Mucea, Donciu, Stanchev şi Benyatov, încătuşaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgarul a fost reţinut deoarece a cerut anularea măsurii privind părăsirea Capitalei

Bulgarul Stamen Stanchev, americanul de origine rusă Vadim Benyatov, fostul adjunct al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Dorinel Mucea, şi Mihai Donciu, fost consilier la MCTI, au primit mandate de reţinere în noaptea de marţi spre miercuri, în dosarul privatizărilor strategice din domeniul energetic, după audieri-maraton de peste 15 ore. Cetăţeanul turc Mustafa Oral a fost reprogramat la audi-eri, iar Robert Neagoe, directorul general al Direcţiei juridice a OPSPI, nici nu a fost chemat.
Călin Mircea Flore, reprezentant permanent în România al Credit Suisse First Boston Europe Londra, şi cehul Susak Michal sunt plecaţi din România, susţinând că nimeni nu i-a contactat pentru a le aduce la cunoştinţă dosarul în care sunt implicaţi în periclitarea siguranţei naţionale a României. Donciu a plecat liniştit de la audi-eri, însă, după numai câteva ore, a fost rechemat şi reţinut.
Atitudinea bulgarului, un motiv al reţinerii
Procurorii au luat iniţial decizia de a le interzice să părăsească localitatea, însă "gestul" lui Stanchev de a ataca măsura a fost unul dintre motivele pentru care anchetatorii au decis reţinerea lui. În ordonanţa prin care procurorii Ciprian Nastasiu şi Doru Ioan Cristescu au înlocuit măsura obligării de a nu părăsi localitatea cu reţinerea pe numele bulgarului Stamen Stanchev, considerat creierul reţelei, nu apare numele lui Robert Neagoe, deşi a fost înştiinţat oficial de începerea urmăririi penale pe numele său. "La luarea acestei măsuri preventive s-a avut în vedere gravitatea faptelor de care este bănuit învinuitul Stamen Stanchev alături de învinuiţii Vadim Benyatov Don, Donciu Mihai Radu, Mucea Dorinel Mihai şi Mustafa Oral că le-a comis, persoana acestuia, modul de săvârşire, în raport cu care există motive verosimile de a considera că învinuitul a săvârşit o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani", se arată în ordonanţa procurorilor.
Ancheta, tărăgănată din iunie
Deşi acest caz a fost sesizat de serviciile secrete Parchetului încă din luna iunie, procurorii au găsit probele necesare reţinerii abia după începerea urmăririi penale. Mai exact, reţinerea a venit după desecretizarea convorbirilor telefonice dintre membrii reţelei de spionaj şi trădare din domeniul energetic şi după evaluarea materialului rezultat în urma percheziţiilor la domiciliile lui Stanchev şi Oral.
"Aceste acţiuni au evidenţiat, dincolo de orice dubiu rezonabil, că temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi localitatea s-au schimbat", se mai arată în ordonanţa Parchetului. Faptul că bulgarul a atacat măsura interdicţiei de a părăsi localitatea este un alt motiv pentru care a fost reţinut: "Se constată că, în prezenta cauză, prin gestul şi atitudinea sa inculpatul a urmărit îngreunarea procesului penal".
Jocurile combinate ale reţelei, deconspirate de convorbirile telefonice
În acest dosar de spionaj şi trădare, fără precedent în România, apar şi elementele decorative ale unei acţiuni cunoscute mai degrabă din filmele cu mafia italiană. Se vorbeşte despre "jocurile combinate" ale lui Stanchev, care au certificat prezenţa acestei reţele pe teritoriul ţării noastre. Ieri după-amiază, Stanchev, Benyatov, Donciu şi Mucea au fost aduşi, încadraţi de mascaţi, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă competentă în a analiza propunerea de arestare pentru infracţiuni privind siguranţa naţională. Primii doi sunt acuzaţi de spionaj, iar Mucea şi Donciu, de trădarea secretului economic.
Procurorii au propus arestarea lor pentru 29 de zile, judecătorii cerând un răgaz de o oră pentru studierea dosarului.
şedinţa de judecată a fost secretă, o practică, de altfel, obligatorie în cazul solicitării unor mandate de arestare preventivă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite