Monica Macovei: "Morar este ceea ce ne trebuie la PNA"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a anuntat ieri oficial propunerea sa pentru fotoliul de procuror general al PNA in persoana lui Daniel Morar, procuror in cadrul Parchetului Curtii de Apel Cluj.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a anuntat ieri oficial propunerea sa pentru fotoliul de procuror general al PNA in persoana lui Daniel Morar, procuror in cadrul Parchetului Curtii de Apel Cluj. Tot ieri propunerea a ajuns pe masa presedintelui Traian Basescu. Ministrul Justitiei a subliniat faptul ca nu il cunostea pe Daniel Morar, dar ca i-a fost recomandat de foarte multa lume ca fiind un bun profesionist, cu calitati de manager, si o persoana independenta.
Contestat pentru arestarea PD-istului Ciupe
Mult controversata arestare decisa de procurorul Morar a lui Liviu Ciupe, fost director al Regionalei de Drumuri si Poduri Cluj, dar si membru PD, a fost explicata de Monica Macovei in favoarea noului nominalizat la sefia PNA. "Stiu despre acest caz, dar nu trebuie uitat ca mandatul de arestare a fost prelungit si de instanta de judecata. Daca nu facem diferentierea inseamna ca nu avem nevoie de instante", a precizat ministrul Justitiei. Astfel ca, probele existente in momentul in care s-a emis mandatul erau suficiente. Liviu Ciupe a fost arestat in 1999 pentru instigare la delapidare de fonduri din avutul statului, fiind incarcerat timp de patru luni. Ulterior, el a fost gasit nevinovat si achitat de completul de noua judecatori al Curtii Supreme de Justitie. De altfel, Liviu Ciupe a declarat de curand ca va demisiona din PD daca Morar va ajunge procuror general al PNA. Cu toate acestea, Monica Macovei pare sa nu ia in considerare acest episod, care, din orice unghi ar fi privit, ne aduce in fata imaginea arestarii unui om nevinovat. "Am convingerea ca Daniel Morar este ceea ce ne trebuie", a mai accentuat ministrul in incercarea de a pune punct intrebarilor legate de acest caz. Daniel Morar are insa in palmares cateva dosare complexe, care pot explica nominalizarea lui in varful institutiei care are ca obiectiv major combaterea marii coruptii.
Dosare complexe in cariera noului sef anticoruptie
Deputatul Gabriel Bivolaru isi petrece si acum zilele dupa gratii in urma rechizitoriului intocmit de Morar. Alte cauze care pot fi numite succese ale lui Daniel Morar sunt arestarea pentru coruptie a fostului sef al Sectiei Penale a Curtii de Apel Cluj, judecatorul Viorel Burzo, dosarul privindu-l pe Viorel Popa, presedintele Consiliului de Administratie a SC Cibela Group SRL sau cel in care a fost acuzat Mircea Hosu, prim-vicepresedintele Bancii Dacia Felix. In varsta de 38 de ani, noul sef al PNA a ocupat de-a lungul timpului mai multe functii de conducere, printre care si cea de procuror-sef al Sectiei de Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj.
Ceilalti sefi, numiti peste o luna
Ceilalti sefi din PNA, precum si conducerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism vor ocupa posturile in luna septembrie si asta dupa ce vor participa la interviuri. Ei nu vor fi propusi, ci vor fi alesi dintre cei care aplica CV-uri pentru aceste posturi. "Am ales aceasta varianta pentru a da o sansa egala tuturor procurorilor care cred ca pot ocupa aceste functii", a precizat ministrul Justitiei. Pana atunci, locurile ramase vacante odata cu publicarea in Monitorul Oficial al revocarilor si demisiilor sefilor din PNA si DIICOT semnate de presedintele Traian Basescu, vor fi ocupate de procurori detasati. Un singur nume a fost dezvaluit de Monica Macovei in ceea ce priveste ocuparea temporara a functiilor din Justitie.
Zarie, interimar adjunct la PNA
Astfel, la PNA, pentru urmatoarele 30 de zile a fost delegat in functia de procuror general adjunct procurorul Mircea Zarie. Acesta este procuror in cadrul Parchetului General si a fost acuzat la un moment dat ca tine "in sertar" dosarul "Flota". Celelalte schimbari de la varful Justitiei par destul de aproape, Monica Macovei promitand ca va analiza si activitatea Parchetului Militar, unde nu exclude revocari din functii.

Daniel Morar: "Banuiesc ca la PNA este o munca titanica"
Astazi, exact in ziua in care se implineste un an de la semnarea rechizitoriului "Flota", in care au fost trimise in judecata de PNA 80 de persoane, printre care si Traian Basescu, fiind invinuite de instrainarea ilegala a 16 nave din flota maritima, asistam la intervievarea de catre CSM a noului sef al PNA - procurorul Daniel Morar. Contactat telefonic, Daniel Morar a declarat pentru Adevarul ca este pregatit sa lupte cu marea coruptie.
- Sunteti pregatit sa luptati cu marea coruptie?
- Categoric da, insa as dori sa avem aceasta discutie abia in momentul in care presedintele isi va da avizul pentru numirea mea, daca si-l va da...
- Totusi sunteti propus de ministrul Justitiei...
- Cand mi s-a propus aceasta functie, mi-am dat acordul de principiu, desi banuiesc ca este vorba despre o munca titanica. Chiar daca nu am solutionat numai dosare care se refereau strict la coruptie, am fost de acord. Nu ma leaga nici un interes, nu ascund nimic si, chiar daca as vrea sa ascund ceva, nu as putea.
- Exista si persoane care va contesta? Ce veti face?
- Ce am facut si pana acum. Le voi raspunde civilizat. Eu stiu cand si daca am gresit.
- Si ati gresit?
- Categoric, orice om greseste. Cert este ca in cazul acesta (Liviu Ciupe - n.r.) nu am gresit si asta se poate demonstra.
- Aveti de transmis vreun mesaj?
- Nu, nu sunt om politic. Eu nu am mesaje. Inca nu cunosc prea bine ce se intampla in Bucuresti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite