Miting al elevilor împotriva violenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de şcolari mehedinţeni au ieşit, ieri, în stradă, în semn de protest faţă de agresiunile din instituţiile de învăţământ Campania "Adevărul" pentru combaterea

Peste 1.000 de şcolari mehedinţeni au ieşit, ieri, în stradă, în semn de protest faţă de agresiunile din instituţiile de învăţământ

Campania "Adevărul" pentru combaterea violenţei din societate este, de ieri, susţinută şi de elevi. Mai multe evenimente dramatice petrecute în ultimul timp în şcolile din Mehedinţi i-au determinat pe şcolari, dar şi pe autorităţi să ia atitudine împotriva acestui flagel. Acţiunea "Fii inteligent, nu fii violent" a adunat ieri, în centrul oraşului Drobeta Turnu Severin, sute de copii.

"E foarte bună campania la care am venit cu toţii. Şi la mine în liceu au fost dispute. De regulă, băieţii se ceartă pe fete şi fetele, pe băieţi", ne-a spus Manuela Albă, elevă la Liceul economic din Drobeta-Turnu Severin. Bogdan Ovidiu Oglindoiu, elev în clasa a IV-a A la Şcoala Generală numărul 2 din Severin, prezent şi el la miting, ne-a spus, convins, că de acum înainte orice act de violenţă în şcoala sa îl va aduce la cunoştinţa învăţătoarei sale. "Dacă o să văd că se bate cineva, o să le spun că nu e bine şi apoi o anunţ pe doamna învăţătoare în primul rând", ne-a declarat băieţelul de 11 ani, care ţinea în mână o pancartă antiviolenţă.

"Nu daţi curs impulsurilor agresive!"

Unul dintre miile de pliante pe care elevii le aveau în mână ieri conţinea următorul mesaj: "Nu puteţi da vina pe anturaj pentru faptele voastre! Nu puteţi invoca diferite circumstanţe explicative şi scuzabile ale comportamentului vostru! Sunteţi responsabili, personal, de acţiunile voastre! Veţi suporta consecinţele actelor voastre! Stăpâniţi-vă impulsivitatea atunci când sunteţi agresaţi verbal prin ignorarea celui care vă acostează! Nu daţi curs impulsurilor agresive pe care le resimţiţi în unele situaţii de gelozie, invidie, laudă, ură! Consumul de alcool poate genera comportamente agresive! Nu ezitaţi să strigaţi atunci când sunteţi atacat şi încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale atacatorului şi sunaţi la 112!".

Acţiune susţinută de inspectoratul şcolar şi de poliţie

"Trebuie să atragem atenţia nu numai elevilor, ci şi părinţilor că violenţa naşte violenţă. Un copil crescut într-un mediu violent va deveni cu siguranţă autor al violenţei care va promova la rândul său în propria familie ce a văzut şi învăţat de la părinţi. În ultima perioadă a crescut violenţa în şcoli, ultimul eveniment grav fiind acela când o elevă de la Liceul <> din Severin şi-a înjunghiat colega de clasă. Tocmai de aceea o parte din manifestările împotriva violenţei vor avea loc în acest liceu. Este vorba despre un program artistic, un bal mascat şi un concurs", ne-a declarat, ieri, subcomisar Mirela Bragă, de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Mehedinţi - organizator al evenimentului. Acţiunea de prevenire şi combatere a violenţei din şcoli este susţinută şi de Inspectoratul Şcolar Mehedinţi.

Şi în spaţiile publice de la metroul bucureştean se fac auzite, de ceva vreme, apeluri repetate către călători de a nu tolera acte de violenţă în vecinătatea lor. Pasagerii sunt îndemnaţi să se delimiteze ferm de astfel de manifestări de agresiune şi să contribuie la menţinerea unei atmosfere civilizate în acest mijloc de transport.

O elevă consumă motorină cu cenuşă, ca să se simtă bine!

La doar 14 ani, Elena Cabuz, elevă în clasa a VII-a la Liceul Ion Cotovu din Hârşova, judeţul Constanţa, a devenit cunoscută în întreg oraşul pentru comportamentul ei violent. Şi-a ameninţat bunica cu toporul, a bătut-o, fuge de acasă şi consumă alcool. Despre lucrurile teribile pe care le-a făcut eleva, a cărei mamă este plecată la muncă peste graniţă, ne-a vorbit chiar tatăl ei, Cornel Cabuz. "La 12 ani, i-am făcut primul test de sarcină. Nici nu vă imaginaţi ce era în inima mea. Acum, nu reuşesc să îmi dau seama de ce bea motorină amestecată cu cenuşă. Am tot întrebat-o, iar ea îmi spune că îi dă o senzaţie plăcută. Mi-a furat tot din casă. În fiecare noapte pleacă şi se întoarce spre dimineaţă. De multe ori, o aduce poliţia", ne-a spus tatăl fetei. Eleva nu a mai trecut pe la şcoală de aproape două luni.

Olimpică bătută cu bestialitate de propriul tată

O elevă olimpică de clasa a XI-a de la acelaşi grup şcolar din Hârşova a ajuns la spital, sâmbăta trecută, după ce tatăl său a bătut-o. Tânăra, care ne-a povestit drama prin care trece, a refuzat să-şi facă public numele de teama repercusiunilor. A plâns o jumătate de oră înainte să-şi facă curaj să vorbească despre ceea ce i
s-a întâmplat. "Am susţinut-o pe mama să plece în Italia, iar acum tata se răzbună pe mine. La început doar mă ameninţa, mă înjura, până sâmbătă. M-a bătut foarte tare, dar am reuşit să chem salvarea şi poliţia. L-au luat, i-au dat amendă şi l-au trimis acasă. Atunci a trebuit să fug de acasă", povesteşte, plângând, fata. Eleva a suferit mai multe traumatisme şi are corpul plin de vânătăi. Directorul liceului din Hârşova, Alexandru Bujeniţă, ne-a declarat că fata este eleva cea mai bună din toate clasele a XI-a, fiind olimpică la mai multe materii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite