Monica Macovei: Premierul Tăriceanu mi-a cerut să-l informez înainte despre miniştrii cercetaţi penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei, fost ministru român al Justiţiei
Monica Macovei, fost ministru român al Justiţiei

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, sâmbătă seară, pe postul naţional de televiziune, că, în perioada în care era ministru al Justiţiei, premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, i-a cerut să-l informeze înainte dacă sunt cercetaţi miniştri.

Macovei a făcut această declaraţie în cadrul emisiunii ,,Profesioniştii", difuzată de TVR 1. După ce a mărturisit că se enervează prea repede, eurodeputata a fost întrebată de moderatorul emisiunii dacă, în perioada în care era ministru al Justiţiei, a ridicat vreodată tonul şi la premierul Tăriceanu. "Da, şi pot să vă spun şi de ce. Când a fost cercetată penal prima persoană din Guvern, a fost un fel de stare de şoc în Guvern - o noutate pentru România. Atunci când i-am spus lui Tăriceanu, mi-a spus că trebuie să găsesc o cale prin care să-l informez înainte. Şi am spus", a precizat Monica Macovei.

Apoi a adăugat: ,,Da, au fost momente destul de dese în care ţi se cerea să semnezi diverse documente, să le avizezi pentru legalitate - în opinia mea, nelegale, neconstituţionale, porcării, prin care se furau bani. (...) Ilegalităţile se întâmplă aşa: începe şedinţa de Guvern şi vine un ministru şi spune. Ăsta e un semn că nu e legal şi că nu trebuie să semnezi. Se încearcă această învăluire pentru a semna pe colţul mesei".

Fostul ministru al Justiţiei a relatat şi cum premierul Călin Popescu Tăriceanu o invita să iasă afară din şedinţele de guvern, să stea pe holuri şi să se gândească dacă semnează anumite documente. Macovei a precizat că, după ce aştepta pe holuri "uitându-se la pereţi", se întorcea şi spunea că nu va semna.

,,Viaţa nu e uşoară, oamenii nu sunt buni"
Întrebată şi despre ce anume urăşte cel mai mult, Monica Macovei a răspuns : "Prefăcuţii şi mincinoşii", iar la întrebarea ce apreciază mai mult la un bărbat sau la prietenii ei, răspunsul a fost onestitatea. Fostul ministru a mai afirmat că nu este o persoană răzbunătoare: "Mai visez mici răzbunări, dar nu sunt. Cred în Dumnezeu. Să le dea Dumnezeu duşmanilor mei cât de multă bunătate, s-ar putea să fie o pedeapsă pentru ei".

Care ar fi pentru ea ,,cea mai mare nenorocire" ? "Să nu-mi ating nici în proporţie de 50% obiectivele. Mă refer la latura profesională", a fost răspunsul Monicăi Macovei. Întrebată în continuare la ce procent de realizări a ajuns, ea a afirmat: "Cred că în jur de 30-40%, dar nu mi-am propus să mă opresc. Nu mi-a propus nimeni să mă opresc, probabil că şi-ar dori", a răspuns Macovei.

"N-aş putea spune că mă caracterizează mila, n-am indulgenţă pentru greşeli. (...) Viaţa nu e uşoară, oamenii nu sunt buni. Punct. De aici trebuie să pleci", şi-a explicat ea filosofia de viaţă.

Eurodeputaul a mai mărturisit că albastrul este culoarea sa preferată, deşi a admis că se îmbracă de obicei "în alb, negru sau gri". Întrebată dacă percepe lumea "tot în alb şi negru", Monica Macovei a afirmat: "După felul în care sunt eu construită, da, mi-aş dori, însă ştiu că nu e aşa. Ca atare, nu o percep aşa. Probabil că tind spre astfel de categorii".

"Am avut nopţi de coşmar, în care am plâns de nervi"

"Cred că cea mai fericită perioadă din viaţa mea a fost cea în care am petrecut nopţile mai ales scriind plângeri la CEDO", a mai susţinut Monica Macovei.

Cât priveşte aspiraţiile: "Sunt câteva visuri: să stau între brazi şi să scriu şi să fiu liberă şi să fac ce vreau. Să scriu ce-o fi să scriu, nu vreau să-mi scriu memoriile, m-am săturat de politicieni care-şi scriu memoriile, vor să retranscrie istoria, vor s-o scrie altfel decât cum s-a întâmplat, sau cel puţin cum o văd eu. Vor să lase viitorului practic nişte minciuni despre aceşti 20 de ani de istorie recentă. Sper să nu le citească nimeni", a mai spus fostul ministru al Justiţiei.

"Am avut nopţi de coşmar, în care am plâns de nervi, de supărare, de frustrare şi de fiecare dată dimineaţa am spus: Cu cât e mai greu şi cu cât e opoziţie mai multă, cu atât creşte ceva în tine", a conchis eurodeputata. Ea a susţinut că deviza ei este: "Nu mă las şi nu vă las!".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite