ANALIZĂ Cum funcţionează motorul creşterii economice în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar daca in 2008, economia Turciei a scazut timp de 4 trimestre consecutiv, cresterea economica care a inceput in ultimul trimestru al anului 2009, continua pana in ziua de astazi.

Pana la criza din 2008, economia Turciei a avut o crestere constanta timp de 27 de trimestre. Criza a durat un an si la sfarsitul lui 2009, economia si-a revenit iar cresterea a fost mai mare decat pana la criza. La sfarsitul lui 2009 cresterea economica a fost de 5,9, in primul trimestru a anului 2010 a fost inregistrata o crestere de 12 la suta, iar in trimestrele urmatoare de 10.3, 5.2 si 9.2 respectiv. In primul trimestru a anului 2011 cresterea economica a fost de 11%.

Multe tari nu si-au revenit dupa criza din 2008, unele inca se confrunta cu recesiunea. In Turcia la momentul de fata nu se mai poate vorbi despre o recesiune, din contra economia a inceput sa creasca in ritmuri foarte mari.

In tot acest timp sa incercat “racirea” economiei si controlul consumului. Este adevarat, incearca sa stabilizeze cresterea economica fara a dezechilibra relatiile economice. Pastrarea la acelasi nivel a cheltuielelor publice, a avut un efect benefic, in acelasi timp cheltuielele din sectorul privat a crescut.

La o privire asupra sectoarele importante ale economiei, cresterea record de 17.2% a fost inregistrata in comertul en-gros si in retail. Aceasta cu 17,1% este urmata de impozite si subventii. Urmeaza sectoare ca constructii, industriile de prelucrare, productia de gaz si electricitate, transportul, serviciile comerciale si finantele si nu in cele din urma pescuitul, unde de aseamea a fost inregistrata crestere. Aceste sectoare au avut o crestere medie de 11 %.

Daca privim din punct de vedere a cheltuielelor, observam ca cea mai mare parte a cresterii a venit in urma cresterii stocurilor de productie si a consumului.
Cu toate ca consumul per familie a crescut cu 12.1 la suta, cresterea cheltuielelor publice in comparatie cu anul precedent a crescut cu doar 6.7 la suta. In acelasi timp vanzarile la electrocasnice a scazut cu 11% si sectorul constructiilor ramas la acelasi nivel, 6.2%.

Chiar daca in aceasta perioada a avut loc campania electorala, cheltuielele publice in comparatie cu trimestrul precedent au scazut drastic. Daca comparam cu aceeasi perioada a anului trecut, cheltuielele publice sunt mult mai mici decat era de asteptat. Este ceva neobisnuit pentru o perioada in care au loc campanii electorale.

Cu toate acestea, cheltuielele din sectorul privat pentru accesoriile mecanice de import au crescut cu 49,7 % si cheltuielele in sectorul constructiilor a crescut cu 18,2 la suta.

Un alt alt lucru interesant este raportul negativ intre cresterea exportului si importului. Chiar daca importul creste cu o viteza foarte mare, se pare ca acest lucru este benefic cresterii economice a tarii.

Datele oficiale arata ca in luna mai, raportul dintre import si export a fost foarte mare. Astfel, exportul a crescut cu 11,7 % iar importurile au crescut cu 42.6%. Astfel importul a ajuns sa fie de 2 ori mai mare ca exportul.


Scaderea exporturilor se datoreaza in mare parte si scaderii catre statele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, unde au loc miscarile de protest. Astfel in perioada Ianuarie-Mai a acestui an, exporturile catre aceste state a scazut cu peste 20 la suta. Si importurile din aceasta regiune au scazut de la 7.1 % la 4,7%. In acelasi timp putem sa amintim si veniturile firmelor de constructii din regiune au scazut drastic in aceasta perioada.

Ar trebui sa vedem care sunt cauzele reale ce au dus la aceasta dus la un astfel de raport intre importuri si exporturi. Cresterea preturilor si cresterea importurilui de enrgie nu poate unica cauza.

O crestere eonomica de 11 la suta e o performanta buna. Dar avem nevoie de a scade rata somajului si de a ridica nivelul de bunastare a cetatenilor. Avem nevoie de o stabilizare a economiei. O crestere economica mare si cresterea exporturilor, pot in acelasi timp sa creasca deficitul de cont curent. E foarte important sa invatam din greseli, deoarece din pacate astfel de experienta am avut atat in istoria noastra recenta cat si indepartata.
Daca am putea sa scadem deficitul de cont curent, acest lucru ar insemna o crestere economica mult mai prospera si mai echilibrata.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite