Monica Macovei continua ofensiva de vara impotriva sefilor PNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* La rand, alte structuri din Justitie * CSM a aprobat eliberarea din functie a procurorului general al PNA, Ioan Amarie, precum si a adjunctului sau, Gheorghe Suhan

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, ieri, cu unanimitate de voturi sa accepte solicitarea de eliberare din functie prin pensionare a procurorului general al PNA, Ioan Amarie, precum si a adjunctului acestuia, Gheorghe Suhan, membru in CSM. Totodata, Consiliul a aprobat cererea de demisie a sefului Sectiei a II-a din PNA, Alexandru Chiciu, solicitare trimisa spre avizare presedintelui Romaniei. La finalul votului, Suhan, care avea lacrimi in ochi, si-a exprimat regretul ca dupa 36 de ani de procuratura paraseste aceasta meserie. El nu si-a facut planuri de viitor, insa nu exclude varianta de a se intoarce in avocatura.
"Povesti de adormit procurorii"
Pana una-alta, deja fostul adjunct de la PNA intentioneaza sa finalizeze cartea pe care o scrie, intitulata sugestiv "Povesti de adormit procurorii". Cartea are 1.000 de personaje, unul dintre ele fiind si fostul sau sef de la PNA, Ioan Amarie, despre care Suhan vorbeste ca fiind un om deosebit. Toate cazurile anchetate de el, dar si greselile pe care le-a facut de-a lungul carierei sale vor fi incluse in paginile cartii. Gheorghe Suhan isi explica gestul de a parasi magistratura ca un respect fata de lege si de reforma justitiei. Ex-adjunctul PNA crede ca schimbarile sunt rezultatul unui razboi personal al Monicai Macovei cu Ioan Amarie. Intrebat daca a raspuns in cariera sa vreodata unei comenzi politice, Suhan si-a exersat, din nou, abilitatile lingvistice. "Am raspuns numai dorintelor politicii penale". Ministrul Justitiei, Monica Macovei, ceruse CSM revocarea din functie a sapte persoane reprezentand conducerea PNA si a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, printre care se aflau si Ioan Amarie, si Gheorghe Suhan.
Seful Sectiei Militare din PNA se considera victimizat
Unul dintre nominalizatii la revocare a fost si seful Sectiei Militare a PNA, Ion Panaitescu. El s-a declarat surprins de decizia ministrului Justitiei de a cere schimbarea sa, dar mai ales ca i se reproseaza activitatea slaba a PNA intr-o perioada in care nu era procuror, ci judecator de instanta. Ion Panaitescu a fost numit la PNA in urma cu doar cateva luni, anterior fiind judecator la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti. Dupa ce CSM a admis pensionarea lui Suhan si Amarie, la sedinta plenului CSM a venit si ministrul Justitiei, Monica Macovei.
PNA va fi reformat si va avea sef peste o saptamana
Monica Macovei a precizat ca in aproximativ o saptamana vom sti cine va conduce destinele PNA, posturile de sefi fiind pentru moment ocupate pana cand presedintele tarii va semna decretul de eliberare din functie. Candidatii pentru sefia PNA vor fi din toata tara. Mai mult, ministrul a spus ca schimbarile din justitie sunt abia la inceput, astfel ca, in perioada urmatoare, vom asista si la alte debarcari. Monica Macovei a salutat decizia lui Ioan Amarie si a lui Gheorghe Suhan de a se pensiona. Intrebata daca nu i se pare ca intentia sa de a propune schimbarea celor doi a fost tradata, avand in vedere ca ei au cerut eliberarea din functie cu foarte putin timp inainte de a se cere revocarea, Monica Macovei nu a exclus aceasta varianta, dar a spus ca nici nu a dorit sa faca un secret din asta. Ministrul Justitiei nu se temea de un eventual aviz negativ al CSM la propunerile sale de revocare a celor sapte sefi nominalizati. "Daca avizul va fi negativ, voi reflecta", a raspuns Monica Macovei, care a precizat ca in decizia de a cere schimbarea sefului DIICOT, Gheorghe Muscalu, s-a consultat si cu procurorul general al Romaniei, Ilie Botos. PNA va functiona in cadrul Parchetului General, dar va avea avea, in continuare, autonomie, inclusiv financiara. Ca la majoritatea sedintelor CSM, nu au lipsit contrele intre Monica Macovei si membrii Consiliului. Ministrul a cerut ca si demisionarii sa fie revocati din functie pentru ca, pana la avizul final al presedintelui Traian Basescu, acestia pot reveni asupra deciziei.
Ministrul Justitiei si-a motivat cererile de revocare in fata CSM
Ministrul Justitiei si-a motivat pe rand cererile de revocare, spunand clar ca, din cauza fenomenului coruptiei, Romania a cazut de pe locul 77 in 2002, pe 87 in 2004 - privind ratingul de tara. Macovei a criticat declaratiile din ultima perioada ale adjunctului PNA, Horia Miclescu, care a reclamat unele influente in anchetele sale. "De ce nu a spus public la vremea respectiva sau de ce nu a plecat?", a conchis ministrul. Reamintim ca Horia Miclescu era unul dintre aspirantii la sefia PNA. Ea a mai sanctionat statul prea mult la birou al procurorilor anticoruptie, dar si faptul ca nu s-a atacat marea coruptie.
Procurorii au stat prea mult in birou
"Daca ieseau pe strada si vedeau o vila cu trei etaje a unui functionar public, trebuiau sa se autosesizeze de unde are acesta banii. Numai ca la PNA nu a existat asa ceva". Macovei nu a ezitat sa reaminteasca si de terenul de pe strada Zambaccian, apartinandu-i lui Adrian Nastase, teren care a facut obiectul unui dosar penal la PNA, solutionat cu neinceperea urmaririi penale. "Acest dosar a fost solutionat in doar trei saptamani, iar domnul Amarie si-a exprimat si opinia personala, spunand ca era o groapa de gunoi", a mai subliniat Monica Macovei. "Cert este ca toti au stiut ca sunt probleme la PNA si nu au facut nimic", a conchis ministrul expunerea de motive pentru care a cerut decapitarea PNA. Aceleasi probleme de ineficienta au fost invocate si in decizia schimbarii conducerii DIICOT.

Revocari pentru 5 sefi din Justitie
Procurorii-sefi propusi pentru revocare au fost invitati sa isi apere reputatia in fata CSM. Pe rand, Gheorghe Suhan, Ion Panaitescu si adjuncta de la DIICOT Gratiela Isac si-au sustinut pledoariile, considerand ca ei si-au facut datoria. Adjunctul PNA Horia Miclescu si seful Sectiei I din cadrul aceleiasi institutii, Vasile Draghici, au preferat sa nu apara in fata CSM, ei exprimandu-si punctul de vedere inca de marti. Procurorul-sef al Sectiei a II-a din PNA, Alexandru Chiciu, nu a fost invitat sa isi apere reputatia, iar procurorul general al PNA, Ioan Amarie, a spus tot ce avea de spus odata cu decizia pe care a luat-o cerand eliberarea din functie. Seful DIICOT, Gheorghe Muscalu, nu a putut veni la CSM, fiind plecat din tara. Dupa deliberari, Sectia de procurori ai CSM a decis cu majoritate de voturi revocarea din functie a lui Horia Miclescu, Vasile Draghici, Ion Panaitescu, Gratiela Isac si Gheorghe Muscalu. Pentru Ioan Amarie, Alexandru Chiciu si Gheorghe Suhan nu s-a mai luat in discutie revocarea din functie, intrucat li se daduse deja avizul de eliberare din functie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite