Moţiunea anticaniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii sunt capabili să obţină decizii de la Palatul Victoria Sfatul dat de consilierii străini conducerii PNL - "lăsaţi-l în plata Domnului pe Băsescu, că tot pierdeţi

Social-democraţii sunt capabili să obţină decizii de la Palatul Victoria

Sfatul dat de consilierii străini conducerii PNL - "lăsaţi-l în plata Domnului pe Băsescu, că tot pierdeţi într-o luptă directă cu el, oferiţi oamenilor beneficii din partea guvernării" - începe să dea roade. PNL a discutat cu PSD şi cele două partide au găsit surprinzător de repede o soluţie pentru creşterea pensiilor. Vestea este bună pentru pensionari. În anii tranziţiei, guvernările, atât cele de stânga ale PSD, cât şi cea de dreapta a CDR, i-au sacrificat fără milă pe pensionari, care au fost obligaţi să suporte o scădere dramatică a nivelului de trai.

Pensiile mici reprezintă una dintre rănile sociale ale României, cum la fel de adevărat este că majorări nu se pot face dintr-o dată fără a afecta echilibrele economice. Se ştie de mult că avem mai puţini angajaţi care plătesc asigurări sociale decât pensionari. Plecarea a milioane de români la muncă în străinătate a scăzut şi mai mult numărul contribuabililor.

Dar realităţile seci ale hârtiei nu fac faţă intereselor electorale. Din pământ, din piatră seacă trebuie scoşi bani pentru că următoarele alegeri se apropie cu repeziciune, iar sondajele nu arată prea bine nici pentru PNL, nici pentru PSD. Social-democraţii au asigurat în două rânduri până acum supravieţuirea Cabinetului Tăriceanu, odată la învestitură şi a doua oară la moţiunea de cenzură iniţiată de PD. Acum a sosit momentul pentru pesedişti să ceară plata pentru serviciile prestate. Premierul declara cu numai câteva zile în urmă că nu poate creşte pensiile peste noapte, dar profilându-se o nouă moţiune de cenzură la orizont, -a PSD, a căutat şi a găsit altă abordare. La rândul lor, pesediştii n-au votat moţiunile PD.

În mod paradoxal, bătălia nu se mai dă pentru un loc la masa guvernării, ci pentru a se demonstra care este cel mai tare partid din Opoziţie. PD a încercat să obţină coroana de campion prin moţiunea de cenzură şi moţiunile simple privind sănătatea şi agricultura. PSD a contraatacat cu alte două moţiuni simple exact pe aceleaşi teme. Diferenţa între cele două partide este că democraţii nu pot să afere decât vorbe goale, în timp ce social-democraţii sunt capabili să obţină decizii de la Palatul Victoria. PSD a ajuns în situaţia privilegiată în care critică guvernarea ca partid de opoziţie, luând apa de la moara PD, dar reuşeşte să-şi impună politicile ca preţ pentru susţinerea vitală acordată liberalilor. Dacă pensionarii ar câştiga ceva din acest talmeş-balmeş, tot ar fi măcar un lucru bun. Aşa cum decurg lucrurile, va fi mare bătaie care depune primul moţiunea anticaniculă, care promovează legea pentru alungarea secetei şi care dă hotărârea ca tot românul să prospere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite