Mobilul, periculos pentru gravide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radiaţiile telefonului folosit de femeile însărcinate afectează fătul Un studiu care a urmărit evoluţia a peste 13.000 de bebeluşi ale căror mame au folosit mobilul a ajuns la

Radiaţiile telefonului folosit de femeile însărcinate afectează fătul

Un studiu care a urmărit evoluţia a peste 13.000 de bebeluşi ale căror mame au folosit mobilul a ajuns la concluzia că radiaţiile afectează sistemul nervos al copiilor.

Un studiu început în 1990, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles, din Statele Unite ale Americii, şi Universitatea Aarhus, din Danemarca, arată că utilizarea telefonului mobil de către femeile însărcinate duce la apariţia unor probleme de comportament al copiilor, scrie "The Independent".

Inadaptare socială

Studiul demonstrează că folosirea acestui tip de telefon fie şi numai de două-trei ori pe zi creşte riscul dezvoltării hiperactivităţii la copii. De asemenea, utilizarea telefonului mobil de către viitoarele mame se repercutează negativ asupra felului în care copiii învaţă să îşi coordoneze mişcările, într-o primă fază, iar, ulterior, şi asupra dezvoltării emoţionale şi a capacităţii de relaţionare cu ceilalţi.

În acelaşi timp, cercetătorii atrag atenţia asupra faptului că toate aceste consecinţe pot fi agravate în cazul în care aceşti copii încep să folosească ei înşişi telefoanele mobile, până la vârsta la care merg la şcoală.

Concluziile arată că pentru 54% din femeile însărcinate riscul de a da naştere unor copii cu tulburări comportamentale este sporit de expunerea la radiaţiile telefonului mobil. În acelaşi timp, coroborarea acestui factor cu folosirea ulterioară de către copii a telefonului mobil face ca 80% din ei să dezvolte probleme de comportament. Printre aceste probleme sunt incluse tulburările emoţionale (pentru 25% din copii), dificultăţile de adaptare socială şi de a interacţiona cu cei din jur (34%), hiperactivitatea (35%).

La fel de periculos ca fumatul

Studiul a cuprins peste 13.000 de femei însărcinate şi reprezintă primul demers ştiinţific de o asemenea complexitate.

Cercetătorii au lansat un avertisment potrivit căruia expunerea la radiaţii, prin folosirea telefonului mobil de către viitoarele mame, este la fel de periculoasă pentru sănătatea copiilor precum consumul de alcool în exces ori fumatul în perioada sarcinii.

Totodată, rezultatele acestui studiu sunt confirmate de testele de laborator. Astfel, expunerea femelelor de şobolani la radiaţii similare în perioada gestaţiei a condus la schimbări ale structurii creierului la puii acestora.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite