Mugur Isărescu: "Păstraţi economiile în lei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR crede că creditarea în euro este riscantă pentru persoanele care nu obţin venituri în valută. Gradul redus de predictibilitate al cursului de schimb face riscant orice

Guvernatorul BNR crede că creditarea în euro este riscantă pentru persoanele care nu obţin venituri în valută.

Gradul redus de predictibilitate al cursului de schimb face riscant orice plasament în valută, este de părere Mugur Isărescu. Cu atât mai mult cu cât tendinţa de apreciere a monedei naţionale pe termen mediu poate şterge câştigul adus de ratele depozitelor în valută.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, sfătuieşte populaţia să păstreze economiile în lei, nu în valută. "Cât o să fiu guvernator şi după aceea, o să am un singur sfat - să ţineţi economiile în lei. Cel mai bine este să nu vă jucaţi cu banii dintr-o parte în alta. Va fi din ce în ce mai impredictibil ce se întâmplă cu cursul", a afirmat Isărescu, în cadrul evenimentului "Conferinţele Teatrului Naţional", citat de Mediafax.

Totodată, guvernatorul a arătat că, în anumite situaţii, cum ar fi cazul celor care călătoresc frecvent în străinătate, economisirea ar putea fi făcută şi în valută. Cu toate că, luna trecută, moneda naţională s-a depreciat puternic comparativ cu euro, perioada ianuarie-august a adus o scădere a cursului de aproape patru procente.

Pe de altă parte, dobânda anuală medie a unui depozit la termen în euro este de 3,7%. Adică, în ciuda ratelor plătite de bănci persoanelor care economisesc în valută, aprecierea monedei naţionale "şterge" o parte sau chiar tot câştigul atunci când banii sunt schimbaţi în lei. "Plus că mai sunt şi comisioanele băncilor", adaugă guvernatorul BNR.

Dobânzile din România, peste media europeană

Pe lângă riscul valutar asumat de persoanele care economisesc în lei, depozitele în lei au avantajul unor dobânzi mai mari. Mai mult, situaţia are toate şansele să se menţină şi în anii următori. Isărescu a precizat că, până în 2014, BNR va avea o politică monetară situată în partea superioară a intervalului practicat de băncile centrale din Europa.

Totodată, guvernatorul BNR se opune contractării de împrumuturi pentru consum în euro de către persoanele care nu obţin venituri în valută. Totuşi, "nu am o problemă cu creditele ipotecare în euro, pentru că sunt contractate pe o perioadă de 30-40 de ani", adaugă Isărescu. Asta pentru că obiectivul BNR de adoptare a euro este anul 2014.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite