"Mucea"
0ia zborul din mâna mamei. ţi-e mai mare dragul când îi vezi defilând pe străzile Capitalei! Am cunoscut însă şi alt fel de boboci. La fel de emoţionaţi, dar ciufuliţi, cu mucişori uscaţi
ia zborul din mâna mamei. ţi-e mai mare dragul când îi vezi defilând pe străzile Capitalei! Am cunoscut însă şi alt fel de boboci. La fel de emoţionaţi, dar ciufuliţi, cu mucişori uscaţi pe feţele arse de soarele muncilor de vară, cu hăinuţe prăfuite şi peticite şi cu pungi de plastic în loc de ghiozdan. I-am numit generic "Mucea". Îi întâlneşti în multe sate sărace din România. Acolo unde şcolile sunt insalubre, cu pereţii mucegăiţi, cu sobe sparte şi bănci şchioape. Acolo unde în locul calculatorului stă o veche lampă de gaz. Acolo unde nu există teatru de păpuşi, nici măcar parcuri, ci vaci care trebuie duse la păscut. Două faţete ale aceleiaşi generaţii! Două faţete ale aceleiaşi Românii "moderne". Aici nu e vorba doar de diferenţa dintre săraci şi bogaţi. Aici e vorba şi de diferenţa cu care statul îşi împarte grija şi fondurile. şi de indiferenţă! A început şcoala. Dar nu pentru toţi copiii ţării la fel.
Rizoto pentru "boboci"
Pentru 2 porţii
Ingrediente: 1 ceapă, 2 morcovi mari, 2 linguri ulei, 150 g orez, 500 ml supă de legume (instant), sare, un vârf de cuţit de şofran, puţină coajă rasă de lămâie, 3-4 linguri smântânăOrnare: 1 legătură pătrunjel, 1 ou fiert tare, 4 capere sau boabe de piper, 4 morcovi mici, fierţi, 2 bucheţele broccoli fiert sau 2 păstăi de fasole verde fiartă, 1 crenguţă mărar
Mod de preparare: Se curăţă ceapa şi mocovul, se taie în bucăţele mici şi se călesc în uleiul încins. Se adaugă orezul, se amestecă şi se stinge cu puţină supă de legume. Se condimentează cu sare, şofran şi coajă de lămâie. Se toarnă restul de supă, amestecând continuu, până ce orezul se înmoaie şi absoarbe tot lichidul. Când orezul este aproape gata, se amestecă cu smântâna. Când a scăzut suficient, se aşază pe două farfurii şi se garniseşte astfel încât să obţinem figura unui om. Părul se aranjează din pătrunjel verde tocat. În locul ochilor, se pun două jumătăţi de ou, iar în mijlocul lor, câte o caperă sau o boabă de piper. Pe post de nas aşezăm un bucheţel de broccoli sau o păstaie de fasole verde. Iar din 2 morcovi "desenăm" gura. Crenguţa de mărar va ţine loc de barbă.
ştiaţi că?
Pentru a o obţine un rizoto bun, nu spălaţi orezul înainte de a-l folosi. Amidonul din orez este cel care conferă acea consistenţă cremoasă şi gustoasă.