Moldova cere arbitraj internaţional în războiul vinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din 5 aprilie, Moscova a decis încetarea completă a importurilor oricăror produse alcoolice din Republica Moldova şi Georgia. Măsura vizează nu numai vinurile provenite din aceste

Începând din 5 aprilie, Moscova a decis încetarea completă a importurilor oricăror produse alcoolice din Republica Moldova şi Georgia.
Măsura vizează nu numai vinurile provenite din aceste ţări, ci şi coniacurile şi vinurile spumoase. Autorităţile de resort ruse au invocat faptul că, în urma analizelor efectuate, în băuturile respective au fost descoperite cantităţi importante de pesticide, precum şi produse contrafăcute. Decizia loveşte puternic producătorii din cele două ţări, având în vedere că Moldova exportă peste 80 la sută din producţia de vinuri în Rusia, iar Georgia -peste 50 la sută. În urma încercărilor eşuate de a determina Moscova să renunţe la această măsură considerată, mai degrabă, ca având substrat politic, autorităţile de la Chişinău şi Tbilisi au decis să trimită probe de vin la laboratoarele internaţionale pentru testarea calităţii. Preşedintele Vladimir Voronin s-a pronunţat recent în favoarea iniţierii unui dialog "civilizat" moldo-rus, menit să deblocheze situaţia creată, precum şi pentru diversificarea pieţei de desfacere a vinurilor moldoveneşti. Ministrul economiei şi comerţului, Valerii Lazăr, nu a exclus posibilitatea unui demers de contestare în instanţele internaţionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite