Moartea mezinului lui Florin Călinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luca Călinescu,  în trei ipostaze
Luca Călinescu, în trei ipostaze

Luca Călinescu (24 de ani) s-a spânzurat luni la Praga şi va fi înmormântat la sfârşitul acestei săptămâni la Bucureşti. Tragediile din viaţa lui Florin Călinescu par o poveste fără sfârşit.

Luca Călinescu, fiul cel mic al actorului Florin Călinescu, s-a sinucis luni, la Praga. Suferea de depresie şi s-a spânzurat în camera sa. Luca Călinescu avea 24 de ani şi se afla în capitala Cehiei pentru a filma un proiect cinematografic - un scurt-metraj. El era asistent de producţie, studia la Universitatea „John Moores" din Liverpool, iar proiectul la care lucra era primul de anvergură din cariera sa.

Florin Călinescu (56 de ani), care în prezent conduce Teatrul Mic din Bucureşti, este om de afaceri şi joacă în producţii pentru Pro TV (ultima va fi un serial care se va difuza curând şi în care va interpreta rolul „Tanti Florica"). Actorul a mai trecut şi prin alte drame. În 2005 şi-a pierdut soţia, răpusă la 47 de ani de cancer.

Recent şi-a pierdut ambii părinţi, la două luni distanţă unul de altul, amândoi morţi de cancer. Florin Călinescu a mai pierdut un copil - o fetiţă, moartă la cinci luni din cauza unei boli incurabile. În urmă cu doi ani, Călinescu povestea într-un interviu pentru „Adevărul" despre dorinţa fiilor săi, care studiau amândoi în Anglia, de a face lucruri spectaculoase în carieră.

„Să vă rugaţi pentru o lume mai bună"

„Adevărul" a reuşit să obţină, în exclusivitate, o declaraţie de la Jana Rösslerová, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei din Praga: „Pentru moment nu ne putem exprima. O autopsie a fost comandată pentru a stabili cauza decesului. Aflarea rezultatelor autopsiei ar putea dura până la o lună".

Citeşte şi: Mesajul emoţionant al lui Petru Călinescu: „Sper să vă rugaţi alături de mine pentru o lume mai bună. Pace şi dragoste"

Fiul lui Florin Călinescu a fost găsit spânzurat în camera sa

Ministerul Afacerilor de Externe a confirmat pentru „Adevărul" că s-a înregistrat decesul unui bărbat român în Praga, însă nu a oferit mai multe detalii despre identitatea acestuia şi cauzele morţii, publicarea unor asemenea date fiind la latitudinea familiei. Actorul Florin Călinescu nu a putut fi contactat.

Luca Călinescu realizase deja, în regim personal, mai multe scurt-metraje care pot fi vizionate pe site-ul nostru, www.adevarul.ro. Unul dintre aceste filme, emoţionant, este despre fratele său mai mare, Petru, muzician. Fratele lui Luca a lăsat ieri un mesaj zguduitor pe pagina de Facebook, scris în limba engleză: „Apreciez toate mesajele de susţinere pe care le-am primit. Nu sunt în stare încă să vorbesc despre ce s-a întâmplat. Sper să vă rugaţi alături de mine pentru o lume mai bună. Va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni o ceremonie la Bucureşti. Sper să vă văd pe câţiva dintre voi acolo. Pace şi dragoste".

"Pentru moment nu ne putem exprima. O autopsie a fost comandată pentru a stabili cauza decesului. Aflarea rezultatelor autopsiei ar putea dura până la o lună.''
Jana Rösslerová purtător de cuvânt  al Poliţiei din Praga

Tatăl, un actor bogat

Florin Călinescu este un prosper om de afaceri. Încă din anii '90 a deţinut numeroase firme, cu diverse profiluri de activitate: media, imobiliare, construcţii, textile, optică, viticultură, consultanţă.

Producţie TV. În 1994 a înfiinţat Media Company Impex SRL, firmă care a făcut producţii media pentru Pro FM şi Pro TV. Societatea, foarte profitabilă, i-a adus în conturi milioane de dolari.

Optică militară. În 1999 a dat lovitura în afaceri, când a cumpărat Pro Optica SA, producător de aparatură opto-mecanică. Cei 600.000 de dolari investiţi i-au adus profit milioane de euro. Cea mai mare parte a producţiei merge spre domeniul militar. Numai în 2009 a avut o cifră de afaceri de 5 milioane de euro şi un profit de 250.000 de euro.

Viticultură. Din 2005 s-a asociat cu Dan Fulea în firma Fulmed SRL, care deţine 360 de hectare de teren ale fostului IAS Mediaş.

Televiziune. Călinescu a obţinut foarte mulţi bani şi din postura de angajat al Pro TV. În 2010, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul", el lăsa de înţeles că avea salariu mai mare chiar şi decât Andreea Esca. „Pentru mine era uluitor că lumea se întreba cât câştigă Esca. Vă asigur că niciodată nu s-au comparat cele două lucruri, dar era amuzant. Mă întâlneam o dată pe an cu patronul, discutam foarte scurt, de obicei el era foarte generos, îmi propunea o chestiune, o acceptam pe loc şi ne mai întâlneam peste un an. După patru, cinci ani, şi americanii (patronii companiei) s-au întrebat dacă nu e prea mult", mărturisea Florin Călinescu.

250.000 de euro a fost, în 2009, profitul obţinut de Pro Optica, companie care îi aparţine lui Florin Călinescu.

Actorul, despre copii: „Sunt mai talentaţi decât mine"

După ce în 2005 şi-a pierdut soţia, Ana-Maria, care a murit, la 47 de ani, din cauza unui cancer la gât, Florin Călinescu a încercat, după propriile spuse, să fie şi mamă, şi tată pentru cei doi copii ai săi, Petru şi Luca. Le-a făcut toate poftele şi i-a trimis în străinătate să studieze la cele mai bune şcoli.

luca şi petru, studenţi la liverpool

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul" în urmă cu doi ani, actorul explica: „Dacă voiau să înveţe agronomie, i-aş fi dat în România pentru că şcoala de aici este foarte bună. Petru a vrut să facă muzică modernă. Arătaţi-mi o şcoală în care se poate studia asta în România. Ei învaţă tot acolo, de la vândut bilete la sunet, de la impresariat la organizat concerte şi coperte de disc.

luca calinescu

Florin Călinescu, un om greu încercat de soartă  Foto: petrică tănase

Florin Călinescu, un om greu încercat de soartă   p Foto: petrică tănase

Luca vrea să studieze ceva care, iarăşi, nu găseşti aici. Un curs de teatru şi film, şi actoricesc, şi regizoral, şi să scrii, şi să manageriezi, cronici de teatru şi caiete de sală. Şi apoi, sumele nu sunt foarte mari. Ei studiază la Liverpool, un oraş considerabil mai ieftin decât Londra, dar şi cel mai studenţesc. Stau împreună acolo şi pot să vă spun că un apartament acolo este mai ieftin decât în Bucureşti, iar taxele sunt relativ la fel". Cu numai două săptămâni în urmă, Florin Călinescu vorbea din nou, într-un interviu TV, despre cei doi copii ai săi, exprimându-şi speranţele că Luca va face carieră în cinematografie.

„Nu-mi place să-i laud, îi las pe alţii să o facă. De fiul meu cel mare au vorbit oameni valoroşi. Sper să reuşească şi ăsta mic, Luca. Va face parte dintr-o echipă internaţională care va turna o coproducţie în Praga. Ei sunt mult mai şcoliţi ca mine, mult mai serioşi şi mult mai talentaţi".

Îi plăceau Coldplay şi Christian Bale

De pe contul de Facebook al sinucigaşului rezultă că acesta era pasionat de muzica britanică, mai ales Coldplay şi etern tinerii Beatles. Totodată, Luca Călinescu nu refuza nici muzica formaţiei Scooter şi îl admira pe celebrul actor Christian Bale, protagonist în pelicule precum „3:10 to Yuma" şi „Maşinistul". Din punct de vedere cinematografic, Luca Călinescu aprecia şi munca fraţilor Joel şi Ethan Coen, în special filmul „No country for old men". Una dintre cărţile sale preferate era „Pădurea Norvegiană",  scrisă de niponul Haruki Murakami, care abundă de personaje tinere care se sinucid, aparent fără niciun motiv. Îl inspira antreprenorul american Steve Jobs, mort anul trecut, de cancer.

Luca şi ţigara fumată pe ascuns

Una dintre amintirile despre Luca Călinescu vine din Timişoara (oraşul natal al lui Florin Călinescu), de la un prieten de familie. Ruben Bogdan are 17 ani şi este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu". Vestea sinuciderii lui Luca a fost un şoc, chiar dacă s-au cunoscut pentru scurt timp. El a povestit, pentru „Adevărul", că familiile Călinescu şi Bogdan se cunosc de un an, de când tatăl său a legat o relaţie de afaceri cu actorul Florin Călinescu.

„Printr-o cunoştinţă comună, familiile noastre s-au întâlnit vara trecută la noi acasă, în Timişoara. Tata şi domnul Călinescu aveau o afacere împreună. Atunci domnul Călinescu a venit împreună cu Luca şi cu Petru", a adăugat Ruben.

Reuniunea de familie a fost una obişnuită. Cum cei mari aveau lucruri importante de discutat, tinerii s-au retras la o partidă de fotbal.  „L-am cunoscut pe Luca Călinescu doar vara trecută. Am jucat fotbal cu el, cu fratele lui şi cu alţi prieteni. Părea un băiat în apele lui. Singurul lucru care m-a uimit la el a fost că, la un moment dat, s-a retras în spatele casei şi a fumat o ţigară. Cred că se ferea de tatăl lui", mai spune Ruben Bogdan.

„Aşa e viaţa"

Moartea tânărului a fost un şoc şi pentru regizorul timişorean Ştefan Iordănescu, fost coleg de liceu şi de facultate cu Florin Călinescu. „Eu îi ştiam pe copiii lui Florin de când erau mici. Dar nu ne-am mai văzut de când au crescut. Şi cu Florin mă mai văd doar în locuri ciudate. Este o tragedie, îmi pare rău. Nu sunt prea multe de spus. Sunt alături de Florin, dar aşa e viaţa. Fiecare trebuie să-şi ducă crucea", a declarat Ştefan Iordănescu. Florin Marin, Ştefan Both

Istoria neagră a unor familii celebre

Moartea lui Luca Călinescu se înscrie într-o listă lungă de sinucideri ale unor copii cu părinţi celebri. În ianuarie 2011, Sorin Dănilescu (37 de ani) s-a aruncat de la etajul cinci al blocului în care locuia. Tatăl său, Constantin Dănilescu, a fost, de-a lungul timpului, director sportiv la cele mai importante echipe din fotbalul românesc, Steaua şi Dinamo. Sorin Dănilescu avea o situaţie financiară foartă bună, după ce lucrase mulţi ani în domeniul online.

Mircea Stănescu, fiul ziaristului Sorin Roşca Stănescu, s-a împuşcat în cap la începutul anului 2009. Cu câteva săptămâni înainte de gestul extrem, Mircea Stănescu, aflându-se la volanul maşinii sale,  accidentase mortal un bărbat, pe o trecere de pietoni din Bucureşti. Mircea Stănescu, fostul soţ al Oanei Cuzino, vedetă Pro TV, avea 39 de ani.

Moare în 2008, la Berlin, Ionuţ Moculescu (31 de ani), fiul compozitorului Horia Moculescu. Decesul lui Ionuţ a rămas învăluit în mister, familia nerecunoscând niciodată sinuciderea. Cert este că băiatul cantautorului a murit după ce a căzut de la balconul casei sale. Ionuţ era afectat de un virus incurabil. Lumea muzicii uşoare româneşti a fost din nou zguduită anul trecut, când Mălina Olinescu s-a aruncat de la fereastra locuinţei sale şi a murit pe loc. Mălina avea 37 de ani şi era fiica Doinei Spătaru, celebră interpretă de şlagăre în anii '70-'80.

În 2008, Marin Iorga (25 de ani), fiul lui Nicolae Iorga (pe atunci senator PRM), se spânzura, lăsând un bilet de adio în care-şi explica gestul. Concluzia - sinucidere din dragoste. Marin Iorga era cunoscut pentru comportamentul său violent: cu câţiva ani în urmă a fost acuzat de sechestrarea unei minore şi de tentativă de viol.

Destinul sumbru al unor copii de nomenclaturişti

Damian Pleşiţă, fiul fostului general de securitate Nicolae Pleşiţă, şi-a pus capăt zilelor, anul trecut, într-un mod violent. Damian Pleşiţă avea 56 de ani şi a decedat după ce a provocat explozia unei butelii. Corpul său a fost găsit carbonizat. La intrarea în curtea casei sale lăsase un bilet: „Nu intraţi, pericol de explozie!". Tatăl său, Nicolae Pleşiţă, a fost un intim al familiei Ceauşescu şi un torţionar fără scrupule în anii '50.

În acelaşi registru sumbru se înscrie şi fiul generalului Marin Neagoe (ultimul şef al temutei Direcţii a V-a a Securităţii). Băiatul generalului s-a împuşcat mortal cu o armă de vânătoare, la începutul anilor '90. Vlad Brucan, fiul ziaristului stalinist Silviu Brucan (devenit după Revoluţie profet al naţiunii române), s-a sinucis în 1993. Înainte de 1989 avusese probleme cu legea şi cu alcoolul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite