Muncitoarele chinezoaice, sigilate la Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele peste 100 de chinezoaice angajate la o fabrică de confecţii din Bacău sunt ţinute închise în incinta unde lucrează şi unde locuiesc, deşi au vize de lungă şedere şi permise de muncă.

Cele peste 100 de chinezoaice angajate la o fabrică de confecţii din Bacău sunt ţinute închise în incinta unde lucrează şi unde locuiesc, deşi au vize de lungă şedere şi permise de muncă. Paznicii spun că până acum au fost mai multe tentative de escaladare a gardului, dar de fiecare dată chinezoaicele au fost prinse şi au revenit după gratiile groase. Atmosfera de la locul în care trăiesc şi muncesc aminteşte mai degrabă de imaginile văzute în filme, cu lagăre de concentrare bine păzite.
În urmă cu mai bine de o lună, o fabrică de confecţii din Bacău a solicitat Ministerului Muncii angajarea a peste 1.500 de chinezi. Primul lot de 67 a sosit în Bacău la mijlocul lunii iulie. În momentul de faţă, numărul a crescut la 185 persoane, care muncesc şi dorm în acelaşi loc, la periferia sudică a oraşului, fără posibilitatea de a ieşi din incintă. Agenţii de pază care de ceva timp au în grijă fabrica de confecţii patronată de un italian sunt stupefiaţi de restricţiile impuse angajaţilor. "Nici când eram în armată nu era aşa", spune un paznic. Cele două rânduri de porţi sunt închise cu lacăte şi, mai mult decât atât, este aplicat un sigiliu care poate fi desfăcut doar la schimbul de tură. "Patru persoane au încercat să sară gardul, nu pe tura mea, ci pe a unui coleg. Acum, de pe 1 septembrie, le dă la băieţi armament. Mi-e şi frică să mai vorbesc cu chinezoaicele. Este mai rău ca la puşcărie", a mai declarat paznicul. Conducerea firmei băcăuane nu vrea să permită nimănui accesul la muncitori şi nici să ofere prea multe informaţii. La Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău sunt înregistrate până în prezent 105 contracte de muncă, în limba română. Salariul unei angajate este de 10,6 milioane de lei vechi, cu posibilitate de majorare şi micşorare, dar nu mai mic de 300 de dolari. Potrivit Biroului pentru Străini Bacău, cei 185 de chinezi, conform legislaţiei în vigoare, sunt liberi să circule pe teritoriul României dacă au viză de lungă şedere sau permis de şedere. Ei au aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români, mai puţin dreptul de a vota.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite