Primarul Moscovei promite o iarnă fără zăpadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Moscovei promite o iarnă fără zăpadă
Primarul Moscovei promite o iarnă fără zăpadă

Primarul Moscovei, Iuri Lujov, le-a promis locuitorilor că în iarna aceasta nu va ninge în capitala rusă, aflată în general sub zăpadă din noiembrie până în martie, astfel că traficul şi calitatea vieţii se vor îmbunătăţi, fără îndoială, scrie revista americană Time.

Primăria va angaja, în schimbul a numai câteva milioane de dolari, aviaţia rusă pentru a răspândi o substanţă chimică deasupra norilor înainte de a ajunge în capitală, ceea ce va face să ningă doar în afara oraşului.

Consiliul Local a adoptat săptămâna trecută planul, iar Departamentul pentru locuinţe şi lucrări publice a explicat cum va funcţiona. Directorul departamentului, Andrei Ţîbin, a afirmat că aviaţia va pulveriza pudră de ciment, gheaţă deshidratată sau iodură de argint în nori, în perioada 15 noiembrie - 15 martie, dar numai pentru a evita "ninsorile foarte abundente". Potrivit lui Ţîbin, costul total al operaţiunii în cursul acestei ierni va fi de circa şase milioane de dolari, aproximativ jumătate din cât cheltuieşte în general Moscova pentru a deszăpezi drumurile.

Până în prezent, principala obiecţie la plan a venit din suburbiile capitalei, care probabil că vor fi inundate dacă planul va fi implementat. Alla Kacean, ministrul ecologiei pentru regiunea Moscovei, a anunţat că propunerea urmează să fie analizată de experţi în mediu şi discutată cu populaţia, înainte de a fi pusă în aplicare. "Cetăţenii din regiune au unele îngrijorări. Am primit multe mesaje", a spus oficialul pentru RIA Novosti.

Aceasta nu ar fi prima dată când primarul Iuri Lujov se joacă de-a Dumnezeu. În 2002, el a condus proiectul de a inversa cursul râului Ob prin Siberia, pentru a ajuta la irigarea vecinilor din Asia Centrală ai Rusiei. Deşi proiectul nu a avut chiar rezultatele scontate - oamenii de ştiinţă explicaseră că este imposibil - de această dată Lujkov spune că nu are cum să eşueze.

Controlarea vremii din Moscova nu este o noutate, subliniază Lujkov. Înaintea principalelor două sărbători din oraş - Ziua Victoriei, din mai, şi Ziua Oraşului, din septembrie - aviaţia, care are nevoie de bani, este plătită pentru a se asigura că nu plouă. Cu un buget local de 40 de miliarde de dolari pe an (mai mare decât al New Yorkului), Moscova îşi poate permite cu uşurinţă 2-3 milioane de dolari pentru a ţine cerul albastru când spectatorii se uită la tancurile şi lansatoarele de rachete care defilează în Piaţa Roşie. Anul acesta, aviaţa va întâmpina o nouă provocare: iarna rusă.

Cu numai câteva săptămâni până la venirea iernii, experţii vor trebui să se mişte repede pentru a-l împiedica pe Lujkov, încheie Time.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite