Moş Crăciun le-a adus amenzi comercianţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protecţia Consumatorilor a verificat luna aceasta sute de jucării şi a dat amenzi de 30.000 lei.

Goana după cadouri din acest an le-a adus copiilor darurile mult visate, iar comercianţilor bătăi de cap. Jucăriile „au furat ochii“ celor mai mulţi dintre clienţi, însă nu şi ai inspectorilor de la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC). Aceştia au demarat un control tematic în ultimile cinci zile pentru a verifica conformitatea mărfii scoase la vânzare. Au fost controlaţi 20 de operatori din tot judeţul la care s-au descoperit peste 700 de jucării cu probleme.
„Nu puţine au fost cazurile în care s-a constat că avertismentele ce însoţeau produsele nu erau traduse în limba română sau mai grav, lipseau de pe eticheta obiectului verificat. De asemenea, nu se regăsea pe etichetă adresa producătorului sau a importatorului, de aceea credem că este de datoria noastră să atenţionăm consumatorii să acorde o atenţie deosebită la eticheta produselor pe care le cumpără, indiferent de sezon“, a declarat Mirel Miclăuş, inspector şef ajunct OJPC Bacău.
Cu toate că amenzile au fost numeroase şi foarte multe jucării nu respectau normele impuse de legislaţia în domeniu, băcăuanii spun că dorinţele copiilor nu au mai ţinut cont de conformitatea produselor şi le-au achiziţionat. „Când le-am cumpărat mi-am dat seama că jucăriile puteau reprezenta un pericol pentru copilul meu, dar el şi le-a dorit. O să fim atenţi când se joacă cu ele“, a spus Violeta Anghel, o mămică pentru care lipsa etichetelor nu a constituit un impediment în a cumpăra jucăriile dorite de copil.
Inspectorii OJPC spun că principalii vinovaţi de achiziţionarea jucăriilor care nu au afişate toate specificaţiile sunt părinţii.
„Copiii nu au discernământ în ceea ce priveşte alegerea unei jucării corespunzătoare vârstei lor. Este datoria celor mari să verifice specificaţiile şi elementele de caracterizare ale jucăriilor dorite”, a mai spus Mirel Miclăuş. Vânzătorii spun că jucăriile nu periclitează viaţa sau sănătatea copiilor chiar dacă nu au toate etichetele cerute de normele în vigoare.
„Nu cred că lipsa acestor etichete poate provoca copiilor neplăceri“, a spus Ionel Istrate, vânzător la un magazin de jucării din Bacău.
Controlul inspectorilor s-a finalizat cu 17 amenzi date agenţilor economici. Valoarea sancţiunilor contravenţionale s-a ridicat la suma de 30.100 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite