Moderatul Ismal Hanyeh, desemnat premier de Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse bine informate susţin că moderatul Ismal Hanyeh a fost desemnat să formeze noul guvern palestinian după câştigarea alegerilor de către mişcarea Hamas. ştirea va deveni oficială azi,

Surse bine informate susţin că moderatul Ismal Hanyeh a fost desemnat să formeze noul guvern palestinian după câştigarea alegerilor de către mişcarea Hamas. ştirea va deveni oficială azi, când noul parlament palestinian depune jurământul.
Hanyeh este şeful Hamas din Gaza, fiind una dintre figurile principale ale mişcării care trăiesc în teritorii, întrucât oamenii ei de bază sunt în exil în Siria şi Liban. El a fost primul pe lista Hamas, fiind, de altfel, cea mai mediatizată figură a mişcării. Imediat ce gruparea a câştigat scrutinul, mulţi analişti spuneau că desemnarea lui ca premier este "absolut firească". şi, totuşi, nu e atât de cunoscut, încât să i se ştie vârsta exactă: unii spun că are 50 de ani, 46 sau 43, iar alţii 42. S-a născut în tabăra de refugiaţi Shari din Fâşia Gaza şi a obţinut licenţa în literatură arabă. Era un apropiat colaborator al fondatorului Hamas, şeicul Ahmed Yasin, asasinat, în 2004, de Israel. A fost expulzat (în 1992) de Israel în sudul Libanului, apoi a revenit în Gaza, devenind decan al Universităţii. El este cel care a făcut legătura între Hamas şi Autoritatea Palestiniană după 1994, fiind unul dintre membrii conducerii politice a grupării sale.
Hanyeh este şi cel care a anunţat victoria Hamas în alegeri şi a cerut lumii să respecte rezultatul acestui scrutin: "Nu vă fie teamă. Hamas e o mişcare palestinană cu conştiinţă şi maturitate, deschisă în arena palestiniană şi către lumea arabă şi islamică, şi la fel de deschisă pe scena internaţională".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite