Mizerie crunta pe Litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Litoralul este plin de focare de infectie. Controalele derulate permanent in acest sezon turistic au scos la iveala numeroase deficiente care puteau genera imbolnaviri in masa: restaurante mizerabile,

Litoralul este plin de focare de infectie. Controalele derulate permanent in acest sezon turistic au scos la iveala numeroase deficiente care puteau genera imbolnaviri in masa: restaurante mizerabile, tabere de copii cu camere supraaglomerate, mancare stricata. In multe localuri nu se fac dezinfectarea si deratizarea, astfel incat, in bucatarii, sobolanii, mustele si gandacii se simt ca acasa. Echipele de control au constatat ca personalul care lucreaza in diverse localuri nu cunoaste nici macar regulile elementare de igiena personala. Cat despre analizele periodice la care orice lucrator in alimentatie publica ar trebui sa fie supus, nici pomeneala. Cei mai multi ospatari de pe Litoral sunt sezonieri si, in multe cazuri, nu lucreaza mai putin de o luna in aceeasi carciuma. De exemplu, intr-un restaurant din Eforie Nord, in bucatarie zacea un sac de 50 de kilograme de carne dezghetata. Sacul era tinut intr-un lighean plin de sange, sursa "ideala" de cultivare a florei microbiene. La Restaurantul Chinezesc din Mamaia, mustele "gustau" din fiecare fel de mancare. Localul nici macar nu avea autorizatie de functionare de la Directia de Sanatate Publica. La Restaurantul Olimpic din Jupiter, turistii erau serviti prompt cu produse gata alterate, iar in bucatarie era o mizerie crunta. In alte unitati de alimentatie, inventivi, bucatarii acopereau branza, rosiile, chiftelele sau parjoalele cu bucati de panza sau perdele, pentru a le feri de muste sau alte insecte zburatoare sau taratoare. Copiii care au ajuns in tabara "Casa de Piatra" din Eforie Sud erau obligati de 3 ori pe zi sa faca un mars de un kilometru, pana ajungeau in Tuzla sa manance. Seara, erau inghesuiti in camere, claie peste gramada. Pentru a utiliza mai bine spatiul, paturile erau lipite unul langa altul. In caz de incendiu, copiii ar fi ramas blocati in camere. Nereguli au fost depistate si in legatura cu modul in care sunt pastrate produsele sau cum sunt preparate. Pentru ca echipele mixte de control au dat si termene de remediere a unor deficiente, unii patroni s-au miscat si, ca sa nu ramana fara afacere, au mai corectat lucrurile din mers. Medicii epidemiologi spun ca in perioada verii este foarte usor sa te alegi cu o toxiinfectie alimentara sau cu o boala diareica acuta. In unele cazuri, in functie de cantitatea de germeni sau de toxina microbiana ingerata, poate fi pusa in pericol viata. Autoritatea Nationala pentru Control va face publice rezultatele inspectiilor in judetele Constanta si Tulcea la inceputul saptamanii viitoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite