Monica Macovei, îngrijorată că procurorii se vând pe şpăgi mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a taxat, ieri, la Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, corupţia din sistemul judiciar. Ministrul a

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a taxat, ieri, la Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, corupţia din sistemul judiciar. Ministrul a adus în sprijinul afirmaţiilor sale rechizitoriile prin care mai mulţi magistraţi au fost trimişi în judecată pentru şpagă.

Monica Macovei (foto) s-a mirat însă de sumele mici pretinse drept mită de procurori, ceea ce duce la ideea că "este vorba despre o obişnuinţă". "Nu iei o dată în viaţă 200 de euro sau chiar mai puţin. E un prestigiu al justiţiei, fie el procuror sau judecător. Vă amintesc că e un caz în care ceea ce a fost luat, transformat în euro, înseamnă 20-25 de euro. Mie mi se pare mai grav când e suma mică. Sigur că or fi şi cu sume mari. Ne ocupăm de această problemă şi trebuie să îi atenţionăm pe fiecare", a spus ministrul justiţiei.

"Nu trebuie să ne prefacem că nu există corupţie, dar nu toată lumea e coruptă", a mai arătat Macovei, care le-a sugerat procurorilor să-şi facă ordine în propria ogradă. Taxată în mai multe rânduri de CSM din cauza remarcilor negative la adresa procurorilor şi judecătorilor, Monica Macovei a ţinut să precizeze totuşi că nu toţi magistraţii sunt corupţi.

Modificare legislativă pentru procurori

Ministrul a subliniat din nou necesitatea restructurării din sistemul judiciar. În ceea ce priveşte restructurarea instanţelor şi Parchetelor mici, Macovei a menţionat că se lucrează împreună cu CSM la un proiect. "Nu are rost să cheltuim bani pentru întreţinerea unor clădiri unde lucrează unu sau doi judecători sau procurori", a spus ministrul justiţiei. Macovei a mai precizat că se lucrează la un proiect de modificare legislativă care să permită numai pentru procurori şi în mod excepţional, pe o perioadă determinată, o altă modalitate de intrare în profesie.

"Una dintre variante ar fi să scoatem temporar condiţia de vechime de 5 ani. Activitatea de procuror stagiar va fi dublată de o pregătire la Institutul Naţional al Magistraturii", a explicat ministrul.

Una dintre variante ar fi să scoatem temporar condiţia de vechime de 5 ani. Activitatea de procuror stagiar va fi dublată de o pregătire la Institutul Naţional al Magistraturii
Monica Macovei
ministrul justiţiei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite