Moşul european şi cel dâmboviţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am început anul 2007 cu războiul dintre palate. Cu ce îl încheiem? Sub "cel mai înalt brad din Europa", ridicat din schele în centrul Bucureştiului, românii găsesc sumedenie de cadouri.

Am început anul 2007 cu războiul dintre palate. Cu ce îl încheiem?

Sub "cel mai înalt brad din Europa", ridicat din schele în centrul Bucureştiului, românii găsesc sumedenie de cadouri. Sunt cutii strălucitoare legate cu panglici lungi. Dar când le deschizi, le găseşti goale, doar un aer stătut te izbeşte când ridici capacul. Numărăm la sfârşitul anului 2007 o colecţie impresionantă de scandaluri, toate expirate înainte de termen. Mult zgomot pentru nimic.

Două referendumuri, suspendarea preşedintelui, caltaboşii, Chiuariu, Cioroianu, Orban, "ţiganca împuţită" ne-au bântuit zi de zi şi ceas de ceas. Băsescu, Tăriceanu, Becali, Elodia (în lipsă) au devenit obişnuiţi ai caselor noastre, cunoştinţe apropiate de care puţini au avut norocul să scape, măcar în vacanţă. Porneşti televizorul, te trezeşti cu ei peste tine, îi dai afară pe uşă, îţi intră pe geam. De oamenii ăştia nu poţi să te fereşti, şi cu asta basta.


Trăgând linie şi adunând, cu ce am început anul? Cu războiul dintre palate. Cu ce îl încheiem? Cu acelaşi război! Cu ce vom continua în 2008? Bine că democraţia ne-a adus limitarea mandatelor în funcţiile publice, altfel am fi repetat uşor războiul de 100 de ani, îmbolnăvind de nervi şi generaţiile care vin. Ce ne-a mai pus Moşul în sac? O nuntă fără lăutari, PD - PLD şi două înmormântări de partid, la PNG şi PRM.

După ce a pierdut locul la Parlamentul European, Războinicul Luminii va lua drumul oborului să-şi vândă turma de mioare de la Steaua. Tribunul, la rândul lui orfan de Bruxelles, a fost tradus în amorul politic de Lia Olguţa Vasilescu şi de Daniela Buruiană. Lovitură grea pentru liderul PRM. Cele două amazoane i-au fost ani de zile alături şi l-au apărat cu ghearele şi cu dinţii în momentele grele.

Dar în politică, dacă vot nu e, nimic nu e.


Dacă nu am avut prea multe de numărat sub bradul dâmboviţean, norocul nostru vine încă o dată de la Moşul European. Pe 1 ianuarie 2007 ne-a făcut pe toţi cetăţeni UE, acum a adus un nou tratat al Europei şi o lărgire considerabilă a spaţiului Schengen. Ambele evenimente nu au trezit prea multe comentarii la noi acasă. Eram prea ocupaţi să facem faţă chestiunilor arzătoare la ordinea zilei: cine pe cine mai înjură, unde e palinca sau cine a pus marmeladă pe clanţă?

Între timp, lumea chiar se schimbă. Europa rămâne fără graniţe interne. Funcţionează din ce în ce mai mult ca o singură ţară. Tratatul Lisabona îi aduce mai aproape pe europeni de obiectivul vizionarilor care au început acest proiect cu 50 de ani în urmă. Dar care este proiectul pentru România? La Anul şi la Mulţi Ani!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite