Mlaştinile britanice vor fi refăcute cu banii de la Loteria de Stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un amplu proiect de restaurare a ţinutului mlăştinos din regiunea Fen, din estul Angliei, unde cândva erau mari întinderi de apă, se va putea pune în practică după ce, ieri, Loteria

Un amplu proiect de restaurare a ţinutului mlăştinos din regiunea Fen, din estul Angliei, unde cândva erau mari întinderi de apă, se va putea pune în practică după ce, ieri, Loteria naţională britanică a oferit banii necesari proiectului: 8,9 milioane de lire sterline.

Planul numit "Great Fen Project" prevede reamenajarea lacurilor, mlaştinilor şi zonelor inundate din Cambridgeshire, care au fost desecate şi îndiguite cu aproape 400 de ani în urmă.

Renaturarea nu presupune numai desfiinţarea digurilor, dar şi replantarea cu specii potrivite zonelor umede şi refacerea biosistemelor prin aclimatizarea anumitor păsări, insecte şi batracieni, care au dispărut de sute de ani de pe acest teritoriu.

Cei implicaţi spun că acesta va fi cel mai mare proiect de refacere a unei zone sălbatice din Europa, întrucât se referă la peste 7.500 de kilometri pătraţi de teren. Deocamdată numai 1% din această suprafaţă mai are aspectul de odinioară, respectiv o mică proprietate particulară care a scăpat de elanul îndiguirilor, pentru că proprietarii s-au opus categoric, declarându-se "iubitori de mlaştină". Ecologiştii spun că ultimele experienţe au arătat că renaturarea este cu atât mai eficientă cu cât se face pe arii mai extinse.

Biologii care au lansat proiectul au colaborat cu o echipă de arhitecţi şi, în zona renaturată, se vor amenaja din start alei pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta, pentru a transforma zona într-un imens parc natural.
Cel mai mare avantaj va fi însă crearea unei zone-tampon în calea inundaţiilor, întrucât desfiinţarea digurilor va permite apelor de ploaie să se adune în zona mlăştinoasă, care are un nivel mult mai scăzut decât localităţile din regiune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite