Moartea vine pe conducta de gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi morti si sase raniti in urma exploziei din cartierul Colentina

Soc si groaza in cartierul bucurestean Colentina. Morti, raniti, persoane prinse sub daramaturi si case distruse. Imagini de cosmar care iti dadeau fiori. Asta se putea vedea ieri dimineata in cartierul Colentina dupa puternica deflagratie ce s-a produs, din cauza unor acumulari de gaze, intr-un atelier de incaltaminte situat pe strada Nicolae Apostol nr. 115, din sectorul 2. Doua persoane au decedat, iar alte sase au fost grav ranite in cartierul bucurestean Colentina. Deflagratia care s-a produs la ora 7,20 a afectat sase imobile din zona si doua autoturisme. Prima victima este tanara Maria Lupu, 25 de ani, care locuia in casa lipita de cea in care s-a produs explozia. Fata tocmai se pregatea sa iasa pe usa pentru a merge la serviciu cand s-a produs deflagratia. Astfel, aceasta nu a mai apucat sa iasa pe usa pentru ca tavanul casei s-a prabusit peste ea, prinzand-o sub daramaturi. Dupa zeci de incercari esuate ale vecinilor de a o scoate de sub mormanul de beton si moloz, au intervenit pompierii militari de la descarcerare, care au reusit scoaterea tinerei, dar prea tarziu. Aceasta murise. Cea de-a doua era un baiat de 28 de ani, Marius Mocioi, decedat in drum spre spital. In cladirea in care s-a produs dezastrul functiona de cativa ani atelierul SC Aristocrat Stil SRL de confectionat incaltaminte. Afacerea de familie era condusa de Petrica Costache si de sora sa Ana Costache ranita in explozie. Daca deflagratia s-ar fi petrecut cu o jumatate de ora mai tarziu, catastrofa care s-ar fi produs ar fi capatat proportii mai mari, tinand cont de faptul ca la ora 8,00 ar fi venit la munca angajatii firmei. Se pare ca totusi trei dintre acestia au venit la lucru mai devreme si cand au incercat sa aprinda lumina in atelier ar fi sarit totul in aer. Ceea ce a fost candva o casa acum nu mai este decat un spatiu cu trei pereti, iar in mijloc un morman de fiare, caramizi, lemn si moloz. Atelierul a fost complet distrus. Din el nu au mai ramas decat cateva fiare si acelea arse. Casele aflate in imprejurimi au fost si ele afectate. Unele au ramas fara geamuri, altele au tavanele si peretii crapati, ceea ce arata cat de puternica a fost deflagratia. Toata ziua au putut fi vazute o multime de autobasculante si excavatoare, echipaje ale jandarmeriei, politiei si ambulante. Echipele de interventie alcatuite din pompieri militari si cei de la Protectia Civila, insotiti de caini de cautare, au cercetat zona ore in sir in eventualitatea descoperirii si altor victime aflate sub daramaturi.
Distrigaz nu este strain de incidentul produs
Din discutiile purtate cu vecinii si cu autoritatile a rezultat faptul ca dezastrul a fost cauzat de o explozie a unei pungi de gaz metan pe locul unde se afla atelierul de incaltaminte. Vecinii ne-au spus ca Distrigazul nu ar fi chiar strain de acest incident, pentru ca in ultimele zile au avut loc lucrari la conductele de gaze. Marian Stoica ne-a povestit ca, in urma cu doua zile, chiar la el in curte au venit muncitorii de la Distrigaz pentru a-i schimba bransamentul, deoarece erau pierderi de gaz. Vecinii au mai povestit ca au sesizat de multe ori echipele de interventie in ceea ce priveste mirosul patrunzator de gaz metan. Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, a spus ca mai multi locuitori de pe strada Nicolae Apostol au facut sesizari cu privire la scurgerile de gaze. "Stiu ca au fost mai multe reclamatii privind scaparile de gaze din zona. Asteptam sa vedem probele lor. Voi da un ordin de constituire a unei comisii de ancheta care sa analizeze cauzele producerii acestui dezastru. Din aceasta comisie vor face parte si reprezentanti ai Distrigaz, daca va fi nevoie, si un expert neutru", a spus Mantale. "Dormeam atat eu, cat si copilul cand la un moment dat am auzit o bubuitura. Am cautat sa acopar copilul cu o patura sa nu se sperie. Tavanul a cazut si cand am iesit afara m-am luat cu mainile de par cand am vazut ceea ce era. Cei de la gaze au lucrat in zona chiar de curand. Au venit si au schimbat bransamentul vecinilor mei de peste drum", ne-a spus un locuitor. Politistii au deschis deja o ancheta in acest caz. Chestorul Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, a spus ca este clar o scurgere de gaze. "Este greu sa ma pronunt asupra vinovatiei pana cand nu vom avea o concluzie tehnica. Ele pot fi urmare a unor neglijente in exploatarea instalatiei de catre proprietar sau urmare a neefectuarii unor lucrari de revizie sau a nementinerii in stare normala de functionare a instalatiilor de catre Distrigaz", a mai adaugat seful Politiei Capitalei.
Autoritatile locale vor oferi locuinte persoanelor afectate de explozie
Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, a declarat ca primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, s-a oferit sa ajute familiile indoliate. Referitor la casele distruse si la bunuri, Mantale a mai spus ca "voi supune atentiei autoritatii locale sa dam o mana de ajutor acestor persoane, respectiv sa le dam case in alta parte atat celor care au avut atelierul, cat si celor afectati de explozie". Daca se va dovedi ca explozia s-a produs din vina celor de la Distrigaz nu ramane decat sa ne intrebam pana cand oameni nevinovati vor plati, uneori chiar cu pretul vietii, indolenta institutiei abilitate in repararea retelei de gaze. Nu este pentru prima oara cand se intampla un asemenea dezastru, iar conducerea Distrigazului se multumeste doar cu explicatii penibile. Pana spre seara, mirosul de gaz metan inca persista pe strada.

Cateva secunde intre viata si moarte
La cateva ore dupa explozie, strada Nicolae Apostol, o ulita pe care cu greu poti merge cu masina, era inca plina de oameni. Un buldozer si un camion ridicau ceea ce mai ramasese din casele distruse, in timp ce locuitorii acestei strazi inca nu isi revenisera din soc. O femeie ne povesteste ca la ora 7.20 se afla in curte. Brusc, au cazut geamurile si pamantul s-a cutremurat. Copilul ei a rupt-o la fuga direct din pat dupa ce televizorul facuse scurtcircuit. La vreo patru strazi mai incolo, un tanar spune tuturor cum explozia l-a ridicat din pat aproape jumatate de metru. Femeile care lucrau la atelierul unde avusese loc explozia erau ingrozite de ceea ce li s-ar fi putut intampla, multumind cerului ca mai traiesc. Fara a mai avea putere sa planga, Dumitru Anton ne povesteste cum si-a vazut munca de o viata transformata intr-un morman de moloz. Cu doar cateva secunde inainte de deflagratie se afla cu fiica sa, eleva in clasa a IV-a, intr-una din camerele in care chiuveta zburase sase metri, fiind acum infipta in peretele opus. "Cu vreo 10 secunde inainte de bubuitura, eram cu fetita mea in camera asta. Trebuia sa o imbrac si sa plece la scoala. Am fost chiar necajit pe ea ca nu a vrut sa se schimbe acolo. In timp ce eram pe hol, totul a inceput sa se zgaltaie si am auzit un zgomot puternic. Am luat copilul in brate si am dat sa ies afara. M-am trezit cu cateva bucati de zidarie pe picioare. Am crezut ca e cutremur. Muncesc la casa asta de sase ani, am o gramada de rate si datorii. Acum, cine o sa ma despagubeasca? Cine imi face casa la loc?", se intreaba Dumitru Anton. Il lasam pe nea Dumitru fara sa-i putem da vreun raspuns. Casa din spatele lui este cea in care au murit sub daramaturi doi oameni. Vecinii spun ca Maria Lupu nu a avut zile. Tocmai plecase de acasa, dar s-a intors pentru ca uitase ceva. In doua case alaturate, destinul a vrut ca un barbat si copilul sau sa ramana in viata cerand insa sufletele a doi tineri.

Distrigaz Sud nu stie daca are asigurare pentru cazuri de explozii la clienti
Intrebat daca societatea si-a facut pachete de asigurari pentru astfel de cazuri - explozii si incendii la clienti - Vasile Danciu, directorul general adjunct al Sucursalei Bucuresti a Distrigaz Sud, ne-a declarat scurt si foarte deranjat: "Nu stiu. Nu ma ocup de aceasta treaba. Ma ocup de distributia gazelor". Nici Florin Georgescu, purtatorul de cuvant al Distrigaz Sud, nu cunostea acest subiect. Iar in ceea ce priveste plata unor eventuale daune, acesta ne-a cerut rabdare pana cand procuratura isi va spune cuvantul. Intrebat la cat se vor ridica pagubele pe care Distrigaz le-ar putea aloca pentru victime si distrugeri materiale, Florin Georgescu a insistat pe ideea ca nu se poate vorbi de acest lucru atat timp cat vinovatia Distrigaz nu s-a stabilit. "Daca Distrigaz Sud va fi gasita vinovata, doar tribunalul va stabili nivelul daunelor", a mai declarat Florin Georgescu.

Ora 10
Reprezentantii Distrigaz Sud, inlaturati de Procuratura pentru a nu strica probele
Reprezentantii Distrigaz Sud au fost inlaturati de Procuratura de la locul deflagratiei. Ei au incercat sa faca propria ancheta, incepand cu lucrarile de decopertare a conductei de gaze. Procuratura i-a oprit pentru a nu strica sau altera probele. Acestia isi vor relua ancheta doar atunci cand vor fi rechemati. Ei sustin ca nu aveau lucrari in acea zona, ca nu au fost chemati sa verifice eventualele scapari de gaze si ca imobilul respectiv a fost verificat in urma cu un an. Ei mai sustin ca in zona se simtea miros de prenadez, nu de gaz metan.

Romanii, victime ale exploziilor "domestice"
Statisticile arata ca in Romania se produc zeci de explozii pe luna, soldate cu morti si raniti. Recordul a fost inregistrat in 1998, cand s-au produs 2.000 de astfel de incidente. Situatia cea mai grava este in Bucuresti, unde 80 la suta din conductele de gaze sunt avariate si se semnaleaza permanent incidente. Exemplificam cateva cazuri, din care unele de-a dreptul incredibile.
* 18 mai 1998 - explozia in subsolul unui bloc din cartierul Tei, soldat cu sapte morti;
* 3 decembrie 1998 - explozie in Bd. Dacia, soldat cu 2 morti si 7 raniti, 20 de apartamente pulverizate;
* 10 decembrie 1998 - explozia intr-un bloc din Craiova, 2 barbati si o fata suferind arsuri grave;
* 25 decembrie 1998 - o casa din Garbova explodeaza, un mort si o gospodarie distrusa;
* 3 ianuarie 1999 - explozie intr-un bloc din Resita, cu un mort si apartamente distruse;
* 13 aprilie 1999 - explozie intr-un bloc din Capitala, finalizata cu 6 oameni grav raniti si apartamente distruse;
* 5 august - explozie intr-un bloc din Pitesti, care a dus la moartea a 2 oameni si alti 6 grav raniti, apartamente distruse si oameni sinistrati;
* februarie 2000, dirigintele Postei din Gara Targoviste decedeaza in urma exploziei cladirii, aici echipele Distrigaz-Sud au fost semnalate in repetate randuri;
* 21 iunie 2000 - mor 8 oameni si 6 sunt grav raniti in urma exploziei unei fabrici de alcool din cartierul Ferentari Bucuresti;
* 12 decembrie 2001 - explozie intr-un imobil din Calea Victoriei, finalizata cu 4 oameni grav raniti;
* 26 octombrie 2002 - explozie intr-un bloc din Dej - Cluj, cu 4 raniti grav, 50 de sinistrati si imobilul distrus;
* 4 decembrie 2002 - explozie si in Timisoara, soldata cu 6 raniti grav si 16 sinistrati;
* 15 februarie 2003 - explozie si in Soseaua Oltenitei, Bucuresti, generata de acumularea de gaze, care a dus la distrugerea unui bloc intreg;
* 21 aprilie 2003 - au murit 3 oameni in satul Pitulicea;
* 22 aprilie 2003 - 9 oameni au ars ca tortele in comuna Pitulicea, din cauza acumularii de gaze din conducta Petrom, care traversa o sera;
* 4 noiembrie 2003 - un bloc de locuinte din Calarasi a sarit in aer, murind 7 persoane;
* 12 ianuarie 2004 - biblioteca unei scoli din judetul Mures a fost spulberata de explozia unei centrale termice; 148 de copii au scapat ca prin minune;
* 24 mai 2004 - explozia unui camion cu azotat, in comuna Mihailesti, a dus la moartea a 18 oameni;
* 17 februarie 2005 - a avut loc o explozie si la o benzinarie MOL din Cluj-Napoca, cauza fiind tot acumularea de gaze;
* 13 iunie - explozie in combinatul Mittal Steel, cauzata de un utilaj fisurat, amestecul gazos s-a autoaprins si 2 oameni au fost raniti.

Atelierul de incaltaminte si casele afectate de explozie nu erau asigurate
Companiile de gaze si electricitate nu au incheiat polite de asigurare de raspundere civila
Atelierul de incaltaminte din cartierul bucurestean Colentina care a explodat vineri nu era asigurat pentru un astfel de eveniment. Nici casele din zona, dar nici persoanele care au suferit de pe urma exploziei nu erau asigurate. "Nu am primit nici o avizare de daune pentru ca nu erau asigurati. In zona de case din Colentina sunt destui care au incheiat polite, dar cei afectati nu se numara printre ei", ne-a aratat Sorin Zamfirescu, directorul Allianz-Tiriac Asigurari Bucuresti. La randul sau, Catalin Stroe, reprezentantul Asirom Bucuresti, a precizat ca nici firma sa nu a asigurat aceste constructii. In privinta incheierii unor polite de catre companiile de gaze si electricitate, specialistii societatilor de asigurari ne-au spus ca exista posibilitatea semnarii unor astfel de contracte de asigurare. "Le punem la dispozitie polita de raspundere civila pentru astfel de cazuri, dar nici o firma nu a dorit sa se asigure pentru situatia in care o defectiune in sistem provoaca o explozie sau un incendiu", spun reprezentantii societatilor de asigurari.

Ca de fiecare data dupa eveniment,
Autoritatile vor sa creeze un fond de case pentru situatii de urgenta
Pentru a nu fi "descoperiti" in momentul producerii unor situatii de criza, precum inundatii ori explozii, reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) considera oportuna crearea unui fond special de urgenta. Gheorghe Popescu, directorul general al ANL, ne-a declarat ca se are in vedere constituirea unei rezerve din module de case, usor de asamblat, care ar putea rezolva problemele ivite in asemenea cazuri. Casele pentru sinistrati ar putea fi montate in cateva zile, iar oamenii ar avea mai repede un acoperis deasupra capului. Ideea se afla deocamdata in faza de propunere.

Sanse mici de supravietuire pentru doi dintre raniti
Explozia produsa in cartierul Colentina a facut opt victime, dupa cum ne-a declarat dr. Constantin Olteanu, medic de garda la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala. "Un pacient este in stare foarte grava, cu arsuri de aproape suta la suta pe suprafata corporala, de grad II, III sI IV. El mai are un traumatism cranio-cerebral si un traumatism facial extrem de complex, cu numeroase fracturi la nivelul oaselor fetei. A fost intubat, i s-a mai efectuat un examen tomografic. A doua victima este, de asemenea, in stare grava, cu suprafata arsa de peste 90 la suta, dar care nu a avut alte leziuni interne deosebite si care a putut fi transportata la Spitalul de Arsi. Mai este o victima cu arsuri pe 30 la suta din suprafata corpului, care a fost internata la chirurgie plastica. Are traumatism cranio-cerebral si o contuzie toraco-abdominala, si a ramas in supraveghere. A patra victima este ranita superficial si probabil ca nu va fi internata", a declarat dr. Olteanu. La Spitalul de Arsi, femeia trimisa de la Urgenta a fost supusa unei interventii chirurgicale. Sansele de supravietuire a celor doua victime grav ranite sunt destul de mici, dupa cum spun medicii. "In cazul primelor doua victime pronosticul este extrem de rezervat, cel putin in cazul barbatului care a fost si intubat", a mai spus dr. Olteanu. Si la Spitalul de Urgenta "Sf. Pantelimon" au fost transportati doi raniti, iar starea lor este stabila. Dupa explozie, de sub ruine a fost scoasa o tanara moarta. O a doua persoana care si-a pierdut viata este un tanar, in varsta de 28 de ani, care a murit in ambulanta, in drum spre Spitalul "Sf. Pantelimon". Potrivit unor surse medicale, tanarul a murit din cauza unui stop cardio-respirator, provocat de leziunile majore suferite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite