Moscova dezvăluie planurile "ofensivei de primăvară" a SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii militari ruşi susţin că operaţiunea se va numi "Muşcătura" şi va dura doar 12 ore Statele Unite ale Americii vor declanşa o acţiune militară în Iran în prima

Experţii militari ruşi susţin că operaţiunea se va numi "Muşcătura" şi va dura doar 12 ore

Statele Unite ale Americii vor declanşa o acţiune militară în Iran în prima săptămână din luna aprilie, înainte de Paştele catolic şi ortodox care în acest an va fi celebrat pe 8 aprilie, potrivit săptămânalului rus "Argumentî Nedeli". Potrivit planului, bombardamentele vor avea loc într-o singură zi şi vor dura 12 ore. Vor începe la patru dimineaţa şi se vor încheia la patru după-amiaza. Numele de cod al operaţiunii este "Muşcătura".

Experţii militari ruşi estimează că planul americanilor de atacare a Iranului a ajuns în punctul în care nu mai este cale de întoarcere încă din 20 februarie, când directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohammed El Baradei, a avertizat în raportul său incapacitatea agenţiei de a "confirma caracterul paşnic al programului nuclear iranian". Vor fi vizate instalaţiile iraniene unde se bănuieşte că se află centrifugele pentru îmbogăţirea uraniului, centrele de cercetare şi laboratoarele. Cu toate acestea, primul bloc al centralei nucleare de la Bouchehr nu va fi bombardat. În schimb, americanii vor să neutralizeze antiaeriana, navele de război iraniene din Golf şi să distrugă posturile-cheie ale comandamentului forţelor armate. Prin aceste lovituri se urmăreşte să fie eliminată capacitatea de a riposta a Teheranului. Iranul, la rândul său, susţin experţii militari ruşi, ar putea ataca şi distruge mai multe petroliere din Strâmtoarea Ormuz pentru a arunca în aer piaţa internaţională a petrolului. Este de aşteptat ca preţul barilului să ajungă la 75-80 de dolari, pentru o perioadă destul de lungă de timp. Ei se mai aşteaptă ca armata iraniană să încerce să bombardeze Israelul. Analiştii susţin că loviturile americanilor vor porni din Insula Diego-Garcia, din Oceanul Indian, de unde vor decola bombardierele B-52, echipate cu rachete de croazieră. De pe portavioanele americane, deplasate deja în Golf, vor porni avioanele de vânătoare şi elicopterele. Rachetele de croazieră vor fi lansate şi de pe submarinele concentrate în Pacific şi Marea Arabiei. Rezultatul prognozat: programul nuclear iranian să fie adus cu mulţi ani în urmă.

Mai întâi vor fi înăsprite sancţiunile economice

În acest timp, noua rezoluţie asupra Iranului ar trebui votată în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, săptămâna aceasta. Textul prevede sancţiuni împotriva a 10 companii publice iraniene şi a altor trei care au legături cu Corpul Gardienilor Revoluţiei, unitate militară de elită aflată la ordinele liderului spiritual al Republicii Islamice, ayatollahul Ali Khamenei. Sancţiuni sunt prevăzute şi împotriva a 15 persoane fizice: opt înalţi responsabili care conduc societăţi de stat şi şapte personaje-cheie din rândul Corpului gardienilor Revoluţiei.

Moscova şi-a luat mâna de pe Teheran

Rusia a anunţat Iranul ca va opri aprovizionarea cu carburantul necesar centralei nucleare Bushehr, dacă Teheranul nu îşi suspendă programul de îmbogăţire a uraniului, conform solicitării Consiliului de Securitate al ONU, potrivit Reuters. Drept răspuns, Iranul a împiedicat inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să viziteze o vastă instalaţie subterană de îmbogăţire a uraniului la Natanz, scrie AFP.

Pentagonul preferă campaniile de primăvară

Strategii militari ai Pentagonului şi-au făcut un obicei din a începe campaniile militare importante primăvara, când creştinii se pregătesc să întâmpine Paştele. Aşa a fost în cazul bombardării Belgradului sau al celui de-al doilea război împotriva Irakului

Amplasarea scutului antirachetă în Europa, amânată

În întrevederile private, generalii americani susţin că şi detaliile amplasării scutului american antirachetă în Europa ar putea fi amânate. După ce Iranul ar fi pus cu botul pe lab, Moscova ar putea invoca, în opoziţia sa faţă de planul Washingtonului, că ameninţarea iraniană nu mai există şi care ar mai fi logica scutului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite