Miting pentru salarii mai mari de 1.700 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salarii între 1.700 şi 8.000 de lei lunar. Acestea sunt veniturile angajaţilor de la falimentara CET Iaşi, care a înregistrat o pierdere de 340 de miliarde doar în 2005. Deşi salariile

Salarii între 1.700 şi 8.000 de lei lunar. Acestea sunt veniturile angajaţilor de la falimentara CET Iaşi, care a înregistrat o pierdere de 340 de miliarde doar în 2005. Deşi salariile menţionate i-ar face invidioşi pe cei mai mulţi români, angajaţii de la CET nu sunt nici pe departe mulţumiţi. Ieri au protestat în faţa societăţii pentru majorarea salariilor cu 16 la sută şi spun că vor declanşa chiar greva dacă nu obţin ceea ce cred ei că merită.

Aproximativ 400 de angajaţi de la CET Iaşi au ieşit ieri în faţa instituţiei pentru a cere majorarea salariilor cu 16% şi acordarea de tichete de masă. În parcarea plină ochi de maşini personale, muncitorii aproape că nu mai aveau loc să protesteze. "Vrem salarii mai mari! Ne vrem tichetele de masă înapoi!", strigau cu năduf protestatarii.

"Unde eşti tu, Ţepeş Doamne!"

Vrând să arate că ştiu şi puţină istorie, aceştia au invocat, cu ajutorul pancartelor, prezenţa lui Ţepeş, în care văd "salvatorul CET-ului". "Am un salariu de 17 milioane. Abia îmi ajung să plătesc şcoala copiilor şi toate cheltuielile", striga Mihai sub geamul directorului, pentru a acoperi sunetele sirenelor portabile.

Dan Iordache, dispecer şef tură la CET şi vicelider de sindicat, are un salariu brut de 23 milioane de lei lunar. Cum reuşeşte să îşi "chivernisească" banii? "Mă întind cât mă ţine plapuma. Înainte de 2006, plapuma era destul de mare, acum…".

Astăzi, liderii de sindicat se întâlnesc cu şefii CET pentru a le soluţiona revendicările. "Nici nu se pune problema. Nu avem de unde să dăm salarii mai mari", spune conducerea CET Iaşi. În replică, sindicaliştii se gândesc la grevă dacă nu semnează, în cel mai scurt timp, contractul colectiv de muncă.

"Ar trebui făcute anumite restructurări"

Salariul unui simplu telefonist, care îngaimă în receptor un "Alo" la CET Iaşi, este de 1.700 de lei. Ce-i drept, şoferul care îl duce pe telefonist la serviciu are o leafă mai mică: doar 1.400 RON. A fi însă şef de tură la societatea ieşeană înseamnă o leafă lunară de 3.500 de lei, iar ca şef de secţie se câştigă nu mai puţin de 5.440 de lei. În ce priveşte salariul managerului, acesta ajunge până la 8.000 de lei. Pe lângă lefuri, salariaţii de la CET Iaşi primesc numeroase sporuri cu ocazia Sărbătorilor, a aniversărilor sau pentru că lucrează în tură de noapte. Deşi înregistrează pierderi colosale, de ordinul miliardelor, şefii de la CET nu se gândesc serios la măsuri de revigorare a societăţii, spunând doar că "ar trebui făcute anumite restructurări".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite