Moqtada Al-Sadr cere plecarea trupelor SUA din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

celorlalte forţe de ocupaţie. Un amănunt important: imamul respectiv, Moqtada Al-Sadr, este un protejat al Iranului.În plină criză a moscheilor s-a consemnat un nou moment cu multiple

celorlalte forţe de ocupaţie. Un amănunt important: imamul respectiv, Moqtada Al-Sadr, este un protejat al Iranului.
În plină criză a moscheilor s-a consemnat un nou moment cu multiple semnificaţii, el avându-l în centrul atenţiei pe imamul radical şiit Moqtada Sadr, care este şi conducător al "Armatei lui Mehdi", miliţie înarmată a mişcării sale. Revenit dintr-un scurt turneu în Orientul Mijlociu, el a chemat "toţi irakienii, sunniţi şi şiiţi, musulmani şi nemusulmani, să participe împreună la o manifestaţie la Bagdad, pentru a cere plecarea forţelor de ocupaţie, chiar şi potrivit unui calendar". Manifestaţia "va viza şi condamnarea acţiunilor takfirilor şi baasiştilor (foşti membri ai partidului Baas, al lui Saddam) care reprezintă cuţitul cu care ocupantul loveşte", le-a spus el fidelilor reuniţi la Basra, sudul irakian. Termenul takfiri desemnează extremiştii sunniţi, pe liderul Al-Qaida în Irak, Abu Mussab al Zargaui, şi grupurile ce-i sunt afiliate acestuia. "Irakienii sunt chemaţi să fie uniţi, să nu se divizeze şi să se unească în faţa cruciaţilor", spunea Maqtada Sadr. Zilele trecute, mişcarea lui a fost acuzată de Partidul Islamic (sunnit) că a luat parte activă la represaliile antisunnite declanşate după dinamitarea mausoleului şiit de la Samarra. Dar tot el a ordonat "Armatei lui Mehdi" să protejeze moscheile şi locurile sfinte sunnite din regiunile majoritar şiite, în special Basra. "Armata lui Mehdi" a fost dezarmată parţial la Najaf şi Bagdad, în urma confruntărilor armate cu forţele americane din vara lui 2004.
Un imam foarte influent printre şiiţi
Moqtada Sadr are o enormă influenţă în rândurile şiiţilor, el participând la alegeri pe lista coaliţiei şiite, Alianţa Unificată Irakiană, care le-a câştigat. Având 32 de deputaţi, şi-a impus voinţa în alegerea candidatului la postul de premier - actualul prim-ministru Ibrahim Al-Jaafari. Cel preferat de SUA era actualul vicepreşedinte al ţării, Abdel Adel Mahdi, drept pentru care cotidianul "Shargh" de la Teheran nota atunci că "Iranul câştigă puncte în meciul cu SUA privind influenţa în Irak. Moqtada Sarch e cunoscut pentru legăturile sale cu Teheranul, iar relaţiile dintre Jaafari şi Republica Islamică Iran sunt celebre". De fapt, susţinerea lui Moqtada Sadr pentru Jaafari era crucială, iar purtătorul de cuvânt al primului spunea, potrivit "New York Times", că "preţul pe care-l va plăti premierul pentru voturile imamului radical ar fi susţinerea programului politic al acestuia, care presupune solidaritate cu guvernele antiamericane ale Iranului şi Siriei". De altfel, când a fost la Teheran, Moqtada Sadr "a promis susţinerea necondiţionată a Republicii Islamice în caz de confruntare cu SUA". Se pare că Jaafari ar urma să-i ofere mişcării lui Sadr şi patru ori cinci ministere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite