Moartea unui român provoacă grevă în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La protestul de astăzi sunt aşteptaţi să participe sute de mii de muncitori. Italia este "fruntaşa" Europei în ceea ce priveşte decesele provocate de condiţiile de muncă. Moartea recentă

La protestul de astăzi sunt aşteptaţi să participe sute de mii de muncitori.

Italia este "fruntaşa" Europei în ceea ce priveşte decesele provocate de condiţiile de muncă. Moartea recentă a unui român pe un şantier din Peninsulă a provocat o grevă naţională, programată să aibă loc astăzi.

Românul Stelică Maftei (45 de ani) a decedat vineri, 2 februarie, în timp ce lucra la mare înălţime. El era angajat de firma Padana Tubi, în localitatea San Giacomo, lângă Guastalla. În jurul orei 8.15, în timp ce instala sistemul termo-hidraulic al unei hale industriale împreună cu un coleg, pe o schelă la o înălţime de opt metri, a fost lovit de o macara manevrată de la sol. Din cauza şocului, Maftei a căzut în gol. În urma rănilor deosebit de grave, românul a murit pe loc.


Colegul său, tot un român, având hamul de protecţie legat la o altă platformă, a rămas suspendat în aer şi s-a ales doar cu câteva contuzii. Poliţia a pus sub sechestru întregul loc al accidentului şi încă cercetează cauzele care au dus la producerea nefericitului incident.

Acest accident este doar ultimul dintr-o lungă serie începută în mod nefast încă din primele zile ale anului. Statisticile arată că în cursul anului trecut au existat nu mai puţin de 200.000 de accidente de muncă neraportate, în cea mai mare parte a acestora au fost implicaţi muncitori români, mai ales dintre cei care lucrează la negru.


Sindicatele s-au implicat imediat


După accident, Valerio Bondi, secretar general provincial al sindicatelor Fiom-Cgil, a decis să cheme la grevă astăzi întregul sector al metal-mecanicilor din Italia. Se preconizează că la protest ar putea participa sute de mii de muncitori din domeniul amintit. Intenţia sindicatelor este de a întrerupe acest lanţ al subantreprizelor care câştigă licitaţiile lucrărilor în baza unor oferte al căror preţ de execuţie nu poate include condiţii de lucru în siguranţă şi un program normal. Elementul uman este pus pe ultimul loc, iar viaţa celor care muncesc are din ce în ce mai puţină valoare.


"Este inacceptabil un sistem în care viaţa lucrătorilor nu valorează nici cât preţul implicat de respectarea normelor de securitate. Este necesară o revoluţie culturală, asumarea deplinei responsabilităţi şi mai ales scoaterea la lumină a acestor probleme, pentru că situaţia actuală a depăşit orice limite!", a declarat Bondi, secretarul Fiom.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite