Mor rechinii din Marea Mediterană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de 40% din speciile de rechini şi calcani riscă să dispară din Marea Mediterană şi aceasta din cauza pescuitului intens, potrivit UICN (Uniunea Mondială pentru Natură). Regiunea,

Mai mult de 40% din speciile de rechini şi calcani riscă să dispară din Marea Mediterană şi aceasta din cauza pescuitului intens, potrivit UICN (Uniunea Mondială pentru Natură). Regiunea, afirmă analiştii, deţine recordul la specii de rechini şi calcani pe cale de dispariţie, 30 de specii aflându-se în această situaţie.

Dintre ele, 13 sunt "în pericol critic de extincţie", opt sunt doar "în pericol" şi nouă sunt vulnerabile, se precizează în raportul organizaţiei UICN. "În pericol critic" se află specia calcanului de Malta (Leucoraja melitensis) - care nu se găseşte decât în Mediterană şi a cărui populaţie a scăzut cu 80% -, porcul de mare (Oxynotus centrina) şi alte trei specii de rechini.

Pescuitul ar putea fi interzis

Specia Mobula mobular, care evoluează în principal în Marea Mediterană, este extrem de vulnerabilă, deoarece posibilitatea sa de reproducere este mică, în timp ce talia e mare, o femelă măsurând în jur de cinci metri.
Isurus oxyrinchus şi Lamna nasus reprezintă alte două specii de rechini ale căror posibilităţi de reproducere sunt reduse.

Dar cauzele nu ţin numai de legile naturale. Raportul UICN citează, printre "ameninţările importante", degradarea mediului înconjurător şi pescuitul sportiv şi trage un semnal de alarmă, arătând că numai interdicţia pescuitului ar putea pune capăt extincţiei speciilor de rechini din această zonă.

Uniunea Mondială pentru Natură a făcut apel la Comisia internaţională pentru conservarea speciilor din Oceanul Atlantic, reunită în această săptămână în Turcia, pentru a fixa limitele pescuitului pentru anumite specii de rechini pe cale de dispariţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite