Muncitor român, strivit pe un şantier din Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport oficial arată că, de la începutul acestui an, 304 persoane şi-au pierdut viaţa în accidente de muncă, în Italia Un român de 44 de ani, muncitor pe un şantier privat de la

Un raport oficial arată că, de la începutul acestui an, 304 persoane şi-au pierdut viaţa în accidente de muncă, în Italia

Un român de 44 de ani, muncitor pe un şantier privat de la periferia Romei, şi-a pierdut viaţa după ce mai multe blocuri de ciment au căzut peste el de la o înălţime de aproximativ zece metri, dintr-o macara.

Nicuşor Zăvoian, originar din Deva, lasă în urmă o soţie şi doi copii, două fete de 16 şi 20 de ani.

Tragedia s-a petrecut în zona Torre Angela, via Attavante degli Attavanti, marţi, în jurul orelor 13.40. Potrivit reprezentanţilor Confederaţiei Generale Italiene a Muncii (CGIL) Roma, Nicuşor Zăvoian încărcase, împreună cu alţi colegi, mai multe blocuri de ciment care au fost apoi ridicate aproape zece metri. Ajunsă la înălţime, încărcătura s-a dezechilibrat. Bucăţile de ciment au căzut peste muncitor, strivindu-l. Colegii săi au sunat imediat la serviciul de ambulanţă, iar rănitul a primit primul ajutor la mai bine de jumătate de oră după petrecerea incidentului. A fost transportat la spitalul Tor Vergata, însă nu s-a mai putut face nimic.

Românul lucra fără acte

Patronul firmei pentru care lucra Zăvoian spune că muncitorul urma să fie angajat. Aşadar, românul nu se află în evidenţele Camerei de muncă.

Singurul ajutor care poate veni este de la filiala CGIL Roma, care a luat deja legătura cu rudele românului şi va acorda sprijin familiei aflate în suferinţă. Autorităţile, atât italiene, cât şi române, sunt tot mai îngrijorate de amploarea luată de fenomenul accidentelor de muncă pe şantiere.

Statistici sumbre

Un raport oficial arată că de la începutul acestui an, 304 persoane şi-au pierdut viaţa, în Italia, în timp ce munceau, au avut loc 304.000 accidente de muncă, iar numărul invalizilor a crescut cu 7.606 persoane.

Numai în ultimele şase luni mai mulţi români şi-au pierdut viaţa muncind. Pe 22 septembrie anul trecut, un bloc de patru etaje s-a prăbuşit peste un român, pe un şantier la Caltanisetta. Mircea Spiridon a murit după câteva ore, după ce i-au fost amputate picioarele. În 26 ianuarie, Gheorghe Pogar a căzut de pe un acoperiş la Palermo. După numai patru zile, la 30 ianuarie 2007, un alt român şi-a pierdut viaţa pe un şantier de lângă Verona. Nici luna martie nu a trecut fără victime: în 13 martie doi români au fost topiţi de un jet de fontă la Padova, iar în 19 martie un român care descărca maşini dintr-un autotren, la Ciampino, a fost strivit după ce maşinile au căzut peste el.

"Tragediile de acest gen se întâmplă în special cu persoanele care nu au încheiat un contract de muncă şi sunt nevoite să lucreze în situaţii dintre cele mai periculoase, fără un minim necesar de protecţie", ne-a declarat Mircea Gheordunescu, consulul general al României la Milano.

Alte sfaturi ar fi plata contribuţiei la asigurările sociale din România, pentru a beneficia de servicii în momentul când aţi părăsit ţara. Românii sunt sfătuiţi să aibă cardul european de sănătate sau o asigurare de sănătate privată, la plecarea din România, deoarece chiar nici cei mai buni avocaţi nu au foarte mare succes în instanţă dacă apără o persoană care lucra fără documente sau familia acesteia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite