Mobex va face 300 de concedieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de mobilă mureşean Mobex SA ar putea disponibiliza 25% din anagajaţi. Listele celor vizaţi au ajuns ieri la sindicat şi vor fi discutate luni cu conducerea societăţii.

Compania mureşeană Mobex, unul dintre principalii producătorii tradiţionali de mobilă la nivel naţional, a anunţat că ia în calcul disponibilizarea a 25% dintre angajaţi, urmare a crizei financiare.
În acest sens, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Mureş a primit deja o notificare scrisă din partea Mobex. Au fost întocmite liste ce vor mai fi analizate până săptămâna viitoare.
„Sunt vizate persoane din toate secţiile, din toate compartimentele, toate categoriile de personal de la muncitori necalificaţi până la modificarea organigramei de conducere.
S-au făcut anumite liste, astăzi (ieri, n.r.) am intrat în posesia lor. Luni 9 februarie le vom discuta cu conducerea. Este vorba despre concediere colectivă, Mobex are acum 1.049 de angajaţi”, ne-a declarat liderul de sindicat, Sorin Piper.

Se lucrează cu norme reduse

De câteva săptămâni, angajaţii Mobex lucrează patru zile pe săptâmână, zilele de vineri fiind considerate un fel de şomaj tehnic.
Conform directorului de vânzări şi resurse umane, Maria Burnaru, există stocuri de marfă care nu au fost vândute în perioada septembrie – decembrie 2008, şi o înrăutăţire a situaţiei pe pieţele cu care lucra compania, 60% din producţie fiind orientată spre export.
„Sindicatul nu e de acord cu măsura, dar ne-am pus şi în postura conducerii, nu avem ce face, există stocuri de două luni, în Rusia nu se mai vinde nimic, acum nici în ţările din Vest. Noi producem mobilier pentru segmentul de mijloc şi superior, nu este o soluţie nici reorientarea pentru piaţa internă”, a mai spus Sorin Piper.

Fără plăţi compensatorii

Conform acestuia, angajaţii nu vor primi nici plăţi compensatorii, doar cei care vor renunţa la perioada de preaviz vor primi un salar de încadrare în plus. „Avem criteriile stabilite în codul muncii şi contractul colectiv, e o situaţie dificilă pentru că angajaţii noştri sunt buni, nu poţi alege nici patru care să spui că nu sunt buni. Vom decide luni, dar în privinţa numărului pot spune că va fi mult mai mic decât ce s-a anunţat. Oricum şi un angajat e mult”, a mai spus Sorin Piper.
Mobex opera la final de 2008 o reţea de şapte magazine proprii, dintre care patru în Bucureşti şi câte unul în Târgu-Mureş, Sibiu şi Braşov, şi era prezentă prin intermediul distribuitorilor în 14 oraşe din ţară. Afacerile pe piaţa externă erau derulate în zona fostelor state CSI (Comunitatea Statelor Independente). Pe piaţa internă, circa 15-20% din vânzări sunt generate de mobilierul pentru hoteluri.

Cine este Mobex

MOBEX SA este o societate cu capital integral privat, continuatoarea tradiţiei în fabricarea mobilei a unor ateliere atestate documentar la sfârşitul secolului al XIX lea, care au stat la baza infiinţării ei în 1948. Mobex produce o gamă largă de mobilier, de artă, clasic, de hotel şi amenajări interioare pentru instituţii publice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite