Mozzarella "made in Romania"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comuna Botiza din judeţul Maramureş se va face brânză ecologică "mozzarella di bufala". Această specialitate este foarte apreciată de pizzerii şi are deja desfacerea asigurată.

În comuna Botiza din judeţul Maramureş se va face brânză ecologică "mozzarella di bufala". Această specialitate este foarte apreciată de pizzerii şi are deja desfacerea asigurată.

"Mozzare" înseamnă "a tăia" şi se referă la procedeul de obţinere a brânzei, care presupune tăierea în cubuleţe a caşului primar şi apoi amestecarea, prin învârtire, a bucăţilor până redevin o singură bucată. Dacă este făcută din lapte de bivoliţă, brânza se numeşte "mozzarella di bufala".

Cei trei mii de locuitori ai comunei maramureşene abia aşteaptă deschiderea fermei şi a motelului, construit sub forma unui sat ţărănesc tradiţional. Investiţia se ridică la peste un milion de euro şi e susţinută financiar de un renumit economist german, Volker Bulitta.

Un german şi un român vor produce brânză ecologică din lapte de bivoliţă

În premieră pentru România, în comuna Botiza, judeţul Maramureş, se va face brânză mozzarella. Preparatul are deja acreditare şi va fi 100% ecologic.

Localitatea maramureşeană cu 3.006 locuitori va găzdui prima fermă ecologică de bivoliţe din ţară.
Investiţia, care se ridică la peste un milion de euro, este susţinută financiar de un renumit economist german, Volker Bulitta, iar partenerul român este localnicul Vasile Trifoi.

Fermă şi agroturism

Ferma de de la Botiza va fi ultramodernă şi se va întinde pe 46 de hectare de teren. "Am pregătit deja terenul şi avem cumpărate ceva animale. Sunt 10 bivoliţe de rasă pură şi 22 de oi.

Partenerul german vrea să facă şi un motel sub forma unui sat tradiţional, unde turiştii să mănânce doar produse realizate de firma noastră. Deja am ridicat trei case, dar vrem să construim 15", ne-a declarat Vasile Trifoi, partenerul român implicat în această afacere.

Cei care vor petrece vacanţa în satul tradiţional din Botiza vor avea parte de plimbări cu caii şi cu bivolii, fiindcă proiectul este de anvergură. "La fermă, partenerul german intenţionează să prepare, pe lângă brânză mozzarella (brânză tăiată cubuleţe şi amestecată ca să piardă zerul), şi produse tradiţionale româneşti precum urda, caşul şi caşcavalul", ne-a mai spus Vasile Trifoi.

Începuturile afacerii

Ideea acestei afaceri i-a aparţinut economistului german Volker Bulitta. "El a venit, în anul 1992, într‑un concediu în Maramureş. S-a îndrăgostit de comuna Botiza şi, la plecare, a lăsat numărul de telefon unor localnici.

"În 2002, părinţii unei fetiţe din comună, care avea o tumoare la un ochi, au apelat la ajutorul lui Bulitta. Acesta a acceptat să acorde sprijin financiar pentru operaţia care s-a făcut în Germania. De atunci, în fiecare an, omul vine la Botiza", povesteşte Trifoi.

Îndrăgostit de frumuseţea comunei, Volker Bulitta a hotărât să investească într-un motel şi o fermă de bivoliţe. "El mi-a cerut să-i fiu partener, fiindcă sunt priceput la zootehnie şi agricultură. Aşa am ajuns să mă implic în acest proiect", a explicat Trifoi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite