Morţi pe altarul reformei sanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unui bărbat din Vâlcea i s-a oprit inima, ieri, în faţa spitalului închis de vinerea trecută prin decizia ministrului Sănătăţii. Miercuri, ambulanţa a fost prea departe de un cardiac din Constanţa. Românii de rând n-au aflat încă ce spitale au fost închise la 1 aprilie. Bat la uşile unităţilor medicale şi află cu surprindere că salvarea lor e la zeci de kilometri distanţă.

Primăria Pătârlagele dă Guvernul în judecată pentru desfiinţarea spitalului

Vâlceanul Ion Sanda (42 de ani) a murit pe bancheta din spate a unui autoturism cu care fusese adus de rude la Spitalul Bălceşti, desfiinţat de şase zile, aşa cum dictase Ministerul Sănătăţii. „S-a trezit de dimineaţă şi a zis că merge să dea cu motocultorul la grădină. Era un om tare muncitor. Era şofer de meserie, dar lucrase şi în construcţii ca zugrav, faianţar, dulgher. Bolnav n-a fost niciodată", povesteşte Ioana Sanda, soţia vâlceanului. Bărbatul, tatăl a doi copii, Iulia şi Vlad, ambii liceeni, s-a prăbuşit în curte, fără suflare.

Află AICI mai multe detalii despre vâlceanul condamnat la moarte de reforma sanitară


Declaraţii contradictorii

Ion Sanda avea 42 de ani

„Am strigat după ajutor şi a venit un vecin, Constantin Ştefan, iar între timp altul, Ion Iordache, şeful de post de la Poliţia Grădiştea, a dat telefon la Salvare. Dispecerul i-a spus să-l urcăm într-o maşină personală şi să mergem cu el la sediul ambulanţei, unde urma să-l transferăm în maşina Salvării", a spus Vlad Sanda, fiul bărbatului. Raportul primit de la Ambulanţa Bălceşti oferă însă o altă variantă. „Informaţiile pe care le-am primit arată că trei medici de familie au confirmat că bărbatul era decedat când a ajuns la spital. Mai mult, este de neînţeles de ce nu a fost chemată de la început ambulanţa şi a fost plimbat cu o maşină particulară, aşezat pe bancheta din spate", a susţinut subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

„Nu aveam trusă de prim ajutor"

Ajunşi la Spitalul Bălceşti, la staţia de Salvare, după o cursă nebunească de 25 de kilometri, oamenii n-au găsit pe nimeni. Au mers la medicii de familie care au cabinetele în apropiere, iar unul dintre aceştia, Valeria Danilă, a constatat decesul lui Ion Sanda. „În cabinet nu aveam trusă de prim ajutor, iar tot ce-aş fi putut încerca era să-i facem resuscitare manuală. Dar era deja prea târziu", a explicat medicul. Echipajul de pe Salvare confirmă faptul că nu l-au mai putut salva pe bărbat. În spitalul recent desfiinţat, în camera de urgenţe ar fi fost toată aparatura necesară acordării primului ajutor. „Au găsit uşile spitalului închise, iar în policlinică sunt doar cabinete de medici de familie. Nici nu a mai avut timp să intre în policlinică pentru că starea i s-a agravat şi a decedat. Nu a beneficiat de niciun fel de asistenţă medicală, de la plecarea de acasă până la spital", a spus Victoria Schenker, director medical al spitalului din Bălceşti.

Prima victimă

Un bărbat de 60 de ani, din localitatea constănţeană Băneasa, a murit miercuri în drum spre spitalul din Constanţa. Lui Gheorghe Ion i s-a făcut rău la locul de muncă, iar colegii l-au dus pe braţe la dispensarul din Băneasa. Acolo i s-a făcut o perfuzie, timp în care familia lui a chemat o ambulanţă. Oamenii spun că au aşteptat mai bine de 40 de minute să vină Salvarea. Rudele bărbatului, care era cunoscut cu probleme cardiace, susţin că acesta ar fi putut fi salvat dacă spitalul din Băneasa nu ar fi fost închis la 1 aprilie. Bolnavul a murit în ambulanţă, în drum spre spitalul din Constanţa. Ca o ironie, soţia victimei a lucrat până la 1 aprilie în spitalul din Băneasa.

Cifrele reorganizării

- 111 spitale vor fi comasate cu alte instituţii sanitare până la 1 iunie.
- 67 de unităţi sunt propuse pentru transformare în cămine de bătrâni, centre de permanenţă sau cabinete de specialitate.
- Harghita e singurul judeţ care deocamdată nu are niciun spital pe lista comasărilor sau a reprofilărilor.
- Cele mai multe spitale desfiinţate sunt din judeţele Argeş (şapte comasate, trei reprofilate) şi Prahova (şase comasate şi patru reprofilate).
- 18 spitale au fost comasate până în prezent.
- 10 spitale au fost deja reprofilate în cămine pentru persoane vârstnice.
- Pacienţi din 35 de unităţi sanitare au fost externaţi sau transferaţi în alte spitale, potrivit Ministerului Sănătăţii.
- 85% din angajaţii spitalelor închise care au făcut cereri de redistribuire au fost deja transferaţi în alte unităţi, potrivit MS.
- 2.268 de angajaţi din cei 2.643 care au depus cereri de redistribuire au primit un post similar celui pe care l-au avut în acelaşi judeţ.
- Dintre cei 2.268 de angajaţi, 321 sunt medici, 1.242 - asistenţi medicali, 658 - personal auxiliar şi 47 - alt personal (farmacişti, biologi, chimişti).

O primărie preia spitalul închis de minister

PRAHOVA

Camelia Năstase

Oficial, Centrul de Sănătate Plopeni a fost desfiinţat de Ministerul Sănătăţii de la 1 aprilie. Medicii continuă însă să asigure servicii medicale de urgenţă pentru locuitorii din zonă. Consiliul Local Plopeni, care are în administrare unitatea sanitară încă de anul trecut, a adoptat o hotărâre care prevede păstrarea acestuia ca spital, aşa cum a funcţionat până la începutul lunii. „Linia de gardă va fi asigurată de către şase medici şi opt asistenţi medicali, angajaţi ai Centrului de Sănătate Plopeni. Serviciile medicale şi salariile medicilor vor fi suportate de la bugetul local al oraşului Plopeni", a declarat Mihai Băican, managerul spitalului.

Autorităţile urmează să încheie un contract pe o perioadă determinată cu o societate comercială care are ca obiect de activitate prestarea de servicii medicale. Primarul Dragoş Niţă spune că, în perioada 2007-2010, în centrul de sănătate s-au investit peste 1,5 milioane de lei şi că nu este dispus să renunţe la acesta. Centrele de Sănătate Plopeni, Urlaţi şi Bălţeşti, precum şi Preventoriul TBC Poiana Ţapului au fost închise, la sfârşitul săptămânii trecute, întrucât se aflau pe lista Guvernului pentru a fi transformate în cămine de bătrâni.

Delta, fără spital

Oamenii care trăiesc în satele izolate din Delta Dunării sunt disperaţi, după ce unitatea medicală din Sulina, singura din zonă, a fost închisă. Ambulanţa navală de la Tulcea ajunge în cel mai bun caz în 90 de minute. Primarul din Sulina, Aurel Dimitriu, spune că oraşul nu are bani să susţină  activitatea unităţii medicale pe termen lung. „Am primit o ofertă de la Ministerul Sănătăţii, care propune să menţinem un centru de primiri urgenţe, pe care să-l finanţăm împreună", a spus edilul. Cristian Dogaru

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite