Morar, pe tuşă!Ce face "jucătorul" Traian Băsescu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul justiţiei a decis schimbarea din funcţie a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a propus-o, ieri, pentru postul de şef al DNA, pe

Ministrul justiţiei a decis schimbarea din funcţie a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a propus-o, ieri, pentru postul de şef al DNA, pe Monica Şerbănescu, actualul său consilier.

Conform legii, ministrul justiţiei propune CSM un candidat, iar Consiliul Superior al Magistraturii are doar aviz consultativ.

Propunerea este înaintată şefului statului care poate numi prin decret procurorii-şefi. În cazul în care Băsescu respinge motivat numirea Monicăi Şerbănescu la şefia DNA, Predoiu va trebui să facă o nouă propunere. Ministrul justiţiei a declarat însă că a avut deja o discuţie de principiu cu preşedintele. Până la lămurirea situaţiei, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a semnat, ieri, delegarea în funcţie pentru 90 de zile a lui Daniel Morar la şefia DNA.

Ministrul justiţiei critică procedura

Cătălin Predoiu şi-a exprimat nemulţumirea că legea prin care sunt reglementate numirile în funcţie a procurorilor dă ministrului justiţiei doar un rol decorativ.

"Din păcate, şi voi explica imediat această remarcă, legea nu prevede nimic în legătură cu modalitatea în care ministrul justiţiei îşi fundamentează şi stabileşte propunerea.

Mai exact, rolul ministrului justiţiei este, contrar standardelor europene, de a pune un nume pe hârtie pentru a-l transmite la CSM! Legea nu prevede nici măcar evaluarea procurorilor-şefi la sfârşitul mandatului", a declarat Predoiu. Discursul ministrului justiţiei, prin care a anunţat înlocuirea lui Daniel Morar, a punctat atât bilele albe, cât şi pe cele negre ale activităţii DNA în ultimii trei ani.

Spectacolele mediatice

Numit prin decret al preşedintelui Băsescu în data de 15 august 2005, Daniel Morar avea să ajungă în scurt timp pe buzele politicienilor care au călcat pragul DNA cu reproşul că ar deschide dosare "la comandă".

Refuzul lui Daniel Morar de a organiza conferinţe de presă în favoarea unor declaraţii la televiziuni a dus, în timp, la concluzia unei justiţii sub lumina reflectoarelor. De altfel, ministrul justiţiei a arătat că s-a ajuns "la adevărate spectacole mediatice care nu au făcut bine nici instituţiei, nici conducătorilor acesteia şi nici imaginii Justiţiei".

Dosare plimbate şi flagranturi ratate

Predoiu a criticat şi rezultatele foarte slabe ale DNA în teritoriu, dar şi numeroasele declinări şi "plimbări" ale dosarelor.

Un exemplu elocvent ar fi dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, care a fost plimbat pe axa "DNA - DIICOT" de trei-patru ori! Ministrul a arătat şi că DNA nu a utilizat fondurile necesare unor flagranturi profesioniste, iar în unele anchete rezultatele finale nu au justificat costurile exorbitante.

Lacunele legislative care au dus la situaţii precum imposibilitatea cercetării unor foşti demnitari au fost reamintite de Predoiu. El a precizat că aceste acte normative au fost adoptate prin ordin al ministrului în 2006 (când ministru al Justiţiei era Monica Macovei - n.r.) fără avizul CSM. Slaba pregătire a unor procurori a fost puncată de ministrul Predoiu, care s-a arătat împotriva recrutării prin interviu.

Nu vrea nici la DNA

Predoiu i-a propus lui Daniel Morar să aleagă între funcţia de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles, pe probleme privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie şi cea de adjunct al DNA. Daniel Morar a refuzat propunerile ministrului justiţiei, arătând că nu ia în calcul niciuna din cele două variante.

Monica Şerbănescu, paraşutistă şi şefă de promoţie la Drept

Monica Şerbănescu (foto), în vârstă de 46 de ani, este consilier al ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procuror detaşat de la Parchetul General din data de 1 iulie 2008.

În perioada 2003- 2006, a fost consilier al fostului procuror general al României, Ilie Botoş. Şerbănescu a activat în perioada 2006-2008 ca procuror la Secţia Judiciară a Parchetului General, iar din octombrie 2006 este formator la INM. Ea şi-a început cariera în 1990 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 şi a promovat toate gradele de magistrat.

În 2003 a condus pentru o scurtă perioadă secţia Judiciară-Penală din cadrul PNA. Şerbănescu a fost între anii 1980-1982 învăţătoare la Şcoala Generală nr. 4 Borcea, Călăraşi. Ea a terminat cu nota 10 Facultatea de Drept, şefă de promoţie, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Studiile au fost completate cu mai multe cursuri postuniversitare la Colegiul Naţional de Apărare şi Institutul Diplomatic Român şi are doctoratul în Drept.

La secţiunea aptitudini sportive din CV-ul Monicăi Şerbănescu este trecut brevetul de paraşutism sportiv de gradul doi emis de Aeroclubul Central Român al Federaţiei Aeronautice Române, în 1978.

Procuror din 1990

Daniel Morar şi-a început cariera în 1990 la Procuratura din Târgu Mureş. Înainte de fi numit procuror-şef la PNA/DNA, a lucrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Cele mai tari dosare pe care le-a instrumentat au fost cel al deputatului PDSR Gabriel Bivolaru, al fraudării Băncii Dacia - Felix şi al judecătorului Victor Burzo. Statul român a fost condamnat la plata unor despăgubiri de 1,4 miliarde de lei vechi, după ce Liviu Ciupe, cercetat de Daniel Morar pentru corupţie, a fost achitat după patru luni de arest.

Toate partidele sunt de acord cu schimbarea, doar PDL acuză decizia

Lucian Bolcaş (PRM)

"Orice nominalizare în fruntea DNA, care îl exclude pe Daniel Morar, principalul vinovat al eşecului luptei anticorupţie, este bine-venită… Daniel Morar nu are capacitatea de a reprezenta pe nimeni şi înalt nu va fi niciodată".

Norica Nicolai (PNL)

"Propunerea Monicăi Şerbănescu la şefia DNA, în locul lui Daniel Morar, dă şansa depolitizării instituţiei. Această numire dă şansa unei noi viziuni manageriale a instituţiei şi mă refer aici la o viitoare activitate eficientă şi de nepartizanat politic a DNA" .

Victor Ponta (PSD)

"Oricum, după trei ani doar de produs ştiri şi niciun fel de cercetare eficientă, niciun fel de act de justiţie, era normal ca Daniel Morar să nu mai fie confirmat în funcţie. Sper ca doamna Şerbănescu să se prezinte la CSM cu un plan de management, cu o idee despre ce are de făcut în continuare".

Sergiu Andon (PC)

"Este o decizie înţeleaptă propunerea Monicăi Şerbănescu la conducerea DNA… În ceea ce priveşte o analiză fină, concretă, dacă UE îl iubeşte atât de mult (n.r. - pe Daniel Morar) să şi-l ia acolo, cum a luat-o şi pe doamna Macovei, să îmbogăţească colecţia deschisă de Franco Frattini".

Emil Boc (PDL)

"Este o execuţie politică a lui Daniel Morar pentru ca PNL să se menţină în continuare la putere şi să evite astfel o moţiune de cenzură din partea PSD, PRM şi PC, în condiţiile în care raportul de ţară al Uniunii Europene arată foarte clar caracterul independent şi imparţial al anchetelor DNA, fapt ce justifică menţinerea în continuare a şefului DNA".

Apetenţa excesivă pentru televiziune, în special în anii 2006 - 2007, a condus uneori la adevărate spectacole mediatice
Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei

Nu iau în calcul niciuna dintre propunerile conţinute în declaraţia ministrului justiţiei
Daniel Morar, procurorul-şef al DNA

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite