Moldova, restantă la spaţii verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din estul ţării nu s-au grăbit să depună proiecte pentru accesarea banilor de la stat Cele mai multe proiecte au fost depuse de localităţile mici din mediul rural, deşi

Autorităţile din estul ţării nu s-au grăbit să depună proiecte pentru accesarea banilor de la stat

Cele mai multe proiecte au fost depuse de localităţile mici din mediul rural, deşi cea mai mare nevoie de spaţii verzi o au oraşele mari şi poluate.

În prima sesiune destinată finanţării spaţiilor verzi, cei mai mulţi bani din regiunea Moldovei au fost atraşi de judeţele Galaţi şi Neamţ, care au primit, în medie, câte 3 milioane de lei. De exemplu, Galaţiul a obţinut bani pentru o grădină în municipiu şi pentru alte patru în judeţ.

Amenajarea spaţiilor de recreere este aproape de finalizare, astfel că locuitorii din comunele gălăţene Schela, Munteni, Lieşti şi Suceveni vor avea unde să se răcorească în zilele toride de vară. "Părculeţul nostru are o suprafaţă de aproximativ 5.000 de metri pătraţi şi este dotat cu bănci, pavele ecologice.

Am plantat mulţi arbori şi flori", afirmă Nică Miron, viceprimarul localităţii Munteni, judeţul Galaţi. În Neamţ s-au făcut cinci parcuri din banii de la stat, unul în oraş şi patru în localităţi rurale.

Hectare de verdeaţă pentru săteni

La Vrancea primăriile din trei comune au obţinut împreună aproape 3 milioane de lei pentru câteva hectare de terenuri cu verdeaţă.

"În zona noastră nu ducem lipsă de verdeaţă, dar parcul e binevenit, avem şi noi un loc unde să ne strângem seara sau la sfârşit de săptămână", explică Mihai N., de 47 de ani, din Panciu.

Edilii suceveni au primit finanţări nerambursabile pentru trei proiecte, în timp ce la Bacău s-au făcut doar două parcuri cu banii Ministerului Mediului. "Am aflat de oportunitate de pe pagina de internet a ministerului aşa că m-am apucat şi am adunat documentaţia, am plătit o firmă de proiectare să ne ajute cu o idee deosebită şi am primit bani să amenajăm două hectare de verdeaţă. N-a fost nici foarte simplu, dar nici foarte complicat", explică Bernadin Tamaş, fostul primar al comunei Gioseni, Bacău.

Ieşenii şi vasluienii, codaşi la proiecte

Cele mai mici sume pentru noi spaţii verzi le-au primit judeţele Iaşi şi Vaslui, în timp ce Botoşaniul nu a obţinut niciun ban. "În Botoşani chiar este verdeaţă. Sunt destule parcuri şi avem copaci şi flori între blocuri, căci la noi dezvoltarea imobiliară este destul de slabă, iar terenurile libere sunt îngrijite", a afirmat Crina G., de 30 de ani, din Botoşani.

La Iaşi, suma de 1 milion de lei a mers către localitatea Bivolari, în timp ce comuna vasluiană Negreşti va investi peste 900.000 de lei într-o grădină publică.

"Parcurile sunt frumoase, problema e că sunt cam puţine şi nu prea găsim bănci goale pe care să stăm când e foarte cald", este de părere ieşeanca Elena D., de 52 de ani.

Parcul de două hectare este de vis. Avem verdeaţă multă, un foişor de spectacole, fântâni arteziene, loc de joacă pentru copii şi alei iluminate
Bernadin Tamaş,
fost primar Gioseni (Galaţi)

Se mai dau bani încă 10 ani

Ministerul Mediului va mai finanţa proiecte pentru realizarea de noi spaţii verzi pentru cel puţin încă zece ani.
Astfel, în fiecare an vor fi câte două sesiuni de primire a documentaţiei, iar sumele care vor fi puse la dispoziţia autorităţilor locale vor fi stabilite prin Hotărâre de Guvern.

Cea de-a doua sesiune de finanţări din acest an va fi stabilită în perioada imediat următoare.Guvernul a anunţat în cursul săptămânii trecute că a alocat 86 de milioane de lei pentru Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii aerului.

Banii provin din taxa de poluare auto, virată la bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite