Mor peştii din bălţile Brăilei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile susţin că, pe fondul caniculei, lipsa de oxigen a dus la moartea populaţiei piscicole Mii de peşti morţi s-au strâns de pe luciul iazului din cartierul Lacul Dulce,

Autorităţile susţin că, pe fondul caniculei, lipsa de oxigen a dus la moartea populaţiei piscicole

Mii de peşti morţi s-au strâns de pe luciul iazului din cartierul Lacul Dulce, Brăila. Autorităţile colectează "cadavrele" care fac aerul irespirabil.

De două zile, autorităţile locale din Brăila adună puzderia de peşte mort care pluteşte la suprafaţa bălţii din cartierul Lacul Dulce, aflată la marginea Brăilei. Locuitorii zonei se plâng de mirosul pestilenţial şi sunt disperaţi că duhoarea a intrat până în case.

400 de kilograme într-o zi

"Totul s-a produs din cauze naturale. Diferenţele mari de temperatură au dus la moartea piscicolă. De două zile adunăm peştele mort din balta aflată în cartierul Lacul Dulce.

Cadavrele sunt strânse în saci de plastic, sunt sigilaţi şi vor fi ridicaţi de Protan, firma care va incinera peştele colectat. Ieri (luni - n.r.) s-au adunat aproximativ 400 de kilograme de peşte", a declarat viceprimarul din Brăila, Doinţa Ciocan. Edilul spune că oamenii care locuiesc în zonă au încercat să strângă peştele mort.

"De aceea am luat măsura îngrădirii acestui perimetru. Zona rămâne sub paza Poliţiei Comunitare până ce toate cadavrele vor fi adunate. Apoi, împrejurimile vor fi supuse unui regim de ecologizare, pentru că cetăţenii aruncă haotic resturile menajere", a mai spus Doiniţa Ciocan. Viceprimarul este hotărât să treacă la amenzi dacă oamenii nu vor păstra curăţenia în zonă.

"Peştii au murit asfixiaţi"

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Mircea Dan Grigorescu, spune că situaţia creată nu poate genera o epidemie. "Tragedia este că au murit atâţia peşti, iar mirosul acestor cadavre este înfiorător. Însă primăria a făcut un lucru extraordinar. A îngrădit zona şi a pus-o sub pază. Mulţi dintre locuitorii din zonă dăduseră buzna să strângă peştele mort", a spus Grigorescu.

El a adăugat că s-au recoltat probe de apă pentru a se stabili dacă au fost elemente toxice în apa iazului. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), dr. Gicu Drăgan, spune că balta nu este autorizată sanitar-veterinar şi că incidentul s-a produs din cauza secetei şi a lipsei de oxigen din apă.

"Peştii au murit asfixiaţi, după ce nivelul apei a scăzut până la 20 de centimetri. În mod obişnuit, adâncimea bălţii nu depăşeşte 50 de cm. Acum, peştii se zbat în puţina apă care a rămas, dar vor muri în mâlul bălţii", a mai spus directorul Drăgan.

Zona rămâne sub paza Poliţiei Comunitare până ce toate cadavrele vor fi adunate. Apoi, împrejurimile vor fi supuse unui regim
de ecologizare
Doiniţa Ciocan, viceprimar în Primăria Brăila

Peştii au murit, asfixiaţi după ce nivelul apei a scăzut la 20 de centimetri
dr. Gicu Drăgan, Direcţia Sanitar-Veterinară Brăila

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite