Monica Lovinescu spune că Măgureanu avea dosarul lui Vosganian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul va fi suficient de încărcat pentru ca, în locul lui, să fie numit azi spre seară primarul Bucureştiului, Ciorbea, gospodar cumsecade. (...) Al doilea, Vosganian, cel care crease o

Dosarul va fi suficient de încărcat pentru ca, în locul lui, să fie numit azi spre seară primarul Bucureştiului, Ciorbea, gospodar cumsecade. (...) Al doilea, Vosganian, cel care crease o
alternativă
intelectuală ce-i reuşise atât de puţin încât o cedase după un an Convenţiei, spre a dobândi un loc în parlament. Acum se pare că pe cel de ministru în orice caz nu-l va mai avea", scrie Monica Lovinescu. Ea nu dă alte detalii despre ce anume conţinea concret dosarul de securist al lui Vosganian.
Măgureanu: "Nu îmi aduc aminte dacă s-a cerut un aviz"
Fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu, a declarat ieri pentru Adevărul că nu confirmă informaţiile Monicăi Lovinescu. "Nu m-am dus cu dosarele nicăieri, aşa cum văd că spune şi Ivanciuc (n. red - Cornel Ivanciuc - şeful Secţiei de investigaţii de la "Academia Caţavencu", care a colaborat cu Securitatea). La acea vreme, deoarece nu erau clare prevederile privind colaborarea cu Securitatea şi se cerea un aviz de la SRI. Au fost însă destui dintre cei numiţi care avuseseră legături cu Securitatea. Eu acum nu pot decât să infirm ceea ce se spune doamna Lovinescu". Întrebat dacă ştie dacă în cazul Varujan Vosganian s-a cerut un astfel aviz, Măgureanu a precizat: "Nu mai ştiu dacă s-a cerut sau nu. Nu îmi aduc aminte acum".
Zoe Petre: "Constantinescu i-a cerut lui Măgureanu, în "96, să verifice echipa de la Cotroceni"
Doamna profesor Zoe Petre, fostul consilier prezidenţial în administraţia Constantinescu, ştie două lucruri. Primul nu-l priveşte pe domnul Măgureanu, ci pe Costin Georgescu şi CSAT. "În momentul în care domnul Radu Vasile a devenit prim-ministru, pentru că fusese scandalul cu
Lista lui Severin
, preşedintele Constantinescu a cerut, prin CSAT, Serviciului Român de Informaţii, unde nu mai era domnul Măgureanu, ci era deja domnul Costin Georgescu, a cerut, deci, să i se dea o evaluare a eventualelor legături cu Securitatea pentru toţi membrii CSAT. Atunci a apărut povestea cu Radu Vasile, dar domnul Vosganian nu era atunci membru în CSAT. Doamna Lovinescu, sigur, avea informaţii, dar nu neapărat din CSAT". Un al doilea lucru pe care şi-l aminteşte doamna Zoe Petre se referă la sfârşitului anului 1996, după câştigarea alegerilor de către Convenţie, dar acest aspect nu-l priveşte pe Vosganian, ci doar pe Măgureanu. "Ce mai pot să vă spun este că, la începutul mandatului, domnul Constantinescu a cerut, şi într-adevăr, atunci era domnul Măgureanu şef al SRI, a cerut, deci, o verificare pentru fiecare dintre membrii echipei sale de la Cotroceni. Dar domnul Vosganian nu a fost implicat nici în această etapă. şi nici în cea referitoare la CSAT din 1998. Nu uitaţi că nu era în vigoare Legea Ticu şi, deci, preşedintele, pentru a nu încălca Constituţia şi legile în vigoare, i-a cerut deţinătorului de arhivă să-i spună el. Iar domnul Vosganian nu era printre consilierii lui în iarna lui "96, deci nu a avut cum să-i ceară lui Măgureanu o verificare. şi nu era nici membru CSAT în "98. Doamna Lovinescu are dreptul de departe să amestece lucrurile, dar, încă o dată vă spun, preşedintele a cerut informaţii în mod oficial SRI, despre Radu Vasile, doar în cazul când el a devenit, ca prim-ministru, membru al CSAT. Motivul, în "96, pentru care Ciorbea, şi nu Radu Vasile a devenit prim-ministru nu a fost problema dosarului, ci faptul că în PNţCD nu era deloc un acord în legătură cu numirea lui Radu Vasile, dar motivul pe care nu l-a spus nimeni niciodată a fost că, toată vara, domnul Radu Vasile negociase cu Ion Iliescu un guvern PDSR-PNţ, cu Iliescu preşedintele ţării. Ceea ce domnul Radu Vasile a recunoscut, scrie şi în memoriile lui". Fostul preşedinte Emil Constantinescu nu a putut fi contactat.
Talpeş: "Turcu ştie foarte multe"
Ioan Talpeş, fostul şef al SIE din perioada 1992-1997, a declarat pentru Adevărul că Liviu Turcu este "un personaj care ştie foarte multe lucruri despre CIE până în 1989". "Tocmai datorită acestei poziţii, declaraţiile sale au fost şocante. Eu, unul, nu am auzit de aşa ceva. Nu am văzut niciun dosar în acest sens". În perioada 1996-1997, Talpeş mai spune că preşedintele Constantinescu i-a cerut o listă cu avize pentru diferiţi demnitari, "dar nu ştiu cine era, deoarece s-a ocupat unul din adjuncţii mei". Talpeş spune că Liviu Turcu ar "trebui luat în seamă deoarece ştie foarte multe lucruri".
Monica Lovinescu nu îşi mai aduce aminte
Contactată telefonic la Paris, doamna Monica Lovinescu nu-şi mai aduce aproape deloc aminte de evenimentele din "96, despre care a scris în "Jurnal". Concret, nu-şi mai aduce aminte ce a fost cu cele două dosare: al lui Radu Vasile şi al lui Varujan Vosganian. Întrebată la care domiciliu
au fost aduse amabil
de Măgureanu cele două dosare, Lovinescu spune: "Probabil că la noi", precizând că "la noi" înseamnă la domiciliul său şi al lui Virgil Ierunca, de la Paris. Întrebată cum ar fi fost posibil să fi adus cele două dosare, la Paris, de către directorul SRI, Virgil Măgureanu, Monica Lovinescu afirmă: "Drept să vă spun, nu-mi aduc aminte". Nici dacă a văzut acel dosar al lui Vosganian nu poate să confirme. "Nu, nu, nu ştiu, nu vă pot afirma nimic, pentru că nu-mi amintesc. Îmi pare foarte rău, dar a trecut vreme lungă şi au fost alte evenimente care mi le-au şters din minte pe toate celelalte. şi, mai ales, faptul că am văzut pe cineva (n.r. - pe Virgil Măgureanu sau alt emisar al său) şi am văzut un dosar (n.r. - dosarul lui Vosganian)". Încercând, totuşi, să tragem o concluzie din discuţia avută, doamna Lovinescu ne-a declarat: "Lăsaţi-o aşa. Lăsaţi-o încurcată, într-un fel. Dacă face valuri această chestie spuneţi adevărul, adică spuneţi că nu-mi amintesc".
Un CV cu momente lipsă
În CV-ul publicat pe site-ul său, Varujan Vosganian nu face nicio referire la activitatea sa profesională dinainte de decembrie 1989. Potrivit acestui document, în 1982, Vosganian ar fi terminat ASE, Facultatea de Comerţ, iar apoi, până în 1990, nu există nicio menţiune privind un eventual loc de muncă. Ieri, Vosganian a spus că a lucrat înainte de "89 ca "merceolog" la o fabrică de bere.
Ieri, guvernul a dat publicităţii pe site-ul de internet CV-ul depus de Vosganian înainte de desemnarea drept comisar european. Nici în acest document nu se face nicio referire la locul de muncă din perioada 1982-1989.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite