Monitorizare la sânge în companiile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monitorizare la sânge în companiile de stat
Monitorizare la sânge în companiile de stat

În urma primei evaluări a economiei româneşti, Fondul Monetar Internaţional va urmări activitatea a zece societăţi naţionale care primesc subvenţii consistente. Întreprinderile de stat cu cele mai mari probleme vor avea ţinte semestriale de performanţă.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au stabilit o listă cu zece companii de stat ale căror evoluţii financiare vor fi monitorizate cu prioritate, în vederea reducerii volumului de subvenţii, conform scrisorii suplimentare de intenţie la acordul stand-by încheiat cu instituţia financiară.

Pe această listă apar Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, CFR Marfă, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, Societatea Comercială Electrificare CFR, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Electrocentrale Bucureşti, precum şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare. „În urma primei evaluări, monitorizarea se va concentra pe aceste întreprinderi.

Pe parcursul celei de-a doua misiuni de evaluare, după ce sistemul de monitorizare al Ministerului Finanţelor va fi fost rafinat, se vor stabili ţinte orientative trimestriale pentru 2010 privind soldul operaţional - câştiguri înainte de dobânzi, impozite şi taxe -, net de subvenţii al celor mai mari 30 de întreprinderi după cheltuielile totale“, se arată în scrisoare.

Amenzi pentru performanţe slabe

Astfel, pentru a minimiza povara asupra finanţelor publice de pe urma întreprinderilor de stat, care primesc subvenţii mari la dividende mici, acestea trebuie să prezinte Guvernului proiectele de bugete în 15 zile lucrătoare după publicarea bugetului de stat, iar negocierile privind contractele colective de muncă nu vor fi permise până când bugetul anual al societăţii, inclusiv plafoanele pentru fondul de salarii, nu a fost aprobat.

De asemenea, fondul de salarii total pentru fiecare companie care primeşte subvenţii sau alte transferuri de la buget va fi stabilit de Guvern, iar transferul resurselor alocate pentru cheltuieli de capital către cheltuieli curente este interzis, se mai arată în memorandumul privind scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Vor fi introduse sancţiuni personale şi instituţionale pentru nerespectarea prevederilor bugetare sau a contractelor de performanţă managerială.

În plus, toate companiile de stat care solicită resurse suplimentare de la buget sau care încalcă regulile fiscale trebuie să semneze un program de ajustare cu Guvernul, unde să se stipuleze măsurile pe care le vor adopta pentru a-şi îmbunătăţi performanţa financiară, cu sancţiuni şi restructuări în cazul în care condiţiile convenite nu sunt îndeplinite. Guvernul se angajează totodată să îmbunătăţească sistemul de monitorizare a întreprinderilor de stat „cu cele mai mari probleme“, în vederea stabilirii unor ţinte de performanţă semestriale la următoarea evaluare a programului.

A doua misiune a Fondului Monetar Internaţional va veni în România pentru o nouă evaluare a acordului stand-by la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie. România are un acord de împrumut stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde de euro. 

Noile reguli pentru cele zece companii de stat

- Proiectele de bugete, finalizate la 15 zile după aprobarea bugetului de stat.
- Contractele colective de muncă nu vor fi negociate până la aprobarea bugetului companiei.
- Fondul de salarii pentru societăţile care primesc subvenţii de la stat va fi stabilit de Guvern.
- Resursele pentru cheltuieli de capital nu vor mai putea fi transferate la cheltuieli curente.
- Introducerea de sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor bugetare şi a contractelor de performanţă managerială.
- Companiile care solicită fonduri suplimentare de la buget vor semna un program de ajustare şi vor plăti sancţiuni în cazul în care nu vor respecta acest angajament.
- Societăţile cu cele mai mari probleme vor avea ţinte semestriale de performanţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite