Mor delfinii din oceane!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamiferele marine sunt în pericol din cauza poluării chimice şi sonore provocate de oameni Mai mult de 30 de delfini au eşuat pe malul unui râu din Anglia. Cercetătorii bănuiesc că

Mamiferele marine sunt în pericol din cauza poluării chimice şi sonore provocate de oameni

Mai mult de 30 de delfini au eşuat pe malul unui râu din Anglia. Cercetătorii bănuiesc că motivul ar fi poluarea chimică sau sonoră, dar nu au dovezi.

Echipele britanice de salvare au desfăşurat ample acţiuni de căutare pe râul Percuil din sud-vestul Angliei, după ce 26 de delfini morţi au fost găsiţi de-a lungul cursului de apă, scrie cotidianul britanic "Daily Mail".

Şapte exemplare salvate

Eforturile concertate ale echipelor britanice de salvare a animalelor marine au venit pe fondul unui fenomen cu care aceştia susţin că nu s-au mai confruntat de mai bine de 25 de ani.

"Aşa ceva se întâmplă extrem de rar. Noi nu am mai întâlnit ceva asemănător din 1981, când mai multe balene de pe coasta de est au ajuns la mal. De atunci însă nu ne-am confruntat cu ceva similar şi, în orice caz, niciodată nu a fost vorba despre delfini, care trăiesc în ape adânci", a declarat unul dintre reprezentanţii serviciului britanic de salvare marină, citat de "Daily Mail".

Oamenii au reuşit să salveze totuşi şapte exemplare, însă pentru majoritatea delfinilor ajunşi în apele de suprafaţă ale râului Percuil intervenţia echipelor de salvare s-a dovedit a fi tardivă.

După analizarea celor 26 de delfini care au ajuns pe malul râului, membrii echipelor de salvare spun că nu pot să identifice cu precizie cauzele acestui fenomen.

Radarele navelor, posibila cauză

"Delfinii au fost bine hrăniţi şi nu există nicio urmă a vreunei boli ori a vreunei încercări de otrăvire a lor", spun britanicii.

Singurul lucru afirmat cu certitudine este faptul că mamiferele au murit în momentul în care au ajuns în apele de suprafaţă ale râului. În ceea ce priveşte factorii care ar fi putut determina mamiferele să se deplaseze către aceste zone, britanicii spun că o posibilă cauză o reprezintă radarele navelor, care ar fi putut dezorienta rechinii.

Totodată, o altă ipoteză arată că valul recent de căldură abătut asupra zonei marine din jurul Marii Britanii a determinat înmulţirea numărului de alge din apele de suprafaţă, care atrag anumite specii de peşti.

Factori de pericol

Din cauza sonarelor submarinelor, supravieţuirea tot mai multor delfini şi balene e pusă sub semnul întrebării.

Poluarea cu pesticide, metale grele, plastic şi alţi factori din agricultură şi industrie este una dintre cele mai importante cauze.

O altă problemă o reprezintă pescuitul ilegal.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite