Moscoviţii şi-au luat rămas bun de la Politkovskaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asasinul jurnalistei a avut cinci complici

La unul dintre cimitirele din apropierea Moscovei a avut loc, ieri, înmormântarea Annei Politkovskaia, ziarista ucisă cu sânge rece la sfârşitul săptămânii trecute în liftul blocului în care locuia. A fost condusă pe ultimul drum de rude, prieteni, colegi de breaslă, sute de persoane care au dorit să-şi ia rămas bun de la una dintre jurnalistele curajoase ale Rusiei.
La Moscova şi în alte oraşe din ţară au avut loc mitinguri de doliu în memoria celei dispărute. Au transmis condoleanţe şefi de state şi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale.
Asasinatul, legat de activitatea profesională

Aceasta este concluzia care se desprinde din ştirile apărute în mass-media din Rusia, care continuă să comenteze dispariţia tragică a Annei Politkovskaia. Ziarista era cunoscută pentru poziţia curajoasă adoptată în dezvăluirea unor abuzuri ale autorităţilor federale în Cecenia, implicarea în soluţionarea unor cazuri umanitare din această republică caucaziană. Cunoscutul disident sovietic Vladimir Bukovski , citat de săptămânalul "Novaia Gazeta" o caracterizează pe ziarista dispărută ca un "om curajos, care a scris mult despre război şi victimele acestuia". Redacţia publicaţiei atrage atenţia asupra faptului că ea nu a avut nimic în comun cu intrigile politice sau interesele financiare. "Era imposibil s-o faci să tacă sau s-o cumperi", notează aceasta. În opinia mass-media, pot fi emise două versiuni în legătură cu vinovaţii de moartea ziaristei: fie a fost o răzbunare a premierului cecen Ramzan Kadârov, faţă de a cărui activitate Politkovskaia a fost extrem de critică, fie este vorba de persoane care vor să-l compromită pe acesta, suspectân- du-l că ţinteşte postul de preşedinte al statului.
Crimă comandată
Investigaţiile de până acum demonstrează că uciderea ziaristei este opera unui profesionist. Imaginea acestuia şi a unuia dintre cei cinci complici a fost reţinută de camerele de luat vederi din holul blocului, de la magazinul în care aceasta îşi făcuse cumpărăturile, precum şi de la farmacia situată în apropierea locuinţei ziaristei.
Modul în care au fost trase cele patru focuri de pistol - trei în inimă şi una "de control", în cap - a dovedit clar că nu este vorba de un diletant. Nu este exclusă nici posibilitatea ca criminalul să nu mai fie în viaţă şi cei care au comandat crima să-l fi lichidat deja, aşa cum se întâmplă în asemenea cazuri. Neîncrezători în cercetările efectuate de autorităţi, colegii de la "Novaia Gazeta" au decis să înceapă propriile investigaţii pentru descoperirea autorilor asasinatului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite