Modul de calcul al contribuţiilor la pensii se va schimba în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile autorizate pe pilonul II vor face plăţile la vârsta pensionării, dar este posibil să fie certificate şi alte societăţi în acest sens. Anul viitor va fi elaborată o lege prin

Companiile autorizate pe pilonul II vor face plăţile la vârsta pensionării, dar este posibil să fie certificate şi alte societăţi în acest sens.

Anul viitor va fi elaborată o lege prin care se va schimba modul de organizare, de calcul şi de plată a contribuţiilor şi vor fi autorizate firmele ce urmează să facă plăţile pensiilor către contribuabilii care ajung la vârsta pensionării.

Aderarea participanţilor la un fond de pensii pe pilonul II a început luni, 17 septembrie, şi va dura patru luni. În acest context, al unui start în forţă, companiile, dar şi statul încearcă să remedieze din mers unele lucruri care nu au fost încă puse la punct.

"Vor fi autorizate aceleaşi companii care administrează pensii private obligatorii sau alte companii pentru a plăti pensiile obligatorii celor care ajung deja la vârsta pensionării", a precizat Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP).

El a menţionat că în cele patru luni în care românii îşi pot alege un fond de pensii obligatorii se va constitui un comitet de monitorizare prin care urmează să se verifice raportările către Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) şi, totodată, să se verifice actele de aderare. "Verificările vor fi făcute prin sondaj sau în urma unor sesizări, pentru a evita eventualele fraude în sistem", a mai spus Oancea.

Pliantele informative ajung joi la cotizanţi

Referitor la noul mod de calcul, Oancea nu a făcut precizări, dar a explicat că se va face în interesul participanţilor. După această perioadă, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiţi în mod aleatoriu către fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private. Primele pliante informative vor porni joi către cei aproximativ patru milioane de potenţiali participanţi la fonduri de pensii obligatorii (pilon II) şi vor cuprinde informaţii comparative despre cele 17 fonduri de pensii autorizate, a mai spus Oancea.

El a adăugat că nivelul de pregătire al agenţilor de marketing este foarte redus şi, prin urmare, există riscul ca aceştia să transmită informaţii eronate către participanţi. Preşedintele Comisiei pensiilor private a recomandat companiilor autorizate pe pilonul II să acorde o importanţă mai mare procesului de pregătire a agenţilor de marketing. "Sunt agenţi de marketing care pot aduce mai degrabă prejudicii companiilor pe care le reprezintă decât avantaje", a menţionat Oancea.

Gheorghe Barbu, preşedintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor şi fost ministru al muncii, consideră că acest sistem de pensii obligatorii va determina angajaţii să fie mai atenţi atunci când aleg să lucreze fără forme legale, deoarece vor pierde atât asigurarea din sistemul public de pensii cât şi pe cea din sistemul privat. În opinia lui, sistemul de pensii private facultative (pilonul III) va reprezenta un instrument de fidelizare a angajaţilor de către companii, iar o contribuţie la pilonul II şi III va aduce participantului 80% din venitul lunar pe care îl obţinea în perioada în care era activ.

Piaţa pensiilor facultative va număra şapte fonduri

Potrivit datelor statistice, numărul salariaţilor cu vârsta de până în 35 de ani se ridică la circa 2,5 milioane. La această cifră se adaugă alte circa 1,5 milioane de salariaţi cu vârsta cuprinsă între 36 şi 45 de ani.
Piaţa pensiilor facultative (pilonul III) va număra şapte fonduri de profil, ultimul urmând să înceapă activitatea de colectare la finele lunii septembrie.

Conform datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), pe piaţa pensiilor facultative sunt prezente şase fonduri, administrate de patru companii, respectiv Allianz-Ţiriac Pensii Private, Aviva Pensii Private, ING Asigurări de Viaţă şi BCR Asigurări de Viaţă. Pe acest segment de piaţă au mai fost autorizate companiile OTP Garancia Asigurări şi Raiffeisen Asset Management. Activele fondurilor facultative au atins, la 14 septembrie, nivelul de 1,099 milioane de lei, în timp ce numărul contributorilor a ajuns la 9.730. Primele contribuţii la pensiile facultative au fost colectate în luna mai 2007.

Valoarea capitalizării fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II) va ajunge la 75 miliarde lei în 2020, în contextul unui randament mediu de 8% pe an în 2008 valoarea contribuţiilor în sistemul pensiilor private obligatorii va ajunge la 710 milioane lei de la cei 2.670 milioane de participanţi, urmând ca în 2012 numărul acestora să ajungă la 3,5 milioane de contribuabili.

În primii cinci ani, valoarea contribuţiilor la fondurile de pensii obligatorii va fi de 7,9 miliarde lei, respectiv 2,27 miliarde euro.Pensia medie netă reprezintă, în prezent, 36,6% din salariul mediu brut.

Nivelul de pregătire a agenţilor de marketing este foarte redus şi, prin urmare, există riscul ca aceştia să transmită informaţii eronate către participanţi
Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Sistemul obligatoriu va determina angajaţii să fie mai atenţi când vor să lucreze fără forme legale, deoarece vor pierde asigurările din sistemul public şi privat de pensii
Gheorghe Barbu,
preşedintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite