Un laureat al premiului Nobel e cercetat pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muhammad Yunus
Muhammad Yunus

Muhammad Yunus, un bancher din Bangladesh, care a primit premiul Nobel pentru pace în 2006, este cercetat de guvernul din ţara sa pentru acte de corupţie. Yunus, care a fondat Grameen Bank în urmă cu 30 de ani, s-ar fi bucurat de scutiri de taxe în perioada în care a fost director al băncii.

Muhammad Yunus a câştigat premiul Nobel pentru pace în urma unui proiect de micro-credite pentru oamenii săraci. Modelul - acordarea de credite fără garanţie şi fără documente pentru cei care nu s-ar încadara în rigorile pe care le impun celelalte bănci - a fost aplicat în mai multe ţări din lume, respectând întocmai modelul lui Yunus. Comitetul Nobel de la Oslo a stabilit că bancherul asiatic a contribuit la diminuarea sărăciei în lume. Acesta a mai primit, de-a lungul timpului, pe lângă premiul Nobel, şi "Medalia libertăţii", oferită de Administraţia Prezidenţială din Statele Unite ale Americii.

Muhammad Yunus (72 de ani) mai este acuzat şi de faptul că a nesocotit legea din Bangladesh care stabileşte că un director de bancă trebuie să renunţe la funcţie când ajunge la vârsta de 60 de ani. El şi-a păstrat postul până anul trecut, când bordul director al băncii l-a forţat să-şi depună demisia. El ar putea fi obligat să returneze toate salariile pe care le-a încasat în cei 11 ani în care a fost, în mod ilegal, director de bancă.

Într-un comunicat oficial, Muhammad Yunus şi-a exprimat stupoarea: "Acum, temerile mele au devenit o realitate. Sunt atât de descurajat încât imi e greu să îmi exprim sentimentele".

Yunus a vizitat România în urmă cu doi ani, când şi-a lansat, la Bucureşti, cartea "Construirea afacerilor sociale. Noua formă a capitalismului".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite