Momcilo Krajisnik - 27 de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al doilea dintre cei mai influenţi politicieni sârbi-bosniaci, Momcilo Krajisnik, mâna dreaptă a lui Radovan Karadjici, a fost condamnat la 27 de ani de închisoare de Tribunalul Penal

Al doilea dintre cei mai influenţi politicieni sârbi-bosniaci, Momcilo Krajisnik, mâna dreaptă a lui Radovan Karadjici, a fost condamnat la 27 de ani de închisoare de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie pe baza acuzaţiilor de crimă împotriva umanităţii.
A fost însă achitat de implicarea în genocid. Sentinţa Tribunalului de la Haga a fost pronunţată după un lung proces în care Krajisnik a fost caracterizat drept unul dintre cei care au iniţiat campania de purificare etnică împotriva musulmanilor bosniaci şi croaţi în timpul celui mai sângeros conflict european de după al Doilea Război Mondial. Până acum, Momcilo Krajisnik e singurul dintre cei mai importanţi suspecţi de crime de război care a ajuns în faţa judecătorilor şi a fost găsit vinovat de Tribunalul de la Haga. Oficial, funcţia sa în timpul războiului a fost cea de preşedinte al Adunării Parlamentare a sârbilor bosniaci. Dar, mai mult decât atât, el a fost cel mai apropiat asociat şi adjunctul, de facto, al lui Radovan Karadjici, aflat încă în libertate, la 11 ani după încheierea războiului. Rolul lui Krajisnik în comiterea crimelor a fost crucial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite