Moţiunea anti-Tăriceanu loveşte în PD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votul care se va da astăzi în Camerele reunite poate însemna sfârşitul guvernării liberale, dar o mişcare de răzvrătire a apărut în cadrul grupurilor parlamentare ale Partidului

Votul care se va da astăzi în Camerele reunite poate însemna sfârşitul guvernării liberale, dar o mişcare de răzvrătire a apărut în cadrul grupurilor parlamentare ale Partidului Democrat.

Dacă moţiunea va trece, prima variantă de guvern va fi cu un prim-ministru de la PD, a declarat preşedintele Traian Băsescu. A doua variantă este alcătuirea unui guvern de uniune naţională, a mai spus şeful statului. El a precizat că dacă moţiunea nu trece, asta nu înseamnă că actuala situaţie cu un guvern minoritar va mai putea continua. În timp ce PD şi PSD evaluează şansele moţiunii, în rândurile democraţilor a apărut o mişcare disidentă, mai mulţi parlamentari declarând că nu vor respecta ordinele primite de la conducerea centrală a partidului.

Negocieri politice s‑au purtat pe tot parcursul zilei de ieri. Stă însă în picioare şi varianta respingerii moţiunii, situaţie în care liderul PSD riscă înlăturarea de la conducerea partidului.

Ce se întâmplă în cazul adoptării moţiunii

Trecerea moţiunii de cenzură şi demiterea Cabinetului Tăriceanu II ar putea genera, foarte probabil, un guvern de coaliţie. Preşedintele Băsescu va desemna, potrivit prevederilor constituţionale, o persoană pentru a forma guvernul, după discuţii cu reprezentanţii partidelor parlamentare.

Şeful statului a făcut deja cunoscut faptul că doreşte un candidat din PD pentru funcţia de prim-ministru. În planurile prezidenţiale postmoţiune figurează un cabinet PD-PNL-PLD. Şansele ca viitoarea structură a Executivului să fie axată pe scheletul Alianţei D.A. sunt minime, întrucât liberalii au hotărât, cel puţin la nivel declarativ, să nu participe la guvernare fără Călin Popescu-Tăriceanu.

În plus, un premier democrat va depinde, în continuare, de sprijinul parlamentar al PSD. Social-democraţii vor neapărat să dobândească o serie de portofolii ministeriale, iar fără voturile lor este greu de crezut că va fi instalat un nou guvern. La fel de adevărat este faptul că PSD ar putea susţine un premier democrat pentru a evita alegerile anticipate şi, implicit, pierderea ponderii pe care o are în parlament.

Cabinetul de uniune naţională este, prin urmare, varianta de compromis. Dacă şi aceasta este respinsă, alegerile anticipate apar drept unică soluţie în vederea dezamorsării crizei politice.

Varianta în care moţiunea este respinsă

Dacă tabăra PSD-PD-PLD nu reuşeşte să se mobilizeze şi să treacă moţiunea de plenul celor două Camere, Cabinetul Tăriceanu II va rămâne în funcţie, cel mai probabil, până la sfârşitul mandatului. Este de aşteptat totuşi ca liberalii să întâmpine serioase dificultăţi în promovarea prin parlament a legilor şi ordonanţelor, inclusiv a bugetului de stat pentru 2008.

Liderul social-democrat, Mircea Geoană, a anunţat deja că formaţiunea sa nu va vota niciun act normativ al actualei puteri dacă printre acestea nu se numără măsuri precum creşterea pensiilor la 1 noiembrie, subvenţiile pentru agricultori şi creşterea ajutorului de stat pentru tinerele mame şi a burselor. Eşecul moţiunii ar putea aduce schimbări majore şi în interiorul partidelor implicate.

Mircea Geoană este cel mai expus, taberele care s-au opus de la bun început acestui demers aşteptând ocazia să-l îndepărteze din fruntea formaţiunii. În plus, PSD s-ar putea confrunta şi cu un regres serios în sondajele de opinie.

De partea cealaltă, premierul Călin Popescu Tăriceanu are toate şansele să‑şi ducă la bun sfârşit mandatul de lider al PNL. Păstrându-şi funcţia de premier, Tăriceanu nu va putea fi eliminat de eventualii pretendenţi liberali la şefia partidului. Există posibilitatea ca, odată ajuns la finalul mandatului, în 2008, actualul lider PNL
să nu mai candideze şi să iasă din politică.

Revoltă în PD

Mai mulţi parlamentari democraţi intenţionează să voteze împotriva moţiunii PSD încălcând ordinele venite de la conducerea PD. Deputatul Liviu Nistoran a declarat că nu va vota moţiunea de cenzură, acuzând conducerea PD că a creat "o falie" între echipa de conducere şi parlamentarii democraţi. "Eu, alături de câţiva colegi de-ai mei din PD, nu vom vota moţiunea, pentru că noi considerăm că nu este un lucru benefic ca PD să intre la guvernare.

Singura majoritate posibilă, în acest moment, ar fi una PSD-PD, iar eu nu vreau aşa ceva", a spus Nistoran. Senatorul Radu Ţârle a afirmat că nu se va prezenta la vot pentru că moţiunea "este o mascaradă".
Replica liderilor PD a venit imediat. "Joi dimineaţa îi dăm afară din partid fără să clipim" a declarat vicepreşedintele Radu Berceanu. El l-a acuzat pe Nistoran că nu a mai participat de mult la şedinţele grupului PD.

Ce zice Constituţia
Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor - art. 113, alin. (1)

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care guvernul îşi angajează răspunderea - art. 113, alin. (4)

După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Variantele preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu şi-a precizat ieri, într-o declaraţie de presă, poziţia şi opţiunile faţă de moţiunea de cenzură. În cazul în care moţiunea va trece, preşedintele a anunţat că va iniţia consultări cu partidele parlamentare şi va desemna un premier care să încerce constituirea unei majorităţi în jurul PD - PNL - PLD. "Cu siguranţă, opţiunea mea va fi un premier de la PD", a declarat Traian Băsescu.

Noul guvern va trebui să aibă un program şi să se bucure de susţinerea a 50 plus unu din voturile parlamentarilor. În cazul în care premierul desemnat nu găseşte o susţinere majoritară, o a doua opţiune a preşedintelui este constituirea unui guvern de uniune naţională, care să gestioneze ţara până la viitoarele alegeri parlamentare.

Dacă moţiunea nu va trece, a precizat şeful statului, "nu înseamnă că guvernul are o majoritate transparentă" şi, în consecinţă, actualului guvern îi revine obligaţia găsirii unei majorităţi transparente.
Şeful statului a apreciat că există o situaţie de "blocaj politic", efect al faptului că partidul de guvernământ nu respectă "regula de aur a democraţiei", anume asigurarea unei susţineri de 50 plus unu în parlament.
Traian Băsescu a remarcat că legile Executivului nu reuşesc să treacă de Senat şi a precizat că, indiferent de rezultatul moţiunii, acest blocaj trebuie depăşit.

"Avem nevoie de un guvern solid, cu susţinere transparentă", a declarat şeful statului. El a declarat că declanşarea alegerilor anticipate este "imposibilă", deoarece niciun partid în afară de PD nu le doreşte. (Oana Iuraşcu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite