Moartea "actorului nepereche" în presa internă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Dinică s-a prăpădit ieri. Marele actor fusese operat laparoscopic, la vezuica biliară, cu o seară în urmă, intervenţie care a durat câteva ore şi prin care medicii urmăreau să-i prelungească viaţa. Presa internă de astăzi a consemnat cu durere marea pierdere pe care a suferit-o cultura.

Marele actor Gheorghe Dinică, geniul histrionic care ne-a făcut să râdem în hohote de-a lungul timpului prin replici de neuitat, ne face acum să plângem. Artistul, în vârstă de 75 de ani, s-a stins din viaţă ieri, la prânz, în urma unui stop cardiac, după 20 de zile de spitalizare. Dinică făcuse o adevărată pasiune pentru partiturile negative, de deberdei şi de escroci, scrie Evenimentul Zilei, considerând că prinţul personajelor negative a ieşit din scenă.

Gheorghe Dinică: A fost... şi va fi, deşi s-a luptat săptămâni la rând cu moartea, dar Doamna cu coasa a fost nemiloasă. Lasă în urmă mii de oameni cu sufletele cernite, lasă încă un gol în galeria marilor actori români. Bunul său prieten, umoristul Dan Mihăescu, se ruga zilele trecute pentru ca maestrul să mai zăbovească printre noi. Dumnezeu a vrut însă altfel. Ni l-a luat pe Gheorghe Dinică. Jurnalul Naţional redă textul scrie de Dan Mihăescu, atunci când Dinică încă mai era în viaţă.

Marele Gheorghe Dinică este atât de liber şi de puternic în individualitatea artei lui scenice încât nu poate fi prins în oglinzile cuvintelor. Alert, ca un argint viu în lumea teatrului şi a filmului. Îţi scapă, ne scapă, în vreme ce ne cucereşte cu talentul lui, cu iconoclastia lui, cu libertatea şi sufletul lui, evidente într-un simplu rictus al feţei, în vreme ce alţi confraţi au nevoie de zeci de gesturi şi inflexiuni ale vocii. El intră în rol ca un deus ex machina, intempestiv, brutal adesea, năucitor, cu acel tip de talent care are replică nu pentru că a fost scrisă, ci pentru că este descoperită ad-hoc, notează Cotidianul despre inegalabilul Gheorghe Dinică, între râs şi lacrimă.

"Am urcat pe scenă şi parcă eram acolo dintotdeauna" - e o declaraţie care spune poate cel mai limpede care a fost secretul unei vieţi pe scenă şi în faţa camerei de luat vederi, secretul unui mare actor. E foarte simplu: Gheorghe Dinică a fost menit să fie actor, a avut această vocaţie, iar norocul, alături de calităţile sale umane şi de respectul pentru această meserie, pe care a perfecţionat-o permanent, l-au ajutat să-şi împlinească această menire. Dinică, din mahalaua Giuleştilor în inima tuturor românilor, încă de la prima experienţă în faţa publicului, pe vremea când era copil, vreme din care îşi amintea senzaţia descrisă mai devreme, a fost mereu încercat de acest sentiment de apartenenţă la scenă, scrie Gândul.

"Iar când adorm spre dimineaţă / Îmi reproşez de la-nceput / Că n-am luat totul de la viaţă / Şi nu i-am dat cât aş fi vrut”
, scrie Gardianu. in memoriam Gheorghe Dinică, actorul nepereche. Gheorghe Dinică s-a mutat într-o stea, cum ar fi spus Octavian Paler, dacă s-ar mai fi aflat astăzi printre noi. Unul dintre cei mai iubiţi actori români, “actorul nepereche”, cum l-a numit Horaţiu Mălălele, s-a stins din viaţă, marţi, răpus de suferiţe care i-au pus în dificultate şi pe cei mai iscusiţi medici. Dinică a murit la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde şi-a petrecut ultimele trei săptămâni din viaţă, vegheat în permanenţă de soţia sa, Gabriela.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite