Mochetă cu clăbuci pentru dezinfectarea studenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Mai arunc o găleată, mai beau şi io o duşcă... ", zice hâtru paznicul şi se îndreaptă către butoiul albastru de plastic pe care scrie cu litere de-o şchiopă: "Soluţie dezinfectantă

"Mai arunc o găleată, mai beau şi io o duşcă... ", zice hâtru paznicul şi se îndreaptă către butoiul albastru de plastic pe care scrie cu litere de-o şchiopă: "Soluţie dezinfectantă pentru gripa aviară".
De două zile, trei bucăţi de mochetă verzuie, îmbibate cu noroi şi cu soluţie antiaviară, păzesc intrarea în curtea Facultăţii de Electronică, a "Politehnicii" din Bucureşti. Costel Antea, unul dintre cei patru portari, nu ştie prea clar cine-a adus butoiul: "Io l-am găsit aci, dimineaţă, când am venit la servici". Nu ştie nici ce-i cu soluţia aceea movalie cu clăbuci, care bălteşte-n butoiul de 200 de litri. ştie însă că la 2-3 ore trebuie să ia găleata roşie din colţ şi să arunce pe covoraşele verzui, plasate strategic la poarta de intrare. şi tot cu aceeaşi găleată de tablă, paznicul se duce să-mbibe şi bucata de mochetă de la intrarea în clădirea ce găzduieşte Facultatea de Electronică (a Politehnicii), Facultatea de Psihologie şi cea de Jurnalism şi ştiinţele Comunicării (care ţin de Universitatea din Bucureşti). Studenţii sunt avertizaţi, printr-un afiş, să folosească mocheta. "ştergeţi-vă pe picioare! Pentru dezinfectare!" Loredana, în anul II la Psihologie, poate să bage mâna-n foc că nu ne paşte nici un pericol: "Eu nu cred că e vorba de nici o gripă aviară. Serios! Se omoară păsările absolut aiurea, doar aşa, să se falimenteze anumite companii şi anumite ţări!". Rectorul Universităţii "Politehnica" din Bucureşti, Ecaterina Andronescu, explică rostul butoiului cu soluţie: "Am primit o notă ministerială prin care ni se cerea să luăm măsuri de siguranţă pentru prevenirea extinderii gripei aviare şi ne-am conformat, căci Politehnica are studenţi din toată ţara... Aşa că am luat 5 kg de substanţă dezinfectantă, recomandată de Direcţia Sanitară, am făcut o soluţie şi-am trimis-o, cu preşuleţe cu tot, la toate localurile universităţii noastre, urmând să se ocupe de ea personalul de curăţenie".

Porcii, câinii şi pisicile, testaţi pentru gripa aviară
unde au fost depistate cazuri de gripă aviară, vor fi testate în perioada următoare, au decis autorităţile, după ce au văzut că în Turcia mai mulţi câini sunt suspecţi de gripă aviară. "Pentru că aceste animale sunt posibil purtătoare ale acestui virus şi îl pot transmite omului, testarea lor se impunea", spun specialiştii Ministerului Agriculturii. Luarea probelor şi efectuarea analizelor au început de ieri.

Bulgarii spun că pericolul vine din România, şi nu din Turci
Autorităţile bulgare încearcă să-şi liniştească cetăţenii dându-le asigurări că nu există motive de panică. Cu toate acestea, ministrul agriculturii, Nihat Kabil, a declarat că pericolul propagării virusului gripei aviare în Bulgaria vine din România, şi nu din Turcia, pentru că păsările migratoare zboară din nord către sud. Bulgaria a luat măsuri preventive împotriva unei eventuale propagări a virusului în ţară, iar Ministerul Sănătăţii a pregătit instrucţiuni de protecţie în cazul unei epidemii. Pentru a face faţă unei eventuale epidemii, Sofia a i-a solicitat lui Bob Goodlatte, delegatul Comisiei pentru Agricultură a Camerei Reprezentanţilor, asistenţă în cadrul măsurilor pentru prevenirea gripei aviare.

Alte două focare aviare în Brăila
Testele rapide efectuate la probe prelevate de la păsări din localităţile Cireşu şi Dudeşti, din judeţul Brăila, au relevat prezenţa virusului gripei aviare. Cele două localităţi se află în vecinătatea satelor Scărlăteşti şi Bumbăcari, unde au fost semnalate recent focare de gripă aviară. S-a dispus uciderea păsărilor din gospodăriile în care au fost găsite cele bolnave, precum şi intensificarea acţiunilor de control pe Valea Călmăţuiului. Totodată, a început acţiunea de recoltare de probe de la porci, câini şi pisici în toate gospodăriile în care a fost depistat virusul gripei aviare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite