Mitzura şi Caramitru se ceartă pe poeziile lui Tudor Arghezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

o notă oficială: "Prin prezenta COPYRO - Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor, referitor la adresa dvs., în considerarea finalităţii proiectului dvs. de a promova autentice

o notă oficială: "Prin prezenta COPYRO - Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor, referitor la adresa dvs., în considerarea finalităţii proiectului dvs. de a promova autentice valenţe culturale româneşti, cu regret vă comunicăm următoarele: moştenitoarea legală a drepturilor patrimoniale de autor a operei defunctului poet Tudor Arghezi, în persoana d-nei Mitzura Arghezi, nu îşi dă acordul pentru utilizarea poeziilor "Cantilenă" şi "Psalm de Taină" în cadrul realizării CD-ului dvs., interzicând orice utilizare în astfel de proiecte a operei ce o deţine". Artiştii au fost nevoiţi să se autocenzureze. Johnny Răducanu compusese muzică special pentru versurile poeziei "Cantilenă", dar Ion Caramitru s-a văzut nevoit să cânte piesa cu "la la la", în loc de cuvinte, stârnind zâmbete în sală. Situaţia este cu atât mai ciudată cu cât produsul final este o operă culturală de calitate, căreia poeziile argheziene i-ar fi putut creşte valoarea. Mai mult, UNITER şi SRR, instituţiile care realizează CD-ul, ar fi plătit cu bani gheaţă Mitzurei Arghezi drepturile de autor. În contrast, Ana Blandiana, Lucian Avramescu şi Dan Verona au cedat cu titlu gratuit operele lor. 1.000 de CD-uri cu 78 de minute de jazz şi poeme sunt văduvite de condeiul lui Arghezi. Publicul pierde.

Caramitru: "Nu sunt chiar un şmecher"
"Eu pe doamna Mitzura Arghezi am văzut-o de două-trei ori în viaţa mea. Deci nu am nimic personal cu dânsa. Ceea ce spune, că mă cunoaşte de o viaţă, este o minciună. Situaţia mi se pare superpenibilă. Este inadmisibil, atâta vreme cât demersul este unul oficial, în baza unei legi a drepturilor de autor, iar utilizarea se face cu plată. Motivul pentru care nu a acceptat este unul strict personal, pe care nu-l cunosc. Eu nu sunt chiar un şmecher, aşa cum spune dânsa. Dacă a fost cineva care l-a cultivat pe Tudor Arghezi în spectacole, eu am fost, atunci când nu era nevoie de aceste aprobări în baza legii drepturilor de autor."

Mitzura Arghezi: "Nu am ce discuta cu domnul Caramitru"
Mitzura Arghezi, fiica poetului Tudor Arghezi, s-a enervat când a fost întrebată despre cedarea drepturilor de autor.
- De ce nu aţi acceptat cedarea drepturilor de autor?
- Eu cu domnul Caramitru nu am ce discuta...
- De ce?
- Pentru că este incorect. Dumneata nu-l cunoşti, dar eu îl cunosc de o viaţă şi îmi ajunge! Ce te interesează pe mata dacă eu am acordat sau nu?
- Era un demers cultural, din care câştigă publicul.
- Demersul cultural să-l facă ăia care sunt de meserie, şi nu şmecherii. Îmi pare rău, nu ştiu cine sunteţi dumneavoastră şi de ce vă interesează demersul cultural.
- Ei doreau să vă solicite poeziile contra cost, deci vă plăteau...
- Eu am discutat cu instituţia care îmi reprezintă drepturile, se numesc COPYRO. Aşa că n-am ce să discut, nici cu dumneata, nici cu domnul Caramitru.
- Totuşi, alţi poeţi au cedat gratuit drepturile.
- Domnule, nu vă supăraţi, dar nu vă văd calitatea să discutaţi cu mine acest lucru. La revedere!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite