Mitocanul politic, de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a fost mult mai linişte decât în alţi ani. Mitocanul român a putut însă să se manifeste plenar în Piaţa Revoluţiei. Dacă n-a mai avut petarde la îndemână, huiduielii din gâtlej nu i-a

a fost mult mai linişte decât în alţi ani. Mitocanul român a putut însă să se manifeste plenar în Piaţa Revoluţiei. Dacă n-a mai avut petarde la îndemână, huiduielii din gâtlej nu i-a putut pune nimeni stavilă. Şi dă-i fluierături, şi dă-i cu "huo", şi dă-i cu "jos" exact în timpul discursului lui Tăriceanu de la miezul nopţii. Era totuşi premierul României. Era totuşi "noaptea Integrării". Era totuşi cel mai fericit Revelion din ultimii 17 ani. Şi mai erau de faţă şi oficialii europeni sosiţi să se bucure, odată cu românii, de momentul reintrării în marea familie europeană. Era un moment cum nu se poate mai nepotrivit unor manifestări de galerie fotbalistică. Acum, să nu mă înţelegeţi greşit! Nu că premierul Tăriceanu n-ar merita admonestări din partea electoratului. Nu era însă nici locul, nici momentul potrivit pentru aşa ceva.
Mitocanul român are totuşi circumstanţe atenuante. Face şi el ce-a văzut la conducătorii săi. Pentru că, dacă ne gândim bine, acest tip de comportament nu face decât să respecte tiparul întreţinut de ei, de politicieni. Ce altceva este scena politică a ţării decât un imens stadion de fotbal? Ce altceva au făcut, în ultimii doi ani, cei doi jucători principali, preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu, decât să dea cu "huo" unul către celălalt? Până şi în "noaptea Integrării", clişeu care începe deja să devină enervant, unul a tras "hăis" şi altul "cea". Normal era ca, în noaptea în care proiectul unei naţiuni devenea, în sfârşit, realitate, liderii ei să petreacă împreună. Liderii ei să se înfăţişeze, măcar în acea unică noapte, uniţi. Să îngroape securea războiului pentru numai câteva ore. În schimb, au preferat să numere fiecare separat secundele până la miezul nopţii, unul în Piaţa Revoluţiei, celălalt în Piaţa Universităţii, şi să dea ochii peste cap în faţa camerelor de luat vederi atunci când au fost întrebaţi de ce această separare!
Aşa că mitocanul român n-are nicio vină. Îl copiază întocmai pe mitocanul politic. Momentul n-a scăpat nici ziariştilor prezenţi la Bucureşti, care au taxat revelioanele separate ale preşedintelui şi premierului. Astfel, în ochii europenilor, prima zi a României în spaţiul comunitar s-a tradus prin războiul Băsescu - Tăriceanu. Să le mulţumim!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite