Mozzarella din gunoaie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşeurile care zac lângă Napoli afectează hrana şi sănătatea locuitorilor

Mediatizată intens, afacerea „Mozzarella” a făcut înconjurul lumii şi a făcut vizibil dezastrul gunoaielor din Napoli. Laptele bivoliţelor italiene, care pasc în jurul acestui oraş, pe terenurile ce mustesc de gunoaie, a devenit o bombă ecologică. Teama de a mai cumpăra produse lactate cu deşeuri toxice este de înţeles, iar sanitarii italieni au anunţat de câtva timp că dioxina depistată în câteva mostre de brânză napolitană este cu mult peste nivelurile admise.

Serviciile sanitare din Napoli au pus, de câteva luni, sechestru pe 66 de ferme de bivoliţe. În urma analizelor efectuate s-a stabilit că laptele acestor animale, care era folosit pentru fabricarea celebrei mozzarella, avea un nivel ridicat de dioxină, otrava care l-a desfigurat pe preşedintele ucrainean, Victor Iuşcenko, în urmă cu câţiva ani. Sanitarii italieni au ajuns atunci la concluzia că animalele au fost infestate din cauza proastei gestionări a deşeurilor din ferme, dar producătorii au respins  această ipoteză.

Problema gestionării deşeurilor în regiunea Campania, Italia, întreţine, de 14 ani, un lanţ interminabil de nemulţumiri şi proteste, iar starea de urgenţă declanşată de guvernanţi nu a reuşit să pună capăt problemei.

Mafia italiană are tot interesul să menţină acest scandal al deşeurilor, iar Roberto Saviano, un jurnalist italian considerat un simbol în lupta împotriva mafiei din Italia, scria, de curând, că, dacă gunoaiele care sunt aduse clandestin de clanurile mafiote ar fi strânse la un loc, lângă Napoli s-ar înălţa un munte de gunoaie de 14.000 metri!

Bebeluşi alăptaţi cu dioxină

Locuitorii din zona asediată de gunoaie sunt bătuţi de soartă, iar bolile la care sunt expuşi sunt, de cele mai multe ori, mortale. „Avem cea mai crescută rată a mortalităţii înregistrată, cu precădere, din cauza cancerului.
Ficatul este organul cel mai afectat, fiind obligat să facă faţă unui surplus de substanţe toxice, de trei ori mai mare decât în mod normal”, susţine doctorul Giuseppe Comella, de la Institutul naţional de Oncologie  din Napoli.

Registrele oficiale de deces dezvăluie o rată a mortalităţii în creştere pentru anumite forme de cancer sau malformaţii congenitale, iar medicii susţin că principala cauză este reprezentată de acumularea metalelor grele care provin din gunoaie şi de faptul că bebeluşii sunt alăptaţi chiar de mamele lor cu dioxină!

Mozzarella infestată cu dioxină nu este decât partea vizibilă a aisbergului. Drama ecologică de lângă Napoli are implicaţii mult mai profunde, deoarece substanţele toxice atacă pânza freatică, solul, iarba şi animalele, punând în pericol sănătatea napolitanilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite