Moneda naţională, la cel mai scăzut nivel din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul de schimb a urcat, la sfârşitul săptămânii trecute, la 3,4112 lei/euro, nivel ce nu a mai fost înregistrat din decembrie 2006. Dezechilibrul extern al economiei româneşti, dar şi

Cursul de schimb a urcat, la sfârşitul săptămânii trecute, la 3,4112 lei/euro, nivel ce nu a mai fost înregistrat din decembrie 2006.

Dezechilibrul extern al economiei româneşti, dar şi turbulenţele din pieţele internaţionale aduc un nou record al pieţei valutare. Luna noiembrie aduce un curs mai mare decât cel de la începutul anului, situaţie ce nu a mai fost înregistrată în ultimii trei ani.

Moneda naţională s-a depreciat, la sfârşitul săptămânii trecute, cu 0,04%, faţă de nivelul înregistrat în ziua precedentă. Banca Naţională a României a raportat un curs de 3,4112 lei/euro. Motivul scăderii leului ţine de evoluţiile înregistrate la nivel internaţional. Astfel, toate valutele din regiune s-au depreciat. Spre exemplu, forintul maghiar a pierdut 0,4% în faţă euro, iar zlotul polonez a scăzut cu 0,3%.

Oscilaţii între 3,40 lei/euro şi 3,42 lei/euro

Euro era cotat la 3,3400-3,4040 lei/euro la deschiderea şedinţei valutare de vineri, la un nivel apropiat de cel de joi seară, după care leul a pierdut teren până la 3,4180-3,4210 lei/euro. Ulterior, leul a înregistrat o revenire uşoară până la 3,4120-3,4140 lei/euro.

Mai mult, de la începutul lunii noiembrie, moneda naţională s-a depreciat în fiecare şedinţă de tranzacţionare din piaţa valutară. Asta pentru că, pe de o parte, acumularea presiunilor inflaţioniste determină ritmuri de creştere a preţurilor de consum peste cele anticipate de Banca Naţională, iar pe de altă parte, dezechilibrul extern al economiei româneşti se accentuează.

Spre exemplu, după primele opt luni, deficitul de cont curent a depăşit 10,2 miliarde de euro. Iar ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică arată faptul că decalajul dintre importurile CIF şi exporturile FOB, principala cauză a deficitului de cont curent, a urcat, la sfârşitul lunii septembrie, la 15 miliarde de euro.

Totuşi, până la finele anului curent, moneda naţională ar putea înregistra o uşoară revenire. Asta pentru că, pentru a contracara presiunile inflaţioniste, oficialii băncii centrale ar putea decide o nouă creştere a dobânzii de politică monetară. Iar majorarea diferenţialului dintre dobânzile din ţara noastră şi cele internaţionale poate împiedica deprecierea bruscă a leului românesc.

La sfârşitul săptămânii trecute, BNR a afişat un nivel al dobânzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 7,29% pe an faţă de 7,28% pe an cât era în ziua precedentă, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobânda s-a menţinut la 7,84% pe an, cât era şi miercuri. Dobânzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) în lei au scăzut uşor spre 7% pe an, ca urmare a unui exces temporar de lichiditate pe piaţa monetară.

Pe pieţele internaţionale, dolarul s-a depreciat în prima parte a zilei la un nou minim istoric de 1,4752 dolari/euro, iar în jurul orei 17.00, ora României, dolarul era cotat la 1,4680 dolari/euro. Cursul afişat vineri de banca centrală arată o apreciere a monedei naţionale cu mai puţin de un ban (0,06%) faţă de dolar, de la 2,3229 lei/dolar, cât era joi, la 2,3215 lei/dolar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite