Mori de vânt cu hidrogen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turbinele eoliene din insula norvegiană Utsira funcţionează şi când nu bate vâtul Norvegienii folosesc un sistem ce transformă surplusul de energie eoliană în hidrogen. Apoi, când nu bate

Turbinele eoliene din insula norvegiană Utsira funcţionează şi când nu bate vâtul

Norvegienii folosesc un sistem ce transformă surplusul de energie eoliană în hidrogen. Apoi, când nu bate vântul, motoarele pe hidrogen acţionează eolinele.

Norvegienii au găsit un mod original de folosire a energiei produse în plus de turbinele eoliene. Pe mica insulă Utsira, situată în sud-vestul ţării, energia vântului e transformată în hidrogen. Ideea le-a venit locuitorilor care adesea rămâneau fără curent electric din cauză că vântul nu bate tot timpul anului în acea zonă.

Până se conectau la sistemul naţional, norvegienii erau nevoiţi să stea pe întuneric. Aşa că au găsit un mod de a porni eolienele chiar dacă vântul nu adie deloc.

Tehnicianul Inge Linghammer a pus la punct un mecanism care să le permită locuitorilor insulei să fie independenţi din punct de vedere energetic.

Linghammer spune că atunci când vântul nu bătea turbinele erau oprite.
Energia vântului e stocată în dispozitive speciale şi transformată în hidrogen, care e folosit apoi la pornirea turbinelor atunci când vântul nu bate suficient de bine.

Energia e trecută prin apă

Într-o zi bună, când intensitatea vântului e puternică, cele două turbine ale insulei situate pe unul dintre dealurile cele mai înalte produc mult mai multă energie decât folosesc cei 210 oameni care trăiesc aici.

Surplusul de energie e trecut prin apă. Cu ajutorul electrolizei, atomii de hidrogen sunt separaţi de atomii de oxigen care intră în componenţa moleculelor de apă.

Hidrogenul astfel obţinut e stocat într-un container atât de mare încât să alimenteze 10 gospodării, chiar dacă vântul nu bate timp de două zile.

Soluţie pentru insulele izolate

"Utsira are destulă energie eoliană astfel încât să fie independentă din punct de vedere energetic, însă problema e în zilele în care vântul nu bate deloc", spune Halgeir Oeya, unul dintre managerii proiectului StatoilHydro, prin care e produs hidrogenul.

El mai spune că sistemul permite furnizarea energiei la aceeaşi calitate ca în cazul în care vântul ar bătea. "Combinarea energiei regenerabile cu hidrogenul poate fi o soluţie pentru insulele izolate de pe coasta europeană şi chiar din Australia, care până acum erau dependente de combustibilul fosil", arată Halgeir Oey. El mai spune că nu există intenţii ca energia să fie produsă la scară largă.

Avantajele hidrogenului

Norvegienii care sunt alimentaţi cu energia astfel produsă nu au nicio restricţie asupra folosirii curentului
Ei pot aprinde lumina când vor, pot spăla vasele oricând sau se pot uita la televizor, fără a ţine cont de vânt
Pentru că arderea hidrogenului nu poluează deloc atmosfera, norvegienii beneficiază de aer curat

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite