul să lucreze în ilegalitate", spune Marian Căsuţă, reprezentant sindical Confederaţia Generală Italiană a Muncii (CGIL) Milano. În ultimul timp, tot mai mulţi români s-au adresat sindicatului. Disperaţi şi nemaiştiind ce să facă, românii iau calea tribunalului pentru a-şi recupera banii pentru care au muncit cu greu. Benone şi Aurel sunt decişi să deschidă proces angajatorilor. Au de luat câteva mii de euro.

"Am lucrat trei luni şi nu am luat niciun ban"

"Eu am lucrat trei luni şi nu am luat niciun ban. Acum patronul nu mai dă niciun semn de viaţă. Îl sun, nu răspunde la telefon", spune Aurel. Şi cazul lui nu este singular. Benone a plecat de la Bacău. Cu mâinile tremurânde scoate din buzunar o foaie ruptă dintr-o agendă şi socoteşte. Şi-a scris câţi bani are de luat. Vreo 5.000 de euro. "Am lucrat la negru. Câteva luni a mers bine, ne-a plătit. Apoi a început să ne amâne. M-a mutat la un alt patron, ca să scape de mine, apoi m-a dat afară din şantier. Îmi spune cineva de ce se poate face chestia asta în Italia? În fiecare zi am aşteptat. Îmi spunea: lasă că domani, domani. Nu mai pot să rabd", spune băcăuanul. Acesta e motivul pentru care se găseşte drept în poarta sindicatului. Vrea să deschidă proces.

Sindicaliştii italieni iau apărarea românilor

"Muncitorul îşi poate recupera banii în urma unui proces. Poate dura chiar şi doi ani, dar, în plus, se poate obţine un bonus financiar care ajunge şi până la 15 salarii. Să nu uităm că 60 la sută din românii care muncesc pe şantierele din Italia sunt plătiţi la nivelul cel mai de jos", declară Marian Căsuţă. Sindicaliştii italieni sar în apărare: "Românii trebuie să aibă mare atenţie. Pentru un contract mediu pot câştiga lunar între 700 şi 1.000 de euro pe lună, cu 40 de ore lucrate săptămânal. Aşadar, nu trebuie să accepte condiţii inferioare", spune Maurizio Crippa, responsabil cu problemele imigranţilor la CGIL Milano. "Dacă acceptă condiţii sub contract, vor avea probleme mari cu italienii. Pentru că e dificil să vezi că vin români, străini şi acceptă condiţii mai joase", a adăugat Crippa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite